Pik in oteklina
Pozdravljeni!
Tokrat se vam javljam glede problema otekle zgornje strani dlani: včeraj zjutraj sem opazila, da je leva dlan našega 6 mesečnega dojenčka precej zatečena in rdeča. Ko sem pogledala od česa bi to lahko bilo, sem opazila drobno pikico na kazalcu. Predvidevam, da je bil kak komar, ker je rdečo pikico imel tudi na levem ličku. Verjetno ga je pičil ponoči, ko je spal na desnem boku.
Dlan je precej zatečena še danes. Kaj naj naredim? Naj se greva pokazat k pediatru? Ali lahko v lekarni kupim kako mazilo? Ali enostavno počakam, da oteklina izgine?
Drugače je normalno razpoložen.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Darči
Pozdravljeni, Darči,
običajno pike insektov hladimo (mrzli obkladki fiziološke raztopine, pri večjih otrocih lahko pol alkohola pol vode), kar zmanjša otelino in rdečino. Lahko namažete tudi s Fenistil gelom, ki ublaži tudi srbenje. Otrokova tkiva so zelo nežna in rahla, zato vidimo velike otekline tudi po nepomembnih pikih.
Obkladke menjajte na pol ure, v nekaj urah mora biti čisto v redu.
lp
Tanč
Našo triletno hčerko je na dopustu na Hrvaškem ena osa pičila 3x. Osa je zlezla v rokav, ko jo je malčica hotela zbezati ven, jo je 2x pičila v notranjo stran nadlahti in v kazalec druge roke.
Kazalec je takoj zatekel na pol večjo debelino, na nadlahti sta se pa pokazala dva temno rdeča kolobarja premera 5-7 cm.
Vse smo hladili z ledom v servieti. Zaradi slabih izkušenj pri enem letu starosti smo po pol ure “ustrelili s topovskim ognjem”: dali smo ji Medrol 3/4 tabletke (ena tableta 16 mg) + žličko Claritina.
Otekline so izginile po ca 2 urah (ostale so le drobne pikice), a so se drugi dan ponovno pojavile. Zato smo ji dali spet 1/2 tablete Medrola + Claritin. 3 in 4. dan pa smo ji dali le še po žličko Claritina. Otekline so počasi plahnele ca 6 dni. Kakšnih izpuščajev ali “flekavosti” hčerka ni imela. Ves čas smo tudi mazali s Fenistilom.
Sedaj me pa zanima, če smo na te znake kaj prehitro in preveč “topovsko” odreagirali? V kolikšnem času naj bi otekline npr. od pika ose, čebele… pri 3 leta in pol starem in 15 kg težkem otroku brez uporabe “kemije” izginile? V bistvu me zanima kaj je še normalna (povprečna?) reakcija in v katerem primeru je potrebno pik jemati bolj resno (ne le hladiti oz. mazati) in ga je dobro pokazati zdravniku oz. sam ukrepati z močnejšimi zdravili?
lp
Soiptovani Enoči,
čisto prav ste odreagirali, saj 3 piki ose pri tako majhnem otroku lahko povzročijo pravo zastrupitev. Približno tako, kot bi vas pičilo vsaj 10 os. Čisto v redu ste naredili. Sedaj bodite le pazljivi pri naslednjih pikih (če je tokrat deklico prvič pičila osa), da ne bi bilo hujše reakcije.
Po piku ose ali čebele pri otrocih vedno vidimo bolj obsežno lokalno reakcijo, kot to vidimo pri odraslem, ker so otroška tkiva nežna in rahla, pa se tam hitro naredi oteklina. Obsežnejša lokalna reakcija še ne pomeni alergije, ki bi se kazala z rdečino , oteklino, težavami z dihanjem. Vseeno pa imejte pri sebi Claritine in Medrol, vendar v primeru prave anafilaktične reakcije (kot sem prej opisala, težave z dihanjem, oteklina ust/dihal) morate takoj do zdr.ustanove. Ker pa vi sedaj še ne veste, ali bo otrok alergičen ali je samo obsežna lokalna reakcije, razumem vašo skrb. Če se malo pošalim, najbolje bi bilo, da jo čez 1 mesec “nadzorovano” piči osa npr. pred zdr. domom 🙂 Če v 20 minutah ni težav, potem ni alergije (anafilaksije).
Običajne otekline po piku so pri otrocih tudi 3-5 dni, v tem času počasi plahni.
Dragi Enoči, včasih je kemija potrebna in v vašem primeru je res bila.
lp
Tanč
Pozdravljeni, Hubi,
Claritine tudi pomaga, seveda. Poskusimo brez, lahko pa ga tudi damo. Meni najbolj pomaga Elocom krema na pik, samo 1x namažem, pa je v redu.
lp
Tanč
Spoštovani!
Imam 7-mesečmega sina. Trenutno smo na morju na -Hrvaškem. Sina imajo komarji zelo “radi”, vendar so bili do sedaj vsi piki majhni-normalni, mažemo jih s fenistil gelom. Sin se mi zaradi pikov ne zdi razdrazen.
Danes zjutraj pa ga je nekaj pičilo in ima za lebvim ušeskom 2cmx2cm veliko oteklino, pred ušeskom pa 1cmx1cm veliko oteklino. Mažemo s fenistil gelom, ni še nič bolje. od tega je minilo cca 4 ure.
Vprašanju sem pripela sliko.
S seboj imam Aerius in Claritine sirup (ker je hči 6letna alergična na pršico).
Ali lahko dojenčku dam claritine sirup (v navodilih namreč piše od 2. leta dalje)?
Kdaj bi moral “madež” izginiti oziroma kaj storiti, če kmalu ne izgine? Sina očitno ne moti, vsaj ne kaže znakov.
Najlepša hvala.
Lp, J.
Spoštovani!
Imam 7-mesečmega sina. Trenutno smo na morju na -Hrvaškem. Sina imajo komarji zelo “radi”, vendar so bili do sedaj vsi piki majhni-normalni, mažemo jih s fenistil gelom. Sin se mi zaradi pikov ne zdi razdrazen.
Danes zjutraj pa ga je nekaj pičilo in ima za lebvim ušeskom 2cmx2cm veliko oteklino, pred ušeskom pa 1cmx1cm veliko oteklino. Mažemo s fenistil gelom, ni še nič bolje. od tega je minilo cca 4 ure.
Vprašanju sem pripela sliko.
S seboj imam Aerius in Claritine sirup (ker je hči 6letna alergična na pršico).
Ali lahko dojenčku dam claritine sirup (v navodilih namreč piše od 2. leta dalje)?
Kdaj bi moral “madež” izginiti oziroma kaj storiti, če kmalu ne izgine? Sina očitno ne moti, vsaj ne kaže znakov.
Najlepša hvala.
Lp, J.
Če srbi in se širi, lahko tudi 7 mesečniku date pol žličke Claritina, med spanjem pa hladite z obkladkom. Običajno so piki vidni še nekaj dni, oteklina pa mine v kaknem dnevu ali dveh.