pik žuželke (klopa? ose?)
Pozdravljeni,
na temo pikov insektov, sem na vašem forumu našla že kar nekaj koristnih informacij, kljub temu imam konkretno vprašanje: že pred 2 dnevoma sem postala pozorna zaradi občasnega toženja mojega 4-letnega otroka, in sicer, da ga boli noga. Ker sva takrat hodila, sem najprej pomislila, da ga nogica boli zaradi utrujenosti. Isti dan sem ga opazila praskati na predelu stegna, vendar ob pregledu nisem opazila nič. Danes ponoči pa sem otroka nekajkrat videla, da se je v spanju praskal po istem mestu, na katerega mi je sicer že dva dni opozarjal. Že ponoči ni dovolil, da bi ga namazala z antihistaminikom (je jokal), zato sem zjutraj, ko se je zbudil, pogledala nogico. V predelu stegna je bilo videti kar močno oteklino, okoli pa vse spraskano, tako da je bilo okoli 19 manjših pikic, iz katerih je potem, ko sem področje najprej namazala z bepanthemom (za dezinfekcijo in celjenje), prišla neka tekočina. Pred nanosom Bepanthena je iz istih pikic pritekla kri, vendar le toliko, da sem zaznala, da je kri (kot bi se spraskali pri piku komarja). Nato sem ga namazala še s Fenistil gelom ter obenem opazila, da je poleg tistih desetih pikic, še 1 glavna, večja, opaziti je, da je globlja in morda celo temnejše barve (ne vem, morda je to od kreme). Na blag stisk okoli otekline, je iz kože prišlo še več tekočine, občutiti pa je bilo hrapavo površino prizadete kože.
Kot omenjeno imam 4-letnega sina, že od rojstva naprej pa opažam, da mu mesto pika vsake žuželke (močno) oteče. Če ga komar piči v rokico, mu le-ta oteče za tretjino, včasih tudi več. Zaradi tega sva že obiskala zdravnika, vendar nisva dobila nobenega konkretnega odgovora. Svetovano nama je bilo, da si kupiva Fenistil gel, saj naj bi bil otrok občutljiv na pike.
Ker sem na tem forumu že zasledila, da se občutljivost oz. alergija lahko stopnjuje, me zanima, če naj otrokovo otekanje predela pika, vzamem nekoliko bolj resno. Še posebej me zanima, na kaj vas spominja zadnji pik, ki sem ga opisala zgoraj.
Lepo se vam zahvaljujem za odgovor in vas prijazno pozdravljam.
Pozdravljena!
Omenjeno srbenje in oteklina je najverjetneje le lokalna reakcija na pik insekta in ni nujno povezana s kakršnokoli alergijo in se v tem primeru ne bo stopnjevala z vsakim pikom. Koliko zateče in srbi je odvisno od posameznika in tudi od insekta. Običajno priporočimo hlajenje tega mesta, rdečina in srbenje lahko trajata več dni. Pozornost gre le na pojav vročine ali obročastega izpuščaja v primeru klopa.
Lep pozdrav!
Pozdravljen,v nedeljo me je v desno nogo na zunanjo stran malo nad gleznjem picila neka zuzelka,jaz sem videla muho,ampak nevem ce muhe ravno picijo..naslednji dan je oteklo cca 5 cm,bilo je vroce na otip in boleca noga.do danes je oteklina izginila,noga me se vedno boli. Hladila sem z alkoholnimi obkladki.bi morala k zdravniku?
Lep dan