Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Pijača na tešče

Pijača na tešče

Mag. Ivo Verbnik bi vprašal kakšen čaj bi lahko skuhal zjutraj in ga celi dan počasi pil namesto drugih pijač ali čiste vode. Zvedel sem namreč, da čaj iz nekaterih zelišč ne sme stati oz. da lahko piješ le svežega kot na primer iz bezgovega cvetja ali bezgovih jagod. Lepo bi prosil, če mi lahko svetujete iz katerih zelišč naj skuham čaj zjutraj in ga celi dan pijem.

Že v naprej hvala in lep pozdrav!

Koda

Pozdravljeni,
Zdravilna zelišča vsebujejo različne snovi ali če rečem različne učinkovine. Zato je tudi priprava različna, kot namok, poparek ali prevretek. Čim bolj nežna je zel, tem nežnejšo obliko priprave zahteva, da se ohranijo zdravilne lastnosti.
Vedno je najbolje, da si pripravite zeliščne čaje sveže in sicer tako, da prelijete zelišča z vrelo vodo in pustite stati pokrito 5 do 15 minut (tudi tu so razlike, odvisno od vrste zelišča). Če želite, da čaj pijete dlje časa (vendar raje ne več kot nekaj ur), ga takoj po pripravi odcedite in shranite, še najbolje v stekleno posodo.
Zaradi vsebnosti različnih učinkovin v zeliščih ne bi priporočala, da pijete veliko količino ene vrste čaja in to dlje časa, če seveda ne gre za zdravljenje kakšnega obolenja. Vemo, da tudi šipek, ki se ga priporoča za krepitev organizma zaradi velike vsebnosti vitamina C (torej je pozimi še posebej priporočljiv), v velikih količinah (več kot 2-3 skodelice) ima na telo tudi negativen vpliv.
Predlagam, da za žejo raje posežete po sadnih čajih ali si pripravite kar kompot in ga nesladkanega pijete preko dneva. Za čaj pa si le vzemite čas in pripravite svežega, saj če dlje časa stoji lahko že na pogled vidite, da prihaja so sprememb (potemni).
Kljub vsemu bi želela opozoriti, da telo potrebuje veliko vode in bi svetovala, da ne nadomestite vse količine tekočine s čaji in sokovi ampak popijete tudi zadostno količino čiste vode. Pitje vode je tudi stvar navade, pogosto šele ko začnemo piti vodo postanemo žejni. Žeja pa pomeni, da telesu vode že močno primanjkuje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close