Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Pitje črne kave in dojenje

Pitje črne kave in dojenje

Pozdravljeni.

Moj mali fantič zelo malo spi. Ponoči se zbuja na uro in pol in tako sem zjutraj zelo utrujena in seveda neprespana.

Zaradi utrujenosti sem začela piti turško kavo (z mlekom), ki mi resnično zelo dobro dene, me predrami, uživam v okusu… Spijem eno veliko skodelico na dan.

Pri tem pa imam zelo slabo vest, ker dojim in najbrž to ni dobro za otroka.

Mi znate morda svetovati, kako je s pitjem turške kave? Je škodljivo za dojenčka?

Hvala!

Zaradi ene turške kave naj ne bi bilo nič narobe. Jaz na dan popijem dva neskafeja. Tako so mi rekli tudi v bolnici.

kave nikar!
po mojih izkusnja pride kofein v mleko v stirih urah.
tako kavo spijem samo zjutraj,dopoldne. popoldne pa nikakor!
a moja punca ima 10m in se cez dan skoraj ne dojiva, samo zvecer in ponoci.
seveda pa vsak dojencek reagira drugace in tudi presnova je pri vsakemu drugacna.
velja poskusiti in opazovati

Mislim da kava ne skoduje. Jaz jo pijem dopoldne in popoldne, tursko in neskafe pa ni nobenih problemov. Tako je to ze pri tretjem otroku.

lep dan
tina

Jaz jo pijem -zmerno in z UŽITKOM in je vse o.k.. Pila sem jo tudi takoj po porodu, ko je prespal nekje do 4. m celo noč. Sedaj, pri letu in pol včasih lepo spi (to zame pomeni, da se prebudi do 3x in se želi dojiti), včasih se prebuja na uro, a se tudi tisti, katerih mame niso kofetarice. Meni vsi dopovedujejo, da se prebuja, ker spimo skupaj in čuti mojo bližino in da ga “moram” dat v svojo posteljico in ga odstaviti-ampak to je že druga zgodba. Dokler je meni to o.k. in grem zjutraj čisto dostojno spočita v službo, ne vidim problema.

Seveda pa velja tako kot pri vseh stvareh zmernost. Ni za pozabiti, da je tudi čokolada poživilo, pa baje cedevita, pravi čaj… Vsega po malem, pa bo.

Tudi jaz sem pila kavo (eno zjutraj), dojila pa 2 leti in pol. Brez cisto enostavno ni slo.

Pila sem eno mocno na dan (zjutraj), brez cisto enostavno ni slo, dojila pa dve leti in pol. Ni bilo videti, da bi bilo kaj narobe.

Draga Katrinca,
prosim, oprostite za moj pozen odgovor.
Vaš dojenček zelo malo spi, ponoči se pogosto prebuja. razumljivo, da ste utrujeni in neprespani. Zato pijete turško kavo, eno skodelico dnevno, ki vam je zelo v užitek. Razumem, da imate slabo vest zaradi dojenja, skrbi vas da z uživanjem kave škodite otročku.

Katrinca, če vi spijete eno smkodelico kave dnevno, s tem zagotovo ne škodite otročku. Žal niste napisali, koliko je star dojenček?

Kljub vsemu pa so nekateri otroci »superobčutljivi«. Poskočijo takoj, ko zazvoni telefon, zajokajo ko zavohajo močan parfum. Nekateri dojenčki postanejo »hiper« zaradi najmanjše vrednosti kofeina ali zdravil v materinem mleku. Nekateri dojenčki pa brez posebnosti prenesejo kavico ali dve na dan.

Enako, kot velja za kofein, velja tudi za teine v pravem čaju in theobromin v čokoladi. In ne pozabite, kofein je tudi v kolah, zdravilih proti bolečinam, dietnih pilulah, dekongestivih in nekaterih kitajskih zeleh.

Košček čokolade kdaj pa kdaj, skodelica kave zjutraj ali občasno, kozarec vina ali piva ob kosilu ali večerji ponavadi ne škodijo dojenčkom. Iz vira Breastfeeding Answer Book, 2003 – pa navajam, da lahko mati dnevno spije 3 do 4 skodelice kave, če čuti da jo nujno potrebuje in otrok nima težav, več pa res ne.

Enako velja tudi za kavo brez kofeina. Če mamica in dojenček nimata težav, naj si kar lepo privoščita privoščite si svoj užitek, saj ponavadi velja tudi pravilo: zadovoljna mama = zadovoljen dojenček.

Morda bi lahko poskusili tudi tako, da bi skodelico kave na dan zamenjali z bolj zdravim zelenim čajem, ki je prav tako dobro poživilo, njegov učinek pa traja dalja časa.

Priporočam vam, da se /kljub utrujenosti/ začnete ukvarjati s telesno dejavnostjo, intenzivno vsaj trikrat tedensko, če ste dovolj zdravi. Čas dnevnega dojenja pa izkoristite tudi za svoj počitek. Ko podnevi spi dojenček, se zraven vlezite tudi vi in počivajte, da nadomestite nočni manjko.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close