Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija PH URINA

PH URINA

Spoštovani!

Zanima me kaj bi lahko bilo narobe, če je moj PH urina 9. Merila sem si v laboratoriju, kjer so vsi drugi parametri bili v normalnem, le PH urina je bil 9. Nato sem si čez dva meseca merila v laboratoriju samoplačniško, kjer mi sicer ph niso izmerili, sem pa imela eritrocitov do 6 (bilo je v času mislim da ovulacije). Zdravnica me je poslala na UZ abdomna, 1.12.2011, vendar je bil BP. Nato si doma večkrat z lističi merim PH in je večkrat tam okoli 7. Že od malega pa ponoči večkrat hodim na WC. Sploh če se zbudim in me zebe v noge. Tako je bilo tudi to noč. Ko sem že četrtič zapored v kratkem času (bila sem budna in razmišljala vse mogoče) zjutraj odšla na WC sem si z lističi merila PH urina in ponovno je bil tam okoli 9. Jemljem pa nexium zaradi želodčne kisline. Ali me mora ta PH skrbeti? Ali bi morala na dodatne preiskave? Stara sem 41 let.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani!

Se opravičujem, k prejšnjemu vprašanju bi dodala še to, da so mi 10.02.12 vstavili Mireno, in da se mi danes tudi tekom tega dopoldneva dogaja da moram kar pogosto na vodo tudi če nič ne pijem. Pri uriniranju pa me ne peče, imam le bolečine na dnu trebušne bolečine, ki pa sem jih povezala z ginekološkimi ker iamm v času menstruacije močne krče (sedaj pa je ta čas, seveda pa imam zaradi novo vstavljene Mirene krvavitve skozi)
Ali je ta Ph povezan lahko z kakšno infekcijo? Še vedno si merim PH in je še kar 9.
Najlepše se vam zahvaljujem za vaše odgovore. Me namreč kar skrbi.
Hvala

Spoštovani!

9.3.12 sem vam poslala vprašanje glede PH urina, ki je večinoma alkalni, pa me zanima če mogoče vprašanja niste prejeli, glede na to, da vidim da so odgovori že na nekatera vprašanja.
Ph se sicer sedaj spreminja,(danes zjutraj na lističih 6) sem bila v torek v laboratoriju in je bil zjutraj 8, sem pa sicer ponoči bila večkrat na WC in to vedno velike količine. Na mali potrebi nič ne peče vendar je ob pritisku na malo potrebo prisotna bolečina in skozi me tišči na WC. Izvid urina od 0-5 levkocitov, posamezne bakterije, v sedimentu prisotnih 6-10eritrocitov. (imam pa od februarja vstavljeno Mireno in občasno še krvave izcedke).Sem pa tudi pred vstavitvijo Mirene (decembra imela do 6 eritrocitov v urinu,nekaj bakterij, vendar takrat nisem imela nobenih problemov, opravila sem UZ sečil, ki je bil bp. Ker me skozi tišči na WC mi je dala antibiotik Macrobid, ni pa ne vem kako boljše, še vedno me bolj ali manj tišči v območju mehurja. Zaradi GERB jemljem Nexium, ali je možno, da je zato PH urina tako visok, ali me mora skrbeti kaj drugega. Kaj je sploh s tem PH urina? V laboratoriju sem imela lani septembra že 9, ko je bilo vse ostalo vredu, tudi eritrocitov takrat ni bilo.
Najlepše se zahvaljujem za odgovor. Ne vem pa sicer, če spada v vaš forum. Sem postavila vprašanje tudi na forumu za ledvične bolezni, vendar mislim, da tam ne odgovarjajo pogosto in ne odgovarjajo zdravniki.
Hvala in lep dan vam želim.

Spoštovani!

Navajate več različnih problemov, lahko imajo skupni vzrok, lahko pa tudi ne.

