Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija pityriasis rosea.

pityriasis rosea.

Pozdravljeni!

Pred 1.5 meseca se mi je na prsnem košu naredil rdeč okrogel madež, ki je v notranjosti temnejše kožne barve in rahko naguban, kot da bi bila suha koža. Se pa ne lušči. Kasneje so se mi začeli pojavljati drugje, na vratu, roki in hrbtu vendar so ti precej manšji in jih je vse skupaj 5.
Bila sem pi zdravniku in mi predpisal Oronazol, ker naj bi bilo gljivično. Po 14. dneh se stanje ni nič izboljšalo in sem odšla z napotnico na dermatologijo kjer so ugotovili samo to da ni gljivično na nadaljne preiskave pa so me naročili v aprilu.
Na internetu sem sicer brala o pityriasis rosea, vendar nisem našla nikjer slovenske razlage, zato bi vas prosila, če mi lahko kaj več poveste o tej bolezni. Naj pa nebi bila nevarna?!

Pozdrav!

P. rosea je zanimiva bolezen, katere vzroka točno ne vemo, poznamo pa potek, ki se začne s prvim žariščem, ki je ponavadi največje, kasnje pa se pojavljajo nova.
Traja en do dva meseca, ves čas poteka bolezni pa je priporočljivo izogibanje tuširanju in kopanju, močenju.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pitiriazo roseo sem sem dobila v septembru 2005, ko se mi je na trebuhu pojavil prvi izpuščaj, čez točno teden se mi je pojavil še eden in še čez teden eden, nato so se mi skoraj tri mesece v intervalih pojavljali še drugi izpuščaji. Dermatolog mi je predpisal mazilo (zdaj se ne spominim imena, v lekarni so naredili neko mešanico), ki pa mi ni kaj dosti pomagalo. V glavnem sem se morala izogibati tuširanju in potenju, kar pa je bilo skoraj nemogoče. Po treh mesecih so mi vsi izpuščaji kar naenkrat izginili in nimam nobenih posledic.

Lep pozdrav.

Tedi

Ker me je občasno srbelo, sem se začela mazati z kremo (Elocom) proti alergiji in izpuščaji hitreje izginejo.

Hvala za odgovor in razlago.

hej… meni je nek podobnega ratalo po celem telesu… no… sm skor stoprocentna, da je to (četudi ma dohtarca ene 3 svoje teorije)…
kakorkoli… zanima me če vi, k ste to meli, vas je ful srbelo?
k mene ne srbi skoraj nič.. pa sm nekje brala da p.rosea srbi…

Ne vem kaj je želja?
P. rosea ni nujno, da srbi.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close