Placati ali ne?
Pozdravljeni!
Najprej bi pohvalila vaso internetno stran med.over.net, moram reci da tu res lahko najdes skoraj vse kar te zanima.
Rada pa bi vas vprasala nekaj glede placil v zobozdravstvu.
Moj problem je sledec – potrebujem tri nove zobe na katerih sem ze prej imela mosticek, ki se mi je odlomil zaradi dotrajanosti. Moj osebni izbrani zobozdravnik v zdravstvenem domu mi pravi, da mi lahko naredi 3x porcelanasti zob to je 3x po 30.000SIT=90.000SIT, da plastike (ki jo dobis na zdravstveno zavarovanje) on ne dela. Iz tega sledi da ne morem dobiti zob na zdravstveno zavarovanje ampak samo samoplacnisko seveda v njegovi popoldanski privatni ordinaciji. Jaz si teh stroskov res na morem privosciti in ce se da dobiti na zavarovanje, zakaj bi placevala. Pozanimala sem se po drugih virih, da se to da narediti na zavarovanje pri drugih zobozdravnikih, kaj naj torej storim z mojim samovoljnim dobickarskim zobozdavnikom.
Lepo prosim za vase mnenje. Hvala.
Spoštovana Ema,
ker niste točno navedli, kje se nahajajo problematični zobje ( spredaj, zadaj ) in ali so vse samo krone ali pa vam kakšen zob tudi manjka, bo odgovor bolj splošen.
Ker gre za zamenjavo mostička, ste upravičeni do izdelave vseh prevlek, ki nadomestijo stare, člen ( na mestu manjkajočega zoba – če je situacija takšna ) pa morate plačati ( če je mostiček zadaj ). Doplačali naj bi samo razliko do nadstandardnega materiala – v tem primeru keramiko. V to pa vas ne more nihče prisiliti !!!!
Če ima vaš zobozdravnik koncesijo ( torej sklenjeno pogodbo z ZZZS- jem ), potem mora upoštevati pravila. Svetujem vam, da se o vsem še enkrat pogovorite z zobozdravnikom, v nasprotnem primeru pa se s čimbolj natančnimi podatki obrnite na najbližnjo enoto ZZZS – ja, kjer vam bodo pomagali.
Lepo pozdravljeni!