Najdi forum

pitje jogurta

Imam velik problem z našim triletnim škratom. Namreč – pitje jogurta. Še vedno ima stekleničko (ki je do sedaj še žal nismo uspeli ukiniti) in v steklenički najraje jogurt. Na dan spije tudi po liter in pol jogurta, kar se mi zdi blazno veliko. Mislim da skoraj preveč!
Če mu jogurta ne dam, ko si ga zaželi, se pričnejo kriki, metanje po tleh, jok…skratka, srce se mi para ko ga gledam in na koncu popustim in mu ga ponudim. Vem, resnično vem, da to ni vredu in da ne delam prav, ampak resnično nimam dovolj moči,da bi vztrajala.
Kričanje lahko traja tudi po pol ure (preizkušeno), vendar na koncu me je že strah ko ga gledam kako že jecla, kako me prosi, kako žalsotno gleda…in žal popustim.
Zanima me tudi ali je takšna količina jogurta za tako malega fantka prevelika. Pogojeno s tem, pa je tukaj še drugi problem – namreč, ker je dokaj redilen in kaloričen (čeprav mu kupujem tistega z manj maščobami – probiotičnega), ne čuti veliko potrebe po drugi hrani in čez dan poje zelo malo. Kakšno sadje in kaj vmes, ampak nič konkretnega.
Glede na to, da je v vrtcu je morda čez teden malo bolje, vendar vikendi, popoldnevi in dopusti pa so kritični.
Mi lahko kdo svetuje! Še bolj bi bila vesela,če mi lahko katera pove, na koga se obrniti za strokovno pomoč, da mi malo obrazloži kakšni so stranski učinki zaužitja takšnih količin jogurta pri majhnem otroku.
Hvala…vsakega nasveta bom zelo vesela,ker sem resnično že zelo obupana in panična.

Živjo, Ninočka!

Starši naj bi usmerjali otroke in jim postavljali meje. To je tvoja naloga, tvoj otrok pa prosi, da mu postaviš meje.

Nič čudnega ni, da je po litru in pol jogurta sit kot boben. In ne more jesti kaj drugega. Ti kot mama moraš vedeti, da je to preveč in mu jogurta ne dajati v takih količinah. Pri tem bodi iznajdljiva – preprosto ne kupi ga toliko in potem ga ne bo pri roki.

Pusti ga, da nekaj dni tuli in mu preusmeri pozornost drugam. Kot starš si zadolžena, da mu ponudiš pestro in različno hrano, da bo lahko razvil svoj okus in ne bo več dojenček s stekleničko.

Če ne moreš spremeniti svojega vedenja in se ti otrok preveč smili, poišči strokovno pomoč. Jo zares potrebuješ.

Kajti to ni šala, danes bo hotel jogurt, čez nekaj let pa mogoče alkohol ali mamila. Mu boš to tudi dala?

Lp in brez zamere!

Mislim,da je skrajni čas za odstanitev flaške.Otroku jasno povejte da je konec flaške ali pa da je enostavno izginila.Druge ne morete kupiti,ker jo za tako velike otroke ne dajo.Morali boste biti zares trdni,jogurt mu pa le dajte in naj ga poje po žlički, če ga noče je pa to žal njegov problem,ki se ga bo v parih dneh rešil.Vstrajajte in pišite kako gre.

Liter in pol na dan? Od tega bi bila še jaz sita, kaj šele trileten otrok!
Absolutno preveč. Z nobeno stvarjo ni dobro pretiravati. Mogoče bi bilo res najbolje probat, da mu ga ponudite v kozarčku z žlico. Verjetno ga bo vseeno pojedel, sigurno pa ne toliko kot prej. Pa zmenita se da dobi en kozarec dopoldan in en popoldan in nič več. Seveda bo tulil in delal scene, tako kot sedaj, ampak bodite vztrajni, naj se vam nikar ne smili. A mu je kaj hudega? Nič, samo trma ga daje. S tem ko mu popuščate, mu samo dajete vedet, da z vami lahko manipulira. Pustite naj se dere se bo že naveličal. Mali mora dojet, da vi postavljate pravila in meje in ne on.

Mislim, da bi bilo najboljše, da bi počasi ukinila stekleničko in otroku ponudila jogurt v lončku. Tako kot pravi Flora mislim tudi jaz. Jogurt čimbolj čvrst in na žličko pa vsekakor brez popuščanja ko se boste odločili za to. Otrok vas bo seveda izsiljeval a morate vstrajati če se boste tako odločili.
Lep pozdrav!
TaNa

Jaz pa mislim, da ni prav nic narobe s tem, ce otrok popije liter in pol jogurta na dan – ce mu to seveda pase. V tem obdobju organizem se zelo dobro ve, kaj potrebuje. Jogurt ima v sebi vse hranilne snovi tako kot mleko, s tem da je lazje prebavljiv od mleka in ne zakisa telesa. Sama imam obcasno napade, ko pojem po tri, stiri jogurte naenkrat. Nekaj casa – potem pa tudi vec tednov nobenega, kot da je telo dobilo, cesar mu je primanjkovalo.

Probajte ga odvaditi samo flaške, potem tudi jogurt ne bo več tako zanimiv.
Zamenjajte jo za nekaj, kar ima rad. Vendar se naj sam odloči kdaj in za kaj bo zamenjal. Mi smo zamenjali dudo, za katero sem mislila, da se je ne bomo nikoli rešili, kar v trgovini in sicer za en “ubogi, cenen” prstan. Ker ji je bil tako zelo všeč, je zamenjava tudi uspela. Pa ne mislit, da se čez pet minut ni drla. Pa še kako, vendar sem jo spomnila, da se je sama tako odločila. In je bilo pozabljeno.

Samo ne do potankosti izdelati plana, ker se potem sesuje in smo razočarani. Meni je to z dudo uspelo čisto spontano, ko pride pravi trenutek, takrat HOP in težave ni več. Pa brez panike in brez sile.

Hvala vsem za nasvete in nudeno pomoč.
Kot prvo vam moram povedati, da tisti večer ko sem to pisala, sem se odločila da ga več ne dobi. In res – enostavno ga več nisem imela v hladilniku. Drenje in kričanje se sicer ni nehalo.Res mi je bilo zelo hudo, ko sem ga gledala kako kriči, ampak nisem popustila.Skratka – danes je jogurt zgodovina.Razen v kozarčku in na žličko.Torej,prvo razvado smo rešili, druga pa še vedno ostaja -FLAŠKA. Pa tudi to “misijo” bomo skušali počasi izpeljati:)
Mimogrede: Licorite (dane bo pomote, ne zamerim ti na tvojem butastem postu,vsak ima svoje mnenje,ki ga tukaj lahko mirno napiše) – tvoj post pa res ne bi mogel bit bolj butast.
Primerjaš mamila in alkohol s pitjem jogurta pri majhnem otroku! Bolano! Ali res misliš,da bi svojemu otroku lahko “ponudila” droge in alkohol ko bo velik,zdaj pri tako majhnem pa se sekiram samo s tem, ker pije jogut????? Čudna in resnično šokantna izjava. Čist mimo in resnično me zanima kakšni “stroji” so tvoji otroci pri takšni vzgoji? Strokovno pomoč pa poišči raje kar sama – mislim, da si je precej bolj potrebna (se opravičuje: tudi sama sem povedala svoje mnenje).

Meni je pa način za rešitev problema, ki ga je opisala licorice prav lepo napisan in ni nič “butast”.
Mislim, da je bilo tisto z mamili in alkoholom mišljeno v tem smislu, da otroku ne smeš popustiti. lp

New Report

Close