piskra ne greta narazen!!!!
Evo, rabim bistre buče, ker se mi počas že meša.
V pomivalno korito smo dal umazano ponev, pol pa povrh še lonec.
In zdej že 4 dni skušam ta vraga narazen spravit pa ne gre.
Smo probal vse sorte, sinu sm že predlagala, naj gre pred blok pa hudiča meče ob tla, morbit rata.
Hehe, pa je rekel da rajši vrže v smeti.
Neeeeeeee, pa glih najboljši pisker in najboljša ponev.
Ne dam!
In kaj zdej????
A ima kdo kak pameten predlog?
Hvala v naprej!
Oj, probaj tole – zavri vodo (v eni drugi posodi) in jo nalij v zgornjo od sprijetih – pusti nekaj časa, da se posoda ogreje, odlij vodo in z udarci ob stran posode (butni jo ob pult,…..) probaj dat narazen. Lahk pa probaš dat vse skupaj na mraz (ali v skrinjo) in čez nekaj časa probaš ločit. Lp – upam, da vam uspe – javi, če bo ratalo.
Meni se je to zgodilo s pokrovko. AMC posodo sem pokrila z neoriginalno pokrovko in jo je dobesedno zalepilo. Pomagalo ni nikakršno ohlajanje niti segrevanje, še manj sila. Na koncu smo v pokrovko izvrtali luknjo – tam, kjer je ročaj-držalo. Še vedno uporabljam oboje, posoda je bp, pokrovka pa z rahlo napako. Srečno.
Glej, spet bom napisala podobno kot zadnjič – daj vse skupaj v zamrzovalnik – za kakšne pol ure, uro, potem daj oba piskra ležat na bok in udari parkrat po zgornji posodi (se pravi tolčeš ob strani posode – posodi držiš tako, da “stojita” na strani) – če ne bo šlo, pusti par minut in spet ponovi isto. Probaj med obe posodi zatlačiti ozek, močan nož (pazi prste in ostalo), istočasno malo z obema posodama s stranjo udari ob mizo,….. Po moje bi moralo spustit. V glavnem – po posodi (zgornji) moraš tolči, ko leži na strani (ne na dnu ali obratno) – ne znam bolj razumljivo napisat – upam, da ti uspe!!!!!!!!! (Vem kako je, ko gre za tvoj najljubši, najnepogrešljivejši, naj, naj pisker;))) Lp.
Če ni do zdaj še uspelo spraviti piskra in ponve narazen predlagam še, da tam kjer sta sprijeta namažeš z milom ali pa kakim Prilom in potem oboje najprej shladiš (skrinja) in nato segreješ (pečica, vroča voda… -odvisno od materjalov) nato pa skušaš zavrtet ponev tako, da ti nekdo drži lonec nepremično. Tako sem jaz spravila narazen dva piskra (prej tudi jaz že skoraj obupala).
Se je zgodilo meni, kuhala fižol, ruknila gor eno pokrovko, ki je drugače nikoli ne uporabljam. Se naredil vakuum, lonec vroč in topel, j*bena pokrovka ne gre stran. Počakam do naslednjega dne, da se je lonec na štedilniku ohladil. Isto. J*bena pokrovka ne gre dol. Tako zalimana, da se ne odpre niti, kot lonec obrneš s pokrovko navzdol, tolčeš in tolčeš po loncu, pokrovka še naprej pribita.
Ko že pomislim, da bi z vrtalnikom zvrtali luknjo v pokrovko, da se odpre zrak in bo vakuum popustil, brskam po Google mami, a je kje kakšen nasvet, ki bi lahko bil uporaben.
Evo, prihajam s preverjenim receptom, ki je meni uspel. Dam lonec v zmrzovalnik za eno uro in pol, toliko da se je fajn ohladil, vzamem ven, postavim v korito s pokrovko navzdol, pustim teči vročo vodo iz pipe, poknem po loncu in EUREKA! Pokrovka dol pade. Fižol rešen, le fižolovka je žal odtekla.