Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? plača zobne asistentke

plača zobne asistentke

ej, nehite jamrat, kaj mislite zakaj slovenske firme odpirajo tovarne na Kitajskem in drugod???????
Vam bom jaz povedal, zato ker je slovenska delovna sila predraga, kar pomeni, da bo še veliko ljudi več na cesti kot jih je zdaj in da bodo pripravljeni delat še za manj kot zdaj.Kdo pa kaj more lastnikom podjetij, če odpirajo tovarne drugod, NIHČE…le potolažite se, čez kakšnih par let boste rekli leta 2004 sem imela bajno plačo 130.000.- sit, danes pa …tale drek !!!

Jaz sem tudi zobna asistentka,moja mesečna plača je 800 eurou.
JE pa tako z asistentkami,ljudje večinoma ne vedo kaj sploh počnemo.
Glede na to,da smo v službi cele dneve,da smo obremenjene z tisočimi stvarmi,da nam zobozdravniki nalagajo že skoraj osebne zadeve na naša pleča in glede na to,da te skoraj že vsak pacient pošlje v tri krasne…je to res malo.
Zobozdravniki bodo že poskrbeli zase,kar se nas tiče si pa itak niko i ništa dokler ne greš na bolniško,pa še to ti potem očitajo skor do penzije,če kdaj zboliš.
V glavnem je pa zobna asistentka večinoma predpražnik,zobozdravniki si na nas brišejo roke…v čakalnici se moraš znebit ljudi kakor veš in znaš.Če zobozdravik noče sprejet novih pacientov,pošlje asistentko v vojno,da se jih reši in podobno.To me pri mojem delu zelo obremenjuje.

Zobna asistentka,vse kar si napisala je točno tako.Kar sem poznala sester,ki so prišle delat v zobno,so se vrnile nazaj predvsem v zdr.domove,ker tam ni toliko raznih opravil kot v zobni,pa še na bolniško ni problem.Plače so pa tako enake,čeprav je obseg dela precej večji sploh pri privat.
LP

tudi jaz sem zobna asistentka in je moja plača 563 eurov, 562 pa je minimalac..je to res preveč!?

Sem zobna asistentka, in me je sram povedati,da je moj od pri 35 letih delovne dobe
890 eurov .Bom rekla samo to, da z ozirom kaj vse moramo delati in pod kakšnimi pogoji,
je to premalo, ker si sistemsko uničujemo zdravje in delamo tako da opravljamo par poklicev
hkrati, pri neugodnih pogojih, v ropotu amalgam separatorja, pisku turbine, joku otroka, obremenjojoem brezveznem klepetu z zdravnikom,komuniciranju z otrokovim staršem, navodila za to in ono, naročanje po telefonu in običajno,dajanju informacij, vnašanju opravljenih storitev v računalnik in obračunavanju,kasiranju in izdajanju računov, oddajanje denarja, asistiranje in podajanje vseh materijalov doktorju,pomaganje pri sesanju sline,in še in še…da ne pišem več, kerje toliko tega da je dobro da se mi ne zmeša…Delam kot računalniški windows…odpiram okna, oziroma delo kakor nalaga situacija, in čeprav ni dokončano grem na novo, pa ko se stvar umiri, zapiram in končujem tako da je prav in brez napake…Rada bi videla da kdo proba naše delo, mogoče bi ga bolj cenil in spoštoval, in bi hitr ugotovil da smo za to kar naredimo, res mizerno plačane.Ne vem zakaj ljudje mislijo da je lahko in da je dovolj plačano…Jaz trdim da ni!

Jst te popolnoma razumem!
Da o kakšni malici ne govorimo, ali pa o wc-ju. Pr nas ni sploh časa.
In to je treba spremenit!

Vas čist razumem, delam že 15 let kot zobna asistentka. Plačo imam 800 eur z malco vred ( ki znaša približno 80 eur ). Vsak dan me vsaj en pacient nadere osebno ali po telefonu. pri nas tudi ni malice in tudi na wc ne hodimo – razen v izredni nuji in zelo na hitro. Pacienti spremljajo vsak naš korak in če smo slučajno v kuhinji nas pridejo tja iskat. Najhuje pa se mi zdi , da za zobne asistentke pravijo, da nič ne delajo !!! Kar naj kdo proba. Naenkrat moraš imeti 100 stvari v glavi, pa fajn je če imaš še kakšno “roko ” viška za pospravlat. Kadar je gužva , bi obvezno rabila eno pomočnico, saj enostavno ne utegnem asistirati, pisati, odgovarjati na tel.klice, pospravljati, načrtovati prot.faze dela oz. planirati protetiko glede na normo, naročati ,pa fajn je , če se moraš še kakšnemu pacientu opravičevati za zamudo. Sicer imam trenutno srečo, ker če je kdo nesramen se vmeša zobozdravnik potem pa je vse o.k. in ni hudo čakati.
Meni se zdi najhujše naročanje, ker kljub temu, da imamo čakalne dobe na vratih ( seveda jih nihče ne bere ) se vsak “čudi ” ko vidi datum. Mene to pri delu zelo obremenjuje .

