piki komarjev pri dojenčku
Pozdravljeni,
mojega sina so na morju popikali tigrasti komarji, kljub temu, da smo zelo pazili. Kupila sem celo neko vtičnico, ki je prav za zaščito dojenčkov in deluje na podlagi zvoka pa se je izkazala za zelo nekoristno.
Pomagala sem si tudi s sivko v lončkih, narezanimi citrusi, krem nisem dajala ker jih ne smem..Piki so ostali na njem še zelo dolgo in sedaj mineva 3 teden ko so vidni še malo. Danes pa sem opazila na levem stegnu velik flek, ki je bil podoben podpludbi. Pediatrinja me je napotila na infekcijsko s sumom na borelio, kjer pa so ga samo pogledali in me poslali domov, naj otroka opazujem. Je lepo (se dojiva), je živahen, nič ni videti, da bi ga kaj bolelo, mene pa vseeno zelo skrbi, da ne bo kaj narobe. Star je šele 2 mes in pol in imamo res smolo s tem mrčesom. Ta čudni flek sem malo namazala s Fenistilom in hladila ga bom tekom dneva ter upala, da bo izginil.
Kako naj preprečim pike mrčesa, saj jih z možem pobijava in res paziva, da kaj ne gre nanj, na vozičku imamo mrežo proti mrčesu ali naj jo dava še na posteljico? Res je noro veliko komarjev in prosim še za kakšen nasvet. Zakaj so navadne vtičnice proti mrčesu nevarne za dojenčke? V tem trenutku raje vidim, da gre nekaj kemikalij v zrak, kot da ubogega reveža vedno nekaj pika…
Spoštovana,
priznam, da imam zelo malo znanja in izkušenj s tega področja. Zato sem prebrskala spletne podatke in povprašala kolege, ki se s tem bolj ukvarjajo.
Strokovno priporočilo (Ameriško združenje za pediatrijo) je, da lahko dojenčke po 2. mesecu zaščitimo z repelenti, ki vsebujejo spojino DEET (to najdete tudi v repelentih na slovenskem tržišču, še zlasti so primerni tisti z oznako, da so varni za otroke).
Moje osebno mnenje je, da je nevarnost stranskih učinkov takih zaščitnih sredstev bistveno manjša kot pa sopojavi pikov, še zlasti zaradi možnosti prenosa bolezni (poleg borelije so tu še erlihije, pa dirofilarija, razni virusi… – tveganje je majhno, a ni nično). Seveda je treba pri repelentih uporabiti previdnost v tem, da jih nanašamo na tanko, le na “golo” kožo (pazite, da ne zaide v oči) in za kratek čas (torej ne večkrat preko dneva). Še bolj učinkovita je mehanska zaščita (z mrežo in s “pobijanjem” nezaželenih gostov v prostorih, kjer biva dojenček). V pomoč so tudi vtičnice, ki oddajajo repelente – tu pa je spet nevarnost “strupenih” hlapov, ki jih lahko vdihava dojenček. Elektronske in ultrazvočne vtičnice pa so bolj tržni trik kot realna zaščita.
Srečno,