Najdi forum

Pred pol leta se mi je zgodila nesreča, padec s konja. Pri tem sem utrpela poškodbe rame. Natrgala sem si ramenske vezi. Te sem nato, moram reči uspešno pozdravila. Se je pa pojavil drug problem. V tistem času, ko sem bila na bolniški zaradi rame, nisem bila kaj preveč v gibanju in zaradi tega nisem opazila nič drugega, da bi bilo še kaj narobe. Kasneje sem začela spet z normalnim gibanjem in nato še s tekom. Na isti strani,kot sem imela poškodbo ramena se mi je začela pojavljati bolečina v kolku. Takrat, ko sem padla s konja je bil udarec tudi na levo stran kolka oziroma riti. S tekom sem prenehala, seveda sploh nisem tekla ne vem kako velikih razdalj. Vsega skupaj par kilometrov pa še to samo štirikrat. Od takrat naprej samo še hoja. Bolečine pa so ostale in se spreminjajo od dneva do dneva. Kakšen dan malo bolje, kakšen slabše. Sama sem poskušala si pomagat s hlajenjem pa kakšno mažo in ni nič pomagalo. Po dobrih dveh mesecih sem šla do zdravnice. Dala mi je napotnico za rtg. Slike so pokazale samo kongenitalno displazijo levega kolka. Preiskava krvi in urina je bila tudi vredu, nobenega vnetja. Zdravnica je rekla, da je najbrž išias. Jaz pa vseeno mislim, da to ni to. Sem veliko prebrskala po internetu in našla piriformis sindrom. Piše, da so znaki čisto podobni išiasu in se rado zamenja. Ker pod opisom za piriformis sem se našla tam. Bolečina v zadnjici, v kolku, lahko tudi v dimljah, ki pa lahko seva dol po nogi. Med vzroki pa je naveden tudi udarec oz. padec. Zdaj bi pa rada vas vprašala, če lahko pri vas potrdite oz. ovržete to diagnozo? Oziroma ali je potrebno kakšno slikanje in katero? Ali ultrazvok pokaže kakšne spremembe ali nima smisla it slikat? In, če se res izkaže, da je to piriformis sindrom, ali lahko pri vas nadaljujem z zdravljenjem? Kaj sploh lahko pričakujem na postavljeno diagnozo, se da to uspešno pozdravit, ker s temi bolečinami ne želim več živeti. V primeru, da se naročim pri vas, kakšna je čakalna doba in pa cena?
Že v naprej vam hvala za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Bolečina, ki jo opisujete, ima lahko vzrok v področju kolka ali pa v področju ledvene hrbtenice.

Priporočam pregled z že opravljenimi rentgenskimi slikami in z rentgenskimi slikami ledvene hrbtenice s križnico. Glede na ugotovitve pregleda bom priporočil dodatna slikanja (MR ali MR artrografijo?).

Informacije na zadnje vprašanje lahko dobite na spodnji telefonski številki.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pri vas sem se oglasila z rentgenskimi slikami, naredila sva pregled in na koncu ste mi predpisali dva recepta za tablete Arcoxia. Ene so 120 mg, druge 90 mg. Kot mi je bilo naročeno sem pričela z večjo dozo in sedaj nadaljujem z manjšo. 120 mg je bilo 7 tablet, 90 mg pa 28 tablet. Začela sem jemati že 90 mg in sicer do danes tri tablete. Zanima pa me, v kolikšnem času je možno pričakovati izboljšanje, šele nekje na sredini ali pri koncu jemanja? Če pride do izboljšanja, ali je ta postopen ali ne? Zaenkrat ni opaziti nobenega izboljšanja, bolečine so še enake. Rečeno mi je bilo, če to ne bo pomagalo, bo treba opraviti dodatne preiskave.

Lep dan vam želim in vas lepo pozdravljam.

Izboljšanje bi pričakoval že takoj po začetku jemanja, opaznejše učinke pa po 3 tednih jemanja. Izboljšanje je običajno postopno.

Če bolečine ne bodo prej popolnoma popustile, priporočam skupaj 5 tedensko jemanje, v primeru vztrajanja težav nato dodatno slikanje.

Lep podzrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Zdravila, ki so bila predpisana (Arcoxia) mi niso pomagala. Zato sem šla danes na UZ.
Zanima me kaj lahko glede na izvide naredim, kam se lahko obrnem, oz. kakšna terapija pride v poštev.

izvid:
V področju levega velikega trohantra sta tetivi gluteus minimus in medius videti primerni (tendinoze ne vidim), iliotibialni trakt pa je hipoehogenih odbojev in dober milimeter debelejši kot desno.

Ingvinalno levo se pri fleksiji kolka tetiva iliopsoas zavrti anteriorno stran od kosti. Pri ekstenziji kolka pa se tetiva vrne nazaj. Ko udari ob kost, se sliši in tiplje klik. Dodatne patologije npr. burzitisa ali tendinoze ne vidim.

MNENJE: Snapping iliopsoas tendon. Frikcija iliotibialnega trakta v predelu velikega trohantra.

Hvala vam za odgovor in lep pozdrav.

Lahko se vrnetne k nam, da vam predstavimo raztezne vaje in vaje za stabilizatorje trupa, ki običajno pomagajo. Ob tem se je potrebno vsaj začasno odpovedati vsem dejavnostim, ki preskoke povzročajo. Operativno zdravljenje je potrebno zelo redko.

Gre za stanje, ki je lahko neprijetno, vendar nima dolgoročnih posledic.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Najlepša hvala za odgovor. Zanima me to, če mi lahko pomagate samo pri preskokih tetive ali tudi pri ilitibialnem traktu. Na izvidu piše, da je za 1mm debelejši, kot na desni strani. Ker to bolečino bi tudi rada odpravila.
Hvala in lep pozdrav.

Predlagano zdravljenje lahko pomaga pri obeh težavah.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close