Drage zobne asistentke,

se popolnoma strinjam z vami. Tudi pri nas ni pavze,malice nisem imela že priližno 6 let. Še na wc moram tečt,pa še tja ponavadi pride kakšen pacient za menoj kaj vprašat.Ljudje itak vidijo pri nas samo to,da mal naprej pokličemo in damo datum za naslednjič.Kaj je dogaja v ozadju in v režiji da zobna ambulanta sploh lahko dela,se nihče ne zaveda.
Za vse si itak ti kriva,več ali manj je treba zobozdravnikom samo kimat,pa če imajo prav ali ne.
Da niti ne omenjam kako je ko pridejo razno razne inšpekcijske službe,takrat naši ljubi dohtarčki zatrokirajo,ti pa odgovarjaš za vse,ker oni itak niso sposobno ust odpret.
Na koncu delavnka,ko ti ostane tisoč malih stvari za naredit in pripravit instreumente za naslednji dan,mi pa itak nihče ne plača nadure,da naredim še tisoč stvari,za katere zasebiki očitno mislijo,da se verjetno same naredijo.
Je pa res,da je že velik sester iz zobne dobesedno pobegnilo,nekaj jih poznam,ki so končale pri prihiatru,ker eneostavno psihično ne zmoreš vsega.
Ni mi čist jasno kaj hočejo naredit s tem nkpjem.Če delaš v splošni stomatološki ambulanti,ti dajo izpit iz ortodontije,če delaš na ortodontiji ti dajo izpit iz oralne kirurgije,če delaš na oralni kirurgiji ti dajo izpit pa iz protetike.
Šole za zobne asistentke že nekaj desetletij ni,ne vem kaj so mislili do sedaj.
Vse specialno znanje,ki si se ga naučil si se moral sam zelo potrudit in bit zelo požrtvovalen,zdej se jim je pa posvetilo da bi bilo fajn,da si mal finančno opomorejo in vsaki zaračunajo 170 evrov da jo vržejo,ker te itak sprašujejo stvari iz tistega,kar delajo naprimer v ortodontiji,tega je pa mogoče nekaj 10 ambulant v Sloveniji.
Skratka drage kolegice,še vedno bomo delala nadure,ki nikoli ne bodo plačane,še vedno bomo krive,če bo dohtarček samo kihnil,ali ga bo hrbet zasrbel,še vedno boš kriva če bo imel pol ure zamude,čeprav je v sosedni ambulanti klepetal in zapravljal čas.Še vedno bomo krive,če trgovski potniki jemljejo naš čas s svojimi ponudbami in klepetanjem.Sploh pa bomo krive,kadar dohtarji sporočijo,da ga par dni ne bo in itak te bo vsak tretji nadrl,ko ga domov vljudno pokličeš,da naj ne hodi zastonj v ambulanto,ker je dr. odsoten. Če program ne bo izpolnjen boš tudi ti kriva,čeprav je dr. ob vsakem kihu manjkal,če prav si ti delal z vročino in napadom žolčnih kamnov.Če bo preveč narejenega,boš spet tut ti kriva,ker nisi dobro splenirala.
Če bo razmerje protetke previsoko,boš spet ti kriva,čeprav je celo leto zahteval več protetike,ker le protetika prinese več točk….skrtakya kolegice moje…sužnje smo,sužnje bomo…in zarevn se še naprej lepo smehljajmo,kimajmo on bodimo skrajno prijazne,samo zato da s fasado kažemo lažno zadovoljstvo.

Lp

No za vse to, ste si same krive, da to dopuščate!Tega ni v naših pogodbah v delu , jaz sem tudi delala v zobni ambulanti ampak zato, da sem se izognila nočnim dežurstvom.Sem dipl.med.sestra in sem šla raje v zobno amb. delat kot srednja sestra.Zaradi urnika.Vendar, drage moje kolegice, hodijo po vsa toliko, kot si dovolite.Jaz si pač nisem, ker sem na začetku dejala vrli zobozdravnici, da nisem njena tajnica in da sem njen del strokovnega tima, saj brez mene težko naredi normo, torej je ona odvisna tudi od mojega dela in seveda od tehnika.Torej, tam nismo zato, da kuhamo njim čajčke in kavo, da kličemo njihove može, banko, da jim gremo po malico in da poslušamo mobing, tam smo zato, da zdravniki lahko naredijo normo.Torej drage vrle kolegice ne se pustit, kakor ste dopustili prvi dan, toliko hodijo po vas.Jaz si tega nisem dovolila ker se cenim!Treba je pa znati povedati in se postaviti zase!

New Report

Close