Pielektazije pri plodu!
Pozdravljeni!
V 20. tednu nosečnosti mi je ginekologinja na morfologiji odkrila, da ima plod obojestranske zmerne pielektazije pri obeh ledvicah. Nosila pa naj bi deklico. Ali mi lepo prosim lahko poveste kaj več o tej napaki in zakaj se baje pogosteje pojavlja pri fantkih?
Ali bo imela punca po rojstvu kakšne težave oz. kaj to zanjo sploh pomeni? Ali bo potrebovala kakšne preiskave oz. operacije? Ali je možnost, da bo do poroda vse normalno?
Naj povem še to, da je drugače vse bp., ledvičke normalno delujejo in so zaenkrat normalno razvite. Sedaj sem v 25. tednu nosečnosti in v Ljubljani na UZ so mi rekli, da je stanje nespremenjeno in da bi to naj bila samo “lepotna napaka”!
Najlepša hvala in lep pozdrav! MT
Spoštovana MT,
pielektazije (včasih rečemo tudi širši votli sistem ledvic) v 20. tednu res ne pomenijo kaj usodnega za plod oziroma otroka, zlasti ker pogosto opažajo, da ta blaga razširitev postopno povsem izgine.
Če ne izgine ali se celo veča, pa je lahko razlog zožitev sečevodov (v tem primeru je večinoma razširjen le ledvični meh – pielon ene ledvice, večkrat leve) ali zatekanje urina iz sečnega mehurja nazaj v ledvici (tu gre za napačen vtok sečevodov, razširjeni so tudi sečevodi, večinoma obojestransko, diagnoza je vezikoureteralni refluks, VUR s kratico). Če gre za fantka in je vidna poleg razširitve sečevodov in votlega sistema obeh ledvic tudi zadebelitev mišične stene sečnega mehurja, pa gre lahko za zaporo v sečnici (torej cevki, ki vodi iz mehurja do izvodila na lulčku), najpogosteje za membrano – tim. valvulo uretre posterior.
Tudi v teh primerih (zlasti v prvem primeru) je možna popolna regresija razširitev ali pa vsaj manjšanje.
Izjemoma (pravzaprav le pri posteriorni valvuli) je potrebno nosečnost prekiniti predčasno, da zdravimo novorojenčka (kirurško ali s prekinitvijo membrane s cistoskopom) preden pride do okvare ledvičk.
Pri vaši deklici gre najverjetneje res za prehodno (“lepotno”) razširjenost ledvičnih mehov. Vseeno bo po rojstvu verjetno narejen UZ pregled sečil, da boste popolnoma pomirjeni (vi in mi).
Uživajte v nosečnosti, zaupajte ginekologom, a jih v dvomih vseeno čim več vprašajte že med pregledom. Ti odgovori bodo najbolj natančni in verodostojni.