Najdi forum

Hojla,

zanima me tole. Večina tehnik za okraševanje pirhov je primerna za spihana jajca, meni se pa nekako ne zdi fora barvat jajca, ki jih bom imela potem doma obešena, ljudem bom pa dajala v barvi pobarvana jajca. zato me zanima, katera tehnika oz. bolje, katere snovi so primerne za jajca, ki se jih potem razbije in poje. je mekol OK?
Saj v bistvu bom najverjetneje kupila čimbolj bela jajca in potem bom barvala z navadnimi barvicami gor.
Bo pa rada kakšna jajca naredila v scrap verziji, torej lepila kaj gor in kaj takega, zato em zanima predvsem možnost uporabe lepil.

lp

Jajčna lupina je porozna. Vse snovi prehajajo skoznjo, kar ti pove barva za pirhe, ki obarva beljak, če se to predolgo kuha/namaka v barvi.
Razmišljaj z druge strani: bi ti mekol jedla, pa čeprav v majhnih količinah? Jaz ga raje ne bi. Če že, poskusi lepiti s škrobnim lepilom – to je edino “jedilno”. Nimam pa pojma, ali bi na jajce držalo ali ne.

Kitty

---------------------------------------- Prevajanje ni poklic, to je stanje duha. http://17slon.moj-album.com http://slovoni.blogspot.com

Mogoče lepilo, ki se ga naredi iz moke?

lp Klara

http://klara1.moj-album.com ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustava Plehanov

Prav imaš, saj ravno zato tuhtam kako in kaj. mekola res ne bi jedla in tudi z barvami ne barvam, ker mi je zelen beljak ful neapetitlih :o)

Ja, škrobno lepilo, verjetno bi kar šlo. hej, hej, ali pa lepilo za medenjakovo hišo? Sladkor v prahu in beljak? To bi tudi šlo.

kul.

hvala

Načeloma niti sladkorja ne rabiš – že samo beljak bi moral biti dovolj!
Pa na toplem se še relativno hitro suši…

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Naredi drsanke:

Vzami čimbolj bela jajca:

skuhaj v čebulnih olupkih, ko so hladna jih z olfa nožem ali drugim ostrim nožičkom z tehniko drsanja oblikuješ vzorec.

ali

skuhaj v teranu in v njem ohladi (da se naredijo lepi kristalčki) potem tudi na teh lahko uporabiš tehniko drsanja.

Takšna jaca so lahko za pojest, v tem primeru naredi enostavnejši vzorec,

če pa bodo za spomin, pa jih kuhaj dalj časa (eno uro kuhaš samo čebulne olupke in malo kisa, nato precediš, dodaš nove čebulne olupke in jajca in kuhaš še eno uro – taka jajca lahko trajno hraniš)

naši prvi letošnji poizkusi so tule:

uuuu, kako so lepe drsanke…jest bi tudi tako znala 🙂

Tole z beljakom je odlična ideja! Ali pa s sladkim beljakom, saj je vseeno 🙂

Kitty

---------------------------------------- Prevajanje ni poklic, to je stanje duha. http://17slon.moj-album.com http://slovoni.blogspot.com

O-O -> mene pa zanima s čim si to drsala in ali moraš takoj ko se skuha, ali ohlajena… !? hvala in LP!

Kuhana in obarvana jajca ohladiš in potem najbolje z majhnim olfa nožkom – z konico (lahko tudi z kakšnim drugim nožičkom z ostro konico) previdno “praskaš” barvo dol. Z različno jakostjo “praskanja” dobiš
več-plastno sliko (temnejši in svetlejši odtenki), zato je tudi bolje, da so jajca svetlejša in barva temnejša, da motiv bolj pride do izraza.
V začetku se je treba lotiti bolj previdno, da dobiš občutek, ni dobro začeti na konici, ker je običajno luknjica zraka in bi tam lahko prej počila lupina.
Neka gospa, mojstrica drsank iz Bele krajine je rekla, da morajo biti jajca mladih kokoši, da je lupina bolj čvrsta.
Če delaš drsanke za spomin (ne za pojest) si jih lahko skuhaš na zalogo, in jih obdeluješ, ko imaš čas. Rok trajanja takih okrasnih pirhov je zelo dolg – lahko tudi 40 let in več, če se prej ne razbijejo (saj so kuhana uro in pol – v vodi s čebulnimi olupki in malo kisa).

Ali potem takšna jajca ne začnejo smrdeti?
Kajti: drsanke delati je kar zamudno.
Jaz sem z beljakom lepila posušene rožice- je šlo.

Če se najprej voda s čebulnimi olupki in malo kisa kuha uro in pol, potem po se precedi in doda nove olupke in jajca in se kuha spet uro in pol, takšna jajca ne začnejo smrdeti in ohranijo trajnost doooolga leta,
če pa nameravate jajca pojesti, pa kuhaš enako dolgo kot običajno.

O-O res full hvala za ta nasvet.Jest bom vsekakor letos probala tvoj način,ker so mi full ušeč!!Bom pa probala kuhati v teranu.Dej povej,a bo uredu,če kupim steklenico kar pri najboljšem sosedu,al bi bilo bolje s kakim domačim teranom.Je vseeno?
Hvala in L.P.

a pa jajca ne počijo če se tako doooolgo kuhajo?
drugače sem pa lani naredila par drsank in res lepo pride.

Verjetno se bo to marsikomu zdelo bedasto vprasanje, pa vendar: kako izpihate jajca? A se z iglo prebode zgoraj in spodaj in potem pihas ven, dokler je se kaj noter?
Ali potem noter nalijes vodo, da splahnes, da ti cez cas ne zacne smrdeti?

Mca, mislim da je vseeno s katerim teranom kuhaš jajca. Pazi le, da se v teranu skuhajo in potem tudi ohladijo – šele ko so hladna jih pobereš ven – le tako nastanejo čudoviti kristalčki. Sicer pa so v teranu barvana jajca nenavadne barve (temno-sivo-modro-vijolična barva), predvsem kristalčki so tisti ki očarajo. Če boš “drsala” v teranu kuhana jajca, pazi da preveč ne “oguliš” teh kristalčkov, saj moraš pri tehniki drsanja jajce “odločno” držati v roki.

Hvala O – O :))Bom pazljiva.
Sm pa full vesela,ker sem učerej dobila čisto bela jajčka.Baje mora bit tut kokoška posebne vrste.Takih se v trgovini sigurno ne dobi,vsaj jaz jih nisem.Zdaj bodo vzorčki z drsanjem sigurno prišli full do izraza.Komaj čakam petek ;)))
Jih bom poslikala in drug teden pokažem rezultat ;)))

LP

Sem našla še nekaj idej za pirhce…

p

Sem v četrtek v prometeju videla neke nove flomastre, ki so neškodljivi in namenjeni ravno barvanju pirhov. Prodajalka mi je pojasnila, da so barve menda intenzivne. Je pa cena kar zasoljena.

LP, Dreja

.................................................. http://dreja.moj-album.com/

New Report

Close