pigmentna znamenja
Pozdravljeni.
Imam kar veliko število pigmentnih znamenj. Po samopregledu, po metodi ABCDE, sem se odločila za takojšen obisk dermatologa, saj jih je veliko atipične oblike in tudi različnih barv.
Dermatologinja je ugotovila, da izstopa melanocitni nevus, ki ima premera 5x6mm in centralno pigmentno mrežo temneje obarvano in zadebeljeno.Jasna je tudi asimetrija. Predlagala je opazovanje in ponovni pregled čez eno leto. Znamenje se ji je zdelo sila sumljivo, med pregledom drugih znamenj se je večkrat vrnila nazaj na tega, odstranitve pa ni predlagala.
Pa vas prosim za nasvet. Kaj bi bilo v takšnem primeru smiselno storiti? Naj znamenje še naprej le opazujem (ali ni že prepozno če se začne res kaj spreminjati?) ali naj grem morda še h kakšnemu dermatologu po mnenje? Ali ni najbolje takšnih znamenj kar odstraniti?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovore in lep pozdrav.
Pozdrav!
Ni moj namen vmešavanje v odnos bolnik zdravnik, zato nerad pametujem, ne da bi videl znamenje. Odločitev o odstranitvi je na podlagi omenjenih kriterijev, na podlagi povečave znamenja in podatka o spremembah na njem. Odločitev o odstranitvi je predvsem na podlagi omenjenih kriterijev, kaj več pa težko sodim.
Lp
Pozdravljeni.
Hvala vam za odgovor. Glede odstranitve se bom še enkrat posvetovala z dermatologinjo.
Me pa zanima še nekaj.Kako hitro pa naj bi se spreminjalo oz. rastlo znamenje, ki je maligno?
Namreč sem pregledala vse fotografije iz dopustov, ki jih imam in se mi zdi, da tega znamenja l.2004 še ni bilo, l.2006 pa je že vidno, ne morem pa reči ali je manjše oz. drugačno (slaba fotografija). Saj v bistvu vem, da znamenje lahko nastane in se začne šele kasneje spreminjat, pa vendar me nekak zanima potek teh sprememb. Ali je sploh možno, da znamenje, ki je sumljivo po vseh kriterijih ABCD metode (za E, spreminjanje, nisem prepričana) in, ki je nastalo na novo, ni maligno?
Pa še, ali pogled z dermatoskopom lahko z veliko gotovostjo pove dermatologu če gre za melanom ali je za takšne ugotovitve vedno potreben izrez in nadaljne preizkave? Ali je možno, da je melanom, ki se še ni začel močno spreminjati manj nevaren oz. manjši kot melanom, ki je že precej spremenjen; ali to ni nujno pravilo?
Hvala vam še enkrat za odgovore in lep pozdrav.
Pozdrav!
Pregled znamenja z dermatoskopom je velika dodatna možnost potrditve spremembe na znamenju, je pa velik problem ta, da so spremembe lahko dokaj hitre in včasih niso zaznavne tudi z veliko povečavo.
Izkušnje, praksa, natančnost veliko pomagajo k temu, da se razpozna sprememba, včasih pa so znaki zelo mejni, takrat je včasih pametno izrezati nekaj, kar ima sicer malo znakov spremembe, pa ni 100% v redu.
Morda bo lažje , že psihološko, če znamenje odstranite.
Lp
Spoštovani!
Prosim Vas za pomoč…
Dne 13.10.2010 sem bila na pregledu pri dermatologu. Odločil se je, da mi izreže znamenje, in sicer 8.11.2010. Diagnoza (po pregledu na dan 13.10.) je sledeča: Naevus dyspl. dorsi (TH 2-2) – D 225. V D paramedialni ravnini v višini TH 2-3 se nahaja 6×6 mm veliko znamenje, z asimetrijo po dveh ravninah. Vzorec je v glavnem retikularen, s posameznimi atipičnimi pigm. formacijami na L strani in modrikasto belkastimi strukturami v centru, mestoma so prisotne tudi globule, ki so nekoliko bolj D. Reg. bezgavke niso povečane.
Ali mi lahko poveste kaj več glede napisanega? Najlepša hvala že vnaprej.
Pozdravljeni,
mene pa zanima, koliko je nevarno, če se v pigmentno znamenje urežeš? Znamenje je izbočeno, drugače pa si ni nič kaj spreminjalo, je normalne okrogle oblike, tudi je tam že dolgo (ni šele zdaj nastalo), pač ne kaže nobenih “nevarnih” znakov. Ali lahko ta ureznina kaj spremeni?
Hvala že vnaprej za odgovor.
POzdrav!
Ureznina običajno ne pomeni posebne nevarnosti, pogosta ureznina pa nekoliko večjo.
Najpomembnejše je slediti in opazovati znamenje, če se spreminja po velikosti, po barvi in obliki, potem je potreben obisk pri zdravniku.
Lp