PIL-VS
pozitivna kolposkopija pomeni, da je odkrila spremembo, ki kliče po kakšnem ukrepu, negativna pa, da takšnih sprememb ni odkrila.
R87.1 je MKB koda za diagnozo “Nenormalni izvid vzorcev iz ženskih spolovil, nenormalna koncentracija hormonov”. V kakšni zvezi je to lahko s spremembo na materničnem vratu, ne bi znal pojasnit, ker mi niso znane okoliščine za izbiro te kode.
Ponovno pozdravljeni.
Zanima me, kaksne so vase izkusnje z leti in hpv testom? Je res, da zenske pod 30 v roku pol do enega leta ze imajo negativni hpv test..zenske po 30-em letu pa se ga nikakor ne znebijo?
VEM, vi pravite, da ko ga 1x imas, ga pac imas. Govoriva o negativnem testu.
Kaj torej, ce ima punca 40 let, je fit, zdrava, zdrava prehrana, veliko gibanja, nekadilka, ..in ima visokorizicni hpv?
Redno hodi na kolposkopije in brise.
Ali je res tako, da se ga dekleta nad 30 virusa mnogo tezje znebijo? Oz so hpv negativne?
Prosim za odgovor, res me zanima kaksne izkusnje imate s hpv pozitivnimi 20-letnicami in 40-letnicami.
Hvala v naprej
Spoštovani,
žal ne poznam statistike glede konverzije in + v – HPV glede na starost. Nenazadnje vam nobena statistika ne pomaga, ker ste vi sami sebi eni in edini in se iz statistike ne da predvideti individualnega poteka.
zivjo!
Najprej bi se rada zahvalila za vas cas in vse odgovore, ki pomagajo mnogim 🙂
Mislim da sem vse v zvezi s tem tukaj prebrala ampak nimam cistega odgovora na vprasanje ki se mi poraja v glavi oz nesa ne razumem.
Po pozitivnem HPV sem imela poseg LLETZ. Vse ok. Zdaj me pa zanima kako je z spolnimi odnosi s partnerjem, kolikor razumem je po tem vse normalno in imam lahko odnose (s kondomom ali brez) brez skrbi, da sem jaz to njemu prej prenesla in bo on zdaj meni nazaj?
Oz hpv pac imam in ga nemorem spet dobit od njega torej in je nevarnost za razvoj sumljivih celic enak, ce spolne odnose imam ali nimam in nima veze ali je zasciten ali ne ?
Se eno vprasanje, ali lahko kaj naredim za to se celice ne bi nazaj sumljivo razvile?
Hvala!
Spoštovani,
kar morda poleg tega da redno obiskujete ginekologa še storite, da bi se HPV čim bolj držal v okuženih celicah in tam bil čim manj aktiven ter da bi bili za morebitne nove seve čim manj dovzetni, bi bilo morebiti še cepljenje proti HPV. Sev HPV, ki si ga morebiti s partnerjem podajata je isti in zato ne igra več pomembne vloge.
Pozdravljeni.
HPV pozitivna sem ze leto in pol. Papp test je ves čas C, kolposkopije negativne.
Menite, da bi kolposkopija že bila pozitivna, če bi bila…ali pozitivna nastane čez leta in leta.?
Ali je možno, da tako ostane za vedno? C bris mislim.In PIL-VS? To so patološke celice in to ni ok.
Se mora bris in ozvidi premakniti v neko smer (torej ALI napreduje ALI da se izboljša)?
Prosim za odgovor.
Hvala
Spoštovani,
izvid PIL-VS se lahko izboljša ali poslabša in pri tem ni pravila, lahko tudi “niha”. Vsekakor je priporočljivo, da se takšno stanje nadzira na 6 mesecev, če se zadeve naveličate, pa se gre lahko tudi v lasersko ali LLETZ sanacijo, torej odstranitev sprememb, kar pa žal ne zagotavlja trajnosti doseženega rezultata, ker je še vedno prisoten HPV, ki bo tam ostal trajno.
ne, niso vsi virusi enaki niti enakovredni. Določeni virusi se zavlečejo nekam v telesu, kjer pogosto ne počnejo nič (ne škode niti koristi), pod določenimi pogoji pa lahko izbruhnejo in povzročijo bolezenske znake. tipičen prestavnik takšnega virusa je virus noric, (herpes zoster), ki se po prebolelih noricah zavleče v celice sprednjih rogov hrbtenjače, od koder ob določenem imunskem problemu izbruhne pasavec oziroma herpes zoster. Tako v neaktivni ali v aktivni obliki v okuženih celicah materničnega vratu in morda tudi drugje ostane tudi HPV. Virus gripe nikjer ne ostane, prav tako mnogi drugi virusi ne. Virus HPV se vgradi v genom in tam ostane, včasih v abortivni, včasih v produktivni obliki, ampak vedno ostane. Da se ga s testi časih po zdravljenju ne da ugotoviti v izločkih ne pomeni, da ga ni več v telesu. Pomeni le, da ga ni v produktivni obliki, katera je edina problematična, torej kužna in povzroča spremembe v tkivih.
