Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija PINGMENTNA ZNAMENJA PRI SINU

PINGMENTNA ZNAMENJA PRI SINU

Spoštovani,

Sin, star 10 let ima veliko število pigmentnih znamenj, po celem telesu. Zdi se mi, da jih ima vedno več, torej se mu pojavljajo nova in nova. Že dvakrat je bil na odstranitvi enkrat enega, enkrat dveh znamenj, ki so bila netipična, obakrat je na srečo histološki izvid bil vredu. Zanima me, zakaj se pigmentna znamenja sploh pojavljajo in če so vam znani vzroki nastanka? Sin ima sicer bolj svetlo polt, ko je bil mlajši je bil svetlolas. Vem, da se moramo izogibati soncu, vendar to čisto ni mogoče, saj vendar poleti ne more imeti dolgih rokavov in dolgih hlač.
Zanima me pa še nekaj, ker sem brala, da bi bilo najbolje za ljudi, ki imajo teh znamenj veliko, da bi obiskovali redno dermatologa, ki ta znamenja spremlja, ali vam je znano za katerega na štajerskem koncu in ali se za to dobi napotnica ali je to le samoplačniško? Na koliko časa bi naj bili ti pregledi opravjeni? Do sedaj sem vedno sama pri zdravnici zahtevala pregled pri specialistu (plastični kirurg), ko sem opazila “čudno” znamenje, vendar vseeno mislim, da bi bilo smiselno, če bi mu jih nekdo pregledal strokovno in obakrat se je tudi kirurg odločil, da jih je smiselno odstraniti.

Se opravičujem za veliko število vprašanj, ampak saj veste, da nas za otroke skrbi,

lep pozdrav, Mojca

Pozdravljeni!

V starosti 10 let je zelo malo možnosti, da bi se iz znamenja naredila kakšna maligna sprememba!

Zelo redko odstranjujemo znamenja pri otroku, ponavadi to počnemo po končani rasti, razen pri res sumljivih znamenjih, kar pa je pri otroku izjema.

Svetujem redne preglede pri dermatologu na 1-2 leti, če ima res veliko znamenj.
Spremljamo znamenja, ki so temne, črne barve, v nivoju kože, večji od 3-4 mm, nepravilne oblike….

Seveda za tak pregled lahko dobite napotnico.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close