pik klopa
Moji triletnici smo včeraj na zatilju našli velikega (prav zares velikega-ne pretiravam!) klopa. Huda panika, kaj sedaj?
Klopa smo najprej namazali z etrom, nakar je žival čisto ponorela in se navkljub temu, da smo ga poskušali odstraniti s pinceto, še bolj zarinila v kožo. tako smo uspeli odstraniti le del telesa, klopova glava z delčkom telesa pa je ostala notri.
Sedaj me zanima kaj storiti-ali ga na vsak način dati odstraniti, ali pa jo pustiti notri in zgolj opazovati kakšna bo reakcija?
Klop je mrtev, kajne? delček sam od sebe najbrž ne bo prišel ven, ali pač?
Imam pa grozen občutek, če pomislim, da bo del klopa ostal v tkivu in se lahko iz vsega skupaj kaj razvije!
Včeraj sem klicala za nasvet na dežurno, pa mi je zdravnica rekla, da sama ve prav toliko o odstranjevanju klopov kot jaz (torej nič), da pa jih na dežurni ne odstranjujejo, naj pač čakamo kaj bo!
Prosim za nasvet!
Pozdravljeni, szonta,
če je bil res tako velik, potem je zelo verjetno, da je bil že dlje časa prisesan. Ker si ne morem poredstavljati, kaj je ostalo v koži (ponavadi ostane le antena, razen če ste ga prijeli res zelo proti telesu in ne za glavo, da ste ga odtrgali), bi bilo bolje, da gresta danes k svojemu zdravniku, da vidi, kaj se d narediti. če ostane v koži samo antena, potem jo pustimo, da se zagnoji in sama izloči. Vi pa pravite, da ga je notri doti več, naj raje to vidi vaš zdravnik.
Kako odstranjujemo klopa: zelo priročno pinceto dobite v lekarni, takšno da lahko dobro primete klopa in ni potrebno potem še stiskati, ko vrtite. Ko dobro držite klopa, vrtite nekajkrat, klop spusti in ga hitro in energično izpulite. Velikokrat sicer pusti notri sprednjo nogo (ali bolje roko oz. anteno), vendar ta ni nevarna. Vendar morate klopa prijeti čisto ob koži.
lp
Tanč
Kaj je to antena? Mislite na delček glave klopa?
Glede velikost klopa pa sledeče: skoraj 100% da je klop od včeraj popoldan, ko smo se s kolesom zgolj peljali skoz gozd. Bil pa je malo neobičajen, vsaj zame, ki sem bila dosedaj vajena tistih popolnoma črnih, manjših klopov. včerajšnji pa je bil črno rjav in velik, torej sklepam, da gre za drugo vrsto klopa.
Sicer pa- ali to drži, da mora biti klop prisesan vsaj 48 ur, da človeka okuži?
Dober večer, szonta,
antena pomeni izrastek iz glave klopa na pbeh straneh (lahko bi rekli tudi tipalka, samo da se z njo dobro primer, kot klop, rečemo).
Poglejte 8. stran, na kateri so slikice klopov:
Če je bil klop tako velik, je možno samo dvoje: ali je bil to kakšen drugi klop (kakšen pa?) ali pa je bil dlje časa prisesan in poln krvi.
Z nohti pa jaz ne bi odstranjevala klopa, še posebej, če je poln krvi.
O odstranjevanju klopov pa dobite mnogo informacij, tudi različnih:
Prisesanega klopa moramo čimprej odstraniti. Primemo ga s pinceto in previdno zavrtimo. Pazimo, da ga v ranici ne zmečkamo, prav tako ga pred odstranitvijo ni priporočljivo zadušiti. Po odstranitvi vbodno mesto razkužimo. (vir: )
14. slide
lp
Tanč