Pik klopa
Pozdravljeni!
Kmalu po piku klopa se običajno pojavi rdečina, ki je le lokalna reakcija in ne pomeni nič nevarnega. Pojav rdečine kasneje (nekaj dni pa do nekaj tednov), ko sredina rdečine zbledi, ostane pa povdarjen rob, obroč (ni nujno da popoln krog) pa je sumljiv za okužbo z borelijo. Zadeva je ozdravljiva z antibiotiki, cepljenja pa ni.
Proti klopnemu meningoencefalitisu se je možno cepiti, najopaznejše težave pa so pogosto glavobol, splošna prizadetost in trd vrat.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za odgovor. Kjer je bil klop,ni nič rdečine in upam,da bo vse ok. Imam pa še eno vprašanje (ni v zvezi s tem). Pred prvomajskimi prazniki sem imela močno vneto grlo in sem dobila antibiotik Macropen. En teden je bilo vredu, potem pa je bolečina sicer izginila, se mi pa zdaj pojavlja (sploh zjutraj pa tudi preko dneva) gnoj v slini…to je zdaj že kakšen mesec…vmes je bilo malo bolje. Je možno, da je to kakšna alergija na cvetni prah ali kaj bi to lahko bilo? Kašljam ne, grlo me ne boli, samo ta gnoj v slini…vsake toliko časa mi malo priteče iz nosa, je pa tudi tam navadno gnojni izcedek.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljena Maja!
Povsem možno je, da je tisti gnoj v slini taisti izcedek iz nosu ki ste ga opazili, le da ta del izcedka zateka iz nosu nazaj v žrelo in ga tako opazite v ustih. Vzrok je v tem primeru lahko vse, kar povzroča izcedk iz nosu, od virusne okužbe pa do alergije (sicer načeloma bolj voden izcedek). Ne verjamem, da ima kakršno koli zvezo z macropenom izpred meseca.
Lep večer.
Spoštovani!
Potem ni nobenega strahu, da bi lahko bilo kaj narobe in ni potrebno zaradi tega k zdravniku. Sem se pa spomnila, da je bil vmes sin prehlajen, tako da sem verjetno tudi kaj od njega dobila? Imam pa včasih občutek, da imam zagnojeno grlo, vendar ko potem ven pljunem slino, je ok (očitno spravim ven, kar je bilo notri).
Hvala in lep večer!
Maja
Jaz pa imam vprašanje kako je, če ni mogoče v popolnosti odstraniti klopa. Klopa sem imel namreč na zadnjici, okoli 20 ur, pol pa mi ga je skušala žena odstraniti, po njeni izjavi pa mi ga ni uspela odstraniti v celoti. Kaj mi svetujete zdaj, ali je potrebno takoj obiskati zdravnika, ali pa mesto vboda klopa samo redno opazujem in v kolikor se pojavijo simptomi, ki bi kazali na okužbo grem k zdravniku ?
Hvala za odgovor že v naprej !
Tone
Hallo!
Moj otrok je star dobre tri leta in očitno ga imajo klopi radi. V petek je imel klopa,ki pa je bil proti običajnim velik in rdečo-rjavo zadnjico!Danes je pretekel en dan in ima malo rdečino na tem mestu,kjer je bil prisesan klop,klop je bil cel odstranjen! Otrok nič ne toži,da bi bilo kaj narobe z njim!!!
Me pa zanima kakšna je “časovna doba okužbe”???
Po moji oceni ni panike ampak bi prosla za vaše mnenje,da se pomirim!!!
Lep sončen pozdrav iz Mb,…Nina.
Pozdravljeni!
Rdečina v neposredni okolici mesta klopa nastane vedno in je normalna, znak bolezni (če govoriva o booreliji) je, če po tem, ko (lahko) začetna rdečina izgine, nastane pordelo področje, kjer sredina zbledi, pordel rob pa se širi naokrog (nastane rdeč obročast izpuščaj) in to je lahko nekaj dni do nekaj tednov po klopu, zato je koristno opazovanje.
Lep pozdrav
Mesto, kjer je bil klop se lahko okuži in gnoji, prav tako se gnoji, če v ranici ostane del klopa. Zgolj iz podatka o glavobolu in utrujenosti pa ni možno postavljati sumov na klopni meningoencefalitis . Čisto možno, da nima s klopom nobene zveze, če vam je sumljivo pa seveda k zdravniku.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
mene pa zanima ali je že sezona klopov? Namreč edino kaj se spomnim je, da sem pred desetimi dnevi bila na nekem travniku in pred dvema dnevoma tudi, samo počepnila sem se na travi za par sekund. Danes pa sem v popku opazila kot neko 1mm veliko rjavo pikico, ki je bila kot neka bradavica ali klop. Z prstom sem odstranila in not v tem je bilo malo krvi, že prej sem ob popku videla kot malo krvi zasušene. Ampak res malo. Tam kjer sem to iztrgala je čisto mala rdeča pikica. Skrbi me, da je bil klo in grozno se mi zdi, da ne morem ugotoviti ali je bil ali ne. Če bi bil prisesan dlje kot en teden bi bil verjetno večji kot 1mm? Je pa bil ta klop oziroma bradavica zelo mehka.