Pik ose ali sršena – nujno
Mojo psico je pred cca eno uro 2x pičila ali zelo velika osa ali pa sršen. Bolj mi je vse skupaj podobno sršenu.
Na mestu pika se je sicer pojavila majhna oteklina, bolj pa me skrbi njeno trenutno počutje. Psica je popolnoma umirjena, samo spi. Vem, da je v telo dobila veliko strupa, zato me zanima naslednje:
-ji lahko strup kakorkoli škodi, ne da bi jaz opazila pomembnejših znakov? Pregledujem ji namreč ustno votlino, barvo jezika ipd, vse je normalno. Ali lahko pride do zastrupitve oz kakšne hude reakcije kar tako, na tiho, če se smem tako izraziti?
Zelo me skrbi in ne vem ali naj jo pustim da spi ali naj jo spravim na noge in greva ven?
Hvala za kakršnokoli informacijo, nasvet.
Lp, Saška.
Uf ne vem če je moje predvidevanje pravilno, ampak ko recimo človeka piči kača, more čim bolj mirovati itd. da se strup ne razširi po celem telesu. Torej pusti psico da miruje, če je barva jezika ok, če ni zatečen, če je barva dlesni ok, če je dihanje normalno, bi jo jaz pustila. Res pa je da je to čisto tak laičen nasvet, tako da…
Upam da je vse OK!
LP nina
Ninci, hvala za hiter odziv.
Sedaj sta prišla domov starša in sem jima pokazala to “žival”. Je 100% sršen. 🙁 Moram v tem primeru reagirati kako drugače? Kot vem, ima sršen v sebi veliko strupa oz močan strup, mojo psico pa je pičil 2x zapored. Prvič v gobček, ko se ga je hotela otresti, še v tačko.
Ninci, psico pustim pri miru, sem pa ob njej in jo božam, čeprav zelo trdno spi. Vseeno bova morali pred nočjo še 1x ven. Ali je bolje da jo pustim?
Lp, Saška.
EVo našla sem sledeče:
Gently pull out the bee sting with a pair of tweezers trying to avoid squeezing the poison sac and ‘injecting’ any further toxin
Clean the area thoroughly, with copious water or a bicarbonate solution of one level teaspoon of bicarbonate of soda in a tumbler full of tepid water
Apply a soothing cream from the First Aid Kit
If the dog is stung in the throat or reacts severely, contact the vet.
Upam, da ti bo v pomoč, če rabiš prevod, pa povej!
LP nina
Nina, sem se pozanimala: so rekli, da naj bom pozorna na dihanje, srčni utrip, bruhanje, če bi se pojavilo, skratka, na vsakršno spremembo. Če pride do česa takega, naj se oglasim na veterini. Je pa čisto normalno, da je po takem piku psica bolj mirna in spi. Čeprav jo bom sedaj malo predramila, da greva vsaj na potrebo.
Ninci, če boš kaj našla, kakršnokoli info, pa vseeno javi. Tudi jaz brskam po iskalnikih.
Lp, Saška.
Nina, najlepša hvala. Žela v bistvu jaz nisem našla, ima pa na mestu pika na smrčku psica kar manjšo ranico, tako veliko želo ima sršen. 🙁 Tačko pa si je sama takoj zlizala, ko sva prišli v stanovanje.
Jaz sem ji na mesto pika dala samo hladen obkladek (vodni). Namazala pa je nisem z ničemer, ker bi si z jezikom takoj vse zlizala.
Tako, sedaj greva ven, bom videla kako se bo obnašala.
Nina, še enkrat najlepša hvala in čim manj srečanj z nevarnimi letečimi žuželkami.
Lp, Saška.
Naša nedeljska izkušnja- ugriz kače.
Takoj 1tabletka kalcija in 1/2 (za težo do 30kg) tabletke Claritina (antihistaminik-antialergik). Zelo dobro bi bilo, če bi imeli kakšen kortikosteroid- naprimer Deksametazon, tega pa žal ni bilo pri hiši.
Tako mi je veterinarka svetovala po telefonu in zgleda, da bo dobro.
Nina in ostali, živjo!
Včeraj zvečer sva šli s psico potem še ven, kjer se je obnašala povsem normalno, hotela se je igrati celo z žogo, vendar sem to raje preskočila in sva šli še na obisk k babici, kjer sva se kar dolgo zadržali. Tam je lahko večinoma počivala.
Skratka – noč je bila tudi potem mirna. Danes pa smo že povsem normalni. Tudi na kraj “zločina” je šla brez predsodkov (tj. zastekljen balkon) in že preganjala muhe… no ja, po moje, če bi videla kaj večjega, bi jo pa sigurno popihala… 🙂
Vsem še enkrat hvala in lp, Saška.