Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija pielon

pielon

Spoštovani!

V 22.tednu je bil na UZ ugotovljen 8mm pielon leve ledvice, desna je b.p. Drugih sprememb na ledvici ginekologinja ni omenjala. Plodovnice je primerno, plod (fantek) lepo napreduje, opazovanje polnjenja in praznjenja mehurja ne pokaže posebnosti. Na kontrolnem UZ v 26.tednu je stanje nespremenjeno. Prebrala sem že vse vaše odgovore na omenjeno temo in so mi vzroki ter izzidi “napake” in preiskave po rojstvu jasne. Zanima pa me, ali je možno, da bi do okvare prišlo tudi na desni ledvici, torej po Uz ugotovljenem b.p. stanju, glede na to, da se od takrat spremlja samo leva ledvica.

Ali je pielon lahko vzrok smrti v prvih tednih po rojstvu?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem!

Spoštovana,

glede na vaš opis gre najverjetneje za zožen sečevod ob izhodu iz leve ledvice in ne za zatekanje urina iz mehurja v sečevod in ledvici (VUR). Zato je malo verjetno, da bi lahko prišlo do širjenja votlega sistema sečil na drugi, sedaj zdravi ledvici.

Lahko ste tudi brez skrbi glede spremljanja – ob UZ pregledu ginekologinja zanesljivo s sondo “ošvrkne” tudi desno ledvico. Le ker je videti normalna, je ne meri v vseh smereh (tako kot levo)…

Zaradi zožitve sečevoda novorojenček na zunaj nima nobenih težav ali znakov in nikakor ni življenjsko ogrožen. Dokler ni bila tako razširjena diagnostika z UZ v nosečnosti, so se take prirojene napake ugotovile zelo kasno – včasih šele s strani patologa ob smrti tam nekje pri stotih letih. Če je bila zožitev enostranska, je količina urina v mehu naraščala, počasi okvarjala to ledvičko in ko je bila večina tkiva uničenega, je ledvička prenehala delovati – se je kar sfrknila. Druga ledvica je prevzela naloge okvarjene in človek je normalno živel.

Danes pa diagnostika vedno steče že v porodnišnici, da ne bi ob morebitnem prekasnem ukrepanju prišlo zaradi zastajanja urina do okvare te ledvičke.

Pozdrav in srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close