Spostovani, ze vsaj pol leta inam tezave z zelodcem (bolecine v zlicki, levo pod rebri, obcutek teze/kepe v zelodcu). Pri zajtrku je se vse ok, imam apetit, nobene teze, potem pa vecino casa cez dan vse opisane tezave. Zaradi bolecine levo pod rebri sem bila tidi na RTG pljuc, vse bp. Ba gastroskopijo pred par dnevi so mi uhotovili na sluznici zelodca antralno blago vnetje, HP neg, ph v zelodcu 4,5, v inverziji vidno, da GR sticnica ne tesni primerno, vidna srednje velika HHO. Diagnoza:kronocni gastritis in HHO. Dr. svetuje jemanje PPI 2x40mg 2 tedna, nato 40mg se 1 mesec in v primeru ne izboljsanja se RTG poziralnika s kontrastom ter ph in manometrijo, potem pa z izvidi nazaj k torakalnemu kirurgu za mnenje glede zdravljenja HHO.
Mene predvsem zanima, ce je PH 4,5 visok? Sem brala, da je normalno med 1-3? Stara sem 47 let. Kako se zdravi HHO? Operativno, a lahko ze sama kaj pripomorem k izboljsanju? Acipan sem pred gastroskopijo jemala 2 tedna 40mg 2x/dan in nisem cutila nobene spremembe.
Hvala in lp,
Mija
Spoštovana,
Ph vrednost želodca se čez dan nekoliko spreminja je pa res med 1-2.5. Ob takšnih vrednostih se ob zmanjšanju obrambnih lastnosti želodčne sluznice, začnejo korozivne poškodbe in posledično vnetje sluznice želodca.
Z predpisano terapijo se težave lahko precej zmanjšajo, izjemno pomembno je tudi upoštevati dietne ukrepe.
Prilagam link kjer lahko pogledate nekatere pomembne ukrepe:
https://www.kclj.si/dokumenti/000203-0002f9.pdf
Operativni poseg je sicer tudi možen način zdravljenja vendar se opravi le pri manjšem številu pacientov ko se z zdravili in nefarmakološkimi ukrepi ne doseže zadosten uspeh, oz. v primerih večje kile. Seveda potrebna je še svetovana dodatna diagnostika.
Lp