Drage moje hujšarice!
No kot veste sem se začela prehranjevat po montignacu 1. stopnje. Dolgo sem iskala po merkatorjevi trgovini res dober polnozrnat kruh da bi ustrezal Montignacovem prehranjevanju. Sama žal nimam kruhomata, niti časa da bi si pekla kruh, kot vas večina tuki gor to dela. jest pa sem se odločila da bom kruh kupovala.
In res danes sem bila v merkatorju in vprašala za ta kruh, in me je popeljala do police zravo življenje. In tam sem našla pirin kruh (neto količina 0,25 kg in niti drag ni stane 196 SIT in ga peče pekarna Grosuplje).
Vendar mi ravno ena stvar ne diši prav preveč. Na etiketi piše da ima OH kar 40,7 g. Se vam ne zdi to malo preveč? Pa kako se to ujema s kefirjem, jogurtom in marmedlado?
No same poglejte bom prepisala celo etiketo:
Sestavine: pirina polnozrnata moka, voda, pšenični gluten, kvas, posušeno kislo testo, pirin drobljenec, jedilna sol, emulgator (E472e), sojina moka.
Povprečna hranilna vrednost za 100g živila:
– Energijska vrednost: 839kJ/200 kcal
– beljakovine: 5,9 g
– ogljikovi hidrati: 40,7 g
– maščobe 1,5 g
To je to kar se tiče kruha. Mam pa še eno vprašanje glede marmelade. Tudi iz linije izdelkov zdravo življenje sem iskala marmelado. Seveda sem našla marmelado na kateri piše 100% sadni delež. Potem pa pogledam sestavine pa ugotovim da vsebuje 26 % sladkorja? Kako? Katera je tista prava za montignaca? Je to ta ali katera druga?
upam da nism preveč zatežila ….pa vseeno hvala za odgovore…..
lep sončen dan….
Maja
Kruh je čisto ok in ga lahko ješ z navadnim jogurtom, kefirjem, marmelado b.s., pusto skuto z raznimi dodatki ali brez.
Glede marmelade. Kupi si sadni namaz iz linije Zdravo življenje. Ne vsebuje sladkorja in nobenih konzervansov. Sicer je pa res najbolje, da si jo skuhaš kar sama, tako kot je svetovala Cveka. Jaz sem si jo pozimi velikokrat skuhala kar iz jabolk ali hrušk. Včeraj sem jo pa skuhala iz jagod in kivija in je naravnost fantastična. Poskusi, saj ni veliko dela. 10-15 minut pa je nared. Jaz jo potem dam v male posodice in v skrinjo. Naj ti ne bo žal tiste pol urce za pripravo in kuhanje.
lp
Sadje drobno narežeš, streseš v kozico in pustiš, da zavre. Nato med mešanjem kuhaš, da večina tekočine povre. Ko se malo ohladi, ji jaz dodam malo stisnjene limone ali pomaranče, da ji povrnem nekaj vitaminčkov. Ohlajeno nadevaš v posodice in to je to. Kake tri dni se obdrži v hladilniku. Zalogo pa v skrinjo. Ko jo enkrat odtajaš, pa jo moraš čimprej pojest. Zato naj bodo porcije majhne. Ko sem delala pozimi iz jabolk in hrušk, sem jih pa kar naribala, tako kot repo in na hitro pokuhala. Pa cimet in klinčke sem dodala.
Lahko pa potem, ko bo sezona sliv, skuhaš oz. spečeš krasno marmelado brez sladkorja. Zrele slive razkoščičiš in zrezeš na četrtine. Daš v pekač in v pečico na 150 – 180 stopinj. Občasno premešaš in ko se zgosti, jo vročo nadevaš v kozarce. Na vrh lahko daš malo ruma, ni pa nujno. Mislim, da naši bratje Bosanci, tej marmeladi rečejo povidelj. Stoji pa celo leto brez problema.
Jaz imam še vedno lanski pridelek in je super.
Nočko.