Dober dan,
Ne vem ali naj odpiram novo temo ali pišem kar sem.
Odgovora na moje vprašanje namreč na spletu ne najdem.
Letos je bil hpv test pozitiven, kolposkopija negativna.
Sem višja med. sestra in v mojem kraju iščem delo v tej smeri. Ker vem, da bom morala na zdr pregled, me zanima, ali me lahko zaradi tega zavrnejo, glede na to, da bom (če dobim) delo opravljala v ZD?
ne, zaradi HPV vas ne morejo zavrniti. Kot prvo gre pri tovrstni diagnozi itak za zaupno stanje in kot drugo je to spolno prenosna infekcija, ki jo ima okrog 30% populacije obeh spolov, na pacienta pa takšnega stanja niti ne morete prenesti brez SO.
Spoštovani,
PIL-VS je vsekakor za stopnjo napredovalo stanje glede na PIL-NS, vendar sta obe stanji “reverzibilni” in se lahko pozdravita tudi sami brez poseganja. Seveda zgolj iz brisa MV tega ne moremo vedeti, ker je detekcija odklonov v brisu MV le 85% in ne 100%. Lahko se torej zgodi, da nek določen bris ne vsebuje vedno najslabše možne komponente, ki sicer na tem konkretnem MV obstaja. Vsekakor se takšna stanja, če trajajo več obdobjih po 6 mesecev (standaradno obdobje za preverjanje stanja) preverja tudi s kolposkopijo ter po potrebi z odščipom tkive ter histološkim pregledom vzorca.
Pozdravljeni,
imam visokorizicni hpv (ne vem katero stevilko),..zdravnik me je napotil na kolposkopijo.
Zanima me, kaj se naredi, ce je pozitivna? In kaj pomeni, ce je negativna? Namrec-v pap brisu so celice ze spremenjene…kako je potem sploh lahko kolposkopija negativna?
Ali se lahko umre zaradi RMV, kljub temu, da redno hodis na vse mozne preglede in posege? 🙁
Spoštovani,
torej, seveda je lahko kolpospopija kljub slabemu brisu PAP tudi negativna ali pač so spremembe toliko nepomembne, da se jih ne lotimo takoj odstranjevat. Sicer pa, če je kolposkopija pozitivna (pomembne spremembe v smeri predrakavih sprememb, CIN 2, CIN 3), pa se uporablja tehnike za odstranjevanje (konizacija, LLETZ, laserska evaporacija, zmrzovanje ipd.). Seveda se od raka MV lahko tudi umre, ampak vse aktivnosti ginekologov od rednih pregledov z brisi PAP, kolposkopijami itd. so nemanjene prav temu, da se spremembe odkrivajo pravočasno in še preden se razvije rak. Kljub temu obstajajo zelo redke oblike raka na MV, ki se ne razvijajo postopoma in relativno počasi ampak na hitro in netipično. Teh oblik se žal z rednimi pregledi ne da napovedati in zato včasih tudi ne preprečiti.
Spoštovani,
lansko leto je pap test pokazal APC-VS zaveden tudi komentar da so visoko spremenjene celice maloštevilne. Opravila sem kolposkopijo, ki je v enem od petih vzorčkov pokazala PIL-NS/CIN1. Po enem letu so me znova povabili na bris, tokrat HPV, ki je bil pozitiven. Spet sem opravila kolposkopijo, ki pa ni zaznala sprememb. Bi bilo potrebno preveriti večje območje, morda so spremembe globje? Hvala.
Spoštovani,
kolegi, ki izvajajo kolposkopijo dobro vedo, kje vse so lahko spremembe in če sumijo na globljo spremembo v kanalu, pacientko naročijo na abrazijo cervikalnega kanala ali sami po njem popraskajo v ambulanti. Skratka, če nameravate redno hoditi na preglede, s katerimi imajo pod nadzorom vaše spremembe, potem ni razlogov za dodatne skrbi.