pH vrednost v želodcu ?
Pozdravljeni!
Od česa je odvisna pH vrednost v želodcu? V decembru sem bil v roku 14 dni 2x na gastroskopiji (na prvi so mi ugotovili vneto sluznico v želodcu in refluks, na drugi pa refluks). Na prvi gastroskopiji je bila vrednost pH 1.0, na drugi pa je bila ta vrednost 7.0, ali je takšna razlika normalna?
Zaradi nenehnega kruljenja in pretekanja po črevesju, ter tudi včasih občasnega občutka kot bi imel napihnjen trebuh, sem si plačal še kolonoskopijo in UZ trebuha, kjer pa niso ugotovili nič posebnega. Pa tudi v blatu niso odkrili ne krvi in ne zajedalcev. Na blato hodim sicer redno 1x na dan oz. izjemoma včasih 1x na dva dni.
Ali je ta vrednost pH lahko povezana tudi s tem pretekanjem po črevesju in občasno napihnjenostjo, močnejši vetrovi me tudi spremljajo, vendar te težave niso tako aktivne kot takrat. Sem pa v tem času živel kar stresno in bil dostikrat depresiven.
Ker pred tem takšnih težav nisem imel, se sedaj sprašujem ali me bodo te težave spremljale skozi vse življenje, oz. kaj naj še naredim da bodo minile, saj dosedaj zdravniki niso odkrili nič posebnega. Pa še to, star sem 34 let.
S spoštovanjem.
Brane
Spoštovani!
NIzek pH je normalen, visok pa znak učinka zdravil, ki zmanjšujejo izločanje kisline.
Več kisline – nižji pH. Pri več kisline ja lahko pretakanje posledica posepšene prebave. Pretakanje pa je lahko tudi znak “nerovznega črevesa”, a bi mi morali našteti več znakov in več o sebi.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani.
Najprej hvala za vaš odgovor.
Kar pa se več znakov tiče: pretakanje po črevesju ni stalno in običajno je nabolj aktivno popoldne po kosilu in to v primeru ko ležim na hrbtu. Ker se mi je to pretakanje oz. kruljenje pojavljajo tudi zvečer, sedaj spim bolj na boku in teh problemov ni. Sicer pa je to pretkanje dosti manj aktivno kot recimo pred 2 mesecema, ko se mi je to dogajalo čez cel dan.
Imam tudi kar precej vetrov, ki pa niso stalni.
Na blato hodim redno (razen včeraj sem šel po dolgem času 3x, ker en dan vmes nisem šel na veliko potrebo) in je normalne rjave barve, nimam driske, je pa blato večkrat kot včasih bolj mehko oz. ni kompaktno (še posebej takrat ko imam več vetrov).
Prehranjujem se redno (zajtrk, malica, kosilo in občasno tudi večerja) ob enakem času, hrana je raznovrstna.
V tem času sem bil tudi dosti pod stresom (služba, pa obremnjevanje s temi težavami), še posebej ker so mi doma svetovali naj grem na preiskave, saj je zmeraj več nevarnih bolezni – v tem primeru rak na črevesju in sem se tudi zaradi tega sekiral, občasno sem postal tudi depresiven.
Opravil sem torej kar nekaj preiskav (gastroskopijo, kolonoskopijo, UZ trebuha, pregled blata, pregled krvi), pa niso odkrili kaj posebnega – razen želodčni refluks. Tudi v družini nima nobeden resnih težav z zdravjem.
Sedaj se mi torej občasno še pretaka po črevesju, kar močni vetrovi in imam včasih občutek kot da imam polna črevesja plinov in verjetno zaradi tega tudi občutek kot da imam poln trebuh. Ker pred pol leta teh težav nisem imel ali pa se jih mogoče toliko nisem zavedal, ker pač nisem mislil da bi lahko imel kakšno resno bolezen, me mogoče sedaj te težave bolj motijo. še posebej ker delam v pisarni in spuščanje vetrov ravno ni mogoče.
Bolečin nimam, mogoče me 1x na teden kaj malega uščipne na območju poteka debelega črevesa (na levi in desni strani trebuha).
Torej zaenkrat nimam takšnih težav, ki bi mi resno ovirale življenje, ampak si seveda želim, da jih sploh ne bi imel.
Ali naj torej grem še k zdravniku, oz. mogoče na rentegnstki pregled tankega črevesja? Ali bi ti znaki lahko bili tipični za t.i. nervozno črevo ali bi lahko bilo kaj drugega resnega?
Hvala za vaš čas in odgovor.
LP
Brane
Spoštovani!
Ti znaki ne napovedujejo nobne bolezni. Lahko bi jim sicer pripisali tudi diagnozo nervonega črevesa, a ne bi dosti koristila. Lahko tudi zdravila vplivajo na spremenjeno gibanje črevesa in pretakanje hrane po njem. jaz bi na vašem mestu še nekaj tednov prenašal te pojave.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik