pirhi
Hojla,
zanima me tole. Večina tehnik za okraševanje pirhov je primerna za spihana jajca, meni se pa nekako ne zdi fora barvat jajca, ki jih bom imela potem doma obešena, ljudem bom pa dajala v barvi pobarvana jajca. zato me zanima, katera tehnika oz. bolje, katere snovi so primerne za jajca, ki se jih potem razbije in poje. je mekol OK?
Saj v bistvu bom najverjetneje kupila čimbolj bela jajca in potem bom barvala z navadnimi barvicami gor.
Bo pa rada kakšna jajca naredila v scrap verziji, torej lepila kaj gor in kaj takega, zato em zanima predvsem možnost uporabe lepil.
lp
Jajčna lupina je porozna. Vse snovi prehajajo skoznjo, kar ti pove barva za pirhe, ki obarva beljak, če se to predolgo kuha/namaka v barvi.
Razmišljaj z druge strani: bi ti mekol jedla, pa čeprav v majhnih količinah? Jaz ga raje ne bi. Če že, poskusi lepiti s škrobnim lepilom – to je edino “jedilno”. Nimam pa pojma, ali bi na jajce držalo ali ne.
Kitty
Načeloma niti sladkorja ne rabiš – že samo beljak bi moral biti dovolj!
Pa na toplem se še relativno hitro suši…
Naredi drsanke:
Vzami čimbolj bela jajca:
skuhaj v čebulnih olupkih, ko so hladna jih z olfa nožem ali drugim ostrim nožičkom z tehniko drsanja oblikuješ vzorec.
ali
skuhaj v teranu in v njem ohladi (da se naredijo lepi kristalčki) potem tudi na teh lahko uporabiš tehniko drsanja.
Takšna jaca so lahko za pojest, v tem primeru naredi enostavnejši vzorec,
če pa bodo za spomin, pa jih kuhaj dalj časa (eno uro kuhaš samo čebulne olupke in malo kisa, nato precediš, dodaš nove čebulne olupke in jajca in kuhaš še eno uro – taka jajca lahko trajno hraniš)
naši prvi letošnji poizkusi so tule:
Kuhana in obarvana jajca ohladiš in potem najbolje z majhnim olfa nožkom – z konico (lahko tudi z kakšnim drugim nožičkom z ostro konico) previdno “praskaš” barvo dol. Z različno jakostjo “praskanja” dobiš
več-plastno sliko (temnejši in svetlejši odtenki), zato je tudi bolje, da so jajca svetlejša in barva temnejša, da motiv bolj pride do izraza.
V začetku se je treba lotiti bolj previdno, da dobiš občutek, ni dobro začeti na konici, ker je običajno luknjica zraka in bi tam lahko prej počila lupina.
Neka gospa, mojstrica drsank iz Bele krajine je rekla, da morajo biti jajca mladih kokoši, da je lupina bolj čvrsta.
Če delaš drsanke za spomin (ne za pojest) si jih lahko skuhaš na zalogo, in jih obdeluješ, ko imaš čas. Rok trajanja takih okrasnih pirhov je zelo dolg – lahko tudi 40 let in več, če se prej ne razbijejo (saj so kuhana uro in pol – v vodi s čebulnimi olupki in malo kisa).
Mca, mislim da je vseeno s katerim teranom kuhaš jajca. Pazi le, da se v teranu skuhajo in potem tudi ohladijo – šele ko so hladna jih pobereš ven – le tako nastanejo čudoviti kristalčki. Sicer pa so v teranu barvana jajca nenavadne barve (temno-sivo-modro-vijolična barva), predvsem kristalčki so tisti ki očarajo. Če boš “drsala” v teranu kuhana jajca, pazi da preveč ne “oguliš” teh kristalčkov, saj moraš pri tehniki drsanja jajce “odločno” držati v roki.
Hvala O – O :))Bom pazljiva.
Sm pa full vesela,ker sem učerej dobila čisto bela jajčka.Baje mora bit tut kokoška posebne vrste.Takih se v trgovini sigurno ne dobi,vsaj jaz jih nisem.Zdaj bodo vzorčki z drsanjem sigurno prišli full do izraza.Komaj čakam petek ;)))
Jih bom poslikala in drug teden pokažem rezultat ;)))
LP