Urin izloča iz telesa kisle in bazične produkte presnove, pljuča izločajo CO2 – skupaj jim je cilj, da je pH krvi zelo dobro kontroliran in znaša od 7.38 do 7.42. Torej – če je v organizmu preveč bazičnih snovi, jih bo urin izločal zato, da bo kri “v redu” in obratno. Urin je lahko bazičen zaradi sistemskih vzrokov, pri čemer pomaga uravnavati normalno vrednost pH v krvi, lahko je ta sistem, ki uravnava pH v krvi prizadet (bolan) in je potem urin bazičen, čeprav ne bi smel biti – kadar je urin bazičen in kri prekisla, lahko pa je urin bazičen tudi zaradi lokalnih vzrokov, kot je na primer uroinfekt. Ker ledvica torej s pomočjo urina uravnavajo kislinsko-bazno ravnovesje organizma, je jasno, da je pH urina odvisen od hrane – včasih jemo hrano, ki deluje v organizmu bazično (na primer limonin sok – ta ne deluje kislo, ampak bazično!) – da bodo ledvica ohranila ravnotežje, bo takrat urin bolj bazičen, višji pH – včasih pa jemo hrano, ki v organizmu deluje kislo (na primer meso) – takrat bo urin bolj kisel – nižji pH.

Glede antibiotika Macrobida – nitrofurantiona – ta je lahko manj učinkovit pri visokem pH urina, ki ste ga vi večkrat izmerili. V takem primeru bi bil bolj primeren drug antibiotik, upoštevaje antibiogram. Antibiotik predpišemo takrat, ko vemo, da gre za bakterijsko infekcijo in imamo namen prisotnost bakterij v sečilih odpraviti.

Glede “pogoste” hoje na vodo, glede “uriniranja in nič pitja”… Primerno je vsak dan polulati 1.5 do 2 litra urina. Če je vroče, če se potite… bo za to potrebno popiti več, če ne, pa manj. Če že merite pH urina, potem pač en dan izmerite tudi količino urina in poskrbite, da bo ta v roku 24ur znašala navedenih 1.5 do 2 litra.

Dobro je, da poročate, da urin ni ves čas alkalen (bazičen), temveč da je občasno tudi pH 6 – se pravi bolj nevtralen oziroma proti kislemu. Ph urina je odvisen od zdravil, ki jih jemljemo, od morebitnih bolezni (lahko vnetja sečil, lahko celo motnje v kislinsko-baznem stanju organizma), predvsem pa je odvisen od prehrane. Navadno je pri težavah z uriniranjem, pri neprijetnem občutku, bolečinah…. če si izmerimo pH urina in ugotovimo, da je ta alkalen, bazičen, prvi cilj, da poskusimo s hrano pH urina zakisati. Kisel urin je za večino bakterij manj ugodno okolje. Čeprav kemija pravi, da je neutralen pH 7.0, vse kar je nad tem je bazično, kar je pod tem, pa kislo, za bazičen urin štejemo že vse, kar je pH nad 6.8. Če hočete urin zakisati, pomeni, da morate pH spraviti bistveno pod 6.5 oziroma pod 6. O neutralnem pHju urina govorimo, ko so vrednosti pH med 6.5 in 6.8.
Hrana bistveno vpliva – koristno je meso (v beljakovinah so aminokisline, ki imajo tudi SH skupine – žveplo, kar prispeva k znižanju pHja). Citrati v hrani (pomaranče, limonov sok, mandarine, sadje) imajo ravno nasprotni učinek in povzročajo dvig pHja urina, uporabljamo jih v primerih, ko je urin prekisel (pH pod 6) in za želimo nevtralizirati.
Dobrodošla snov, ki pomaga znižati pH urina, ga zakisati in tako zmanjšati tveganje za vnetja, je vitamin C, katerega je varno uživati do 1000 mg dnevno (ne pa več). V kolikor ta ne pomaga, je moč na recept dobiti preparat Acimetin, ki pomaga uspešno zakisati urin.
Če pHja urina na noben način s hrano ne bi uspeli zakisati, bi morda bilo smiselno opraviti dodatne preiskave krvi pri nefrologu, da se oceni, da ne gre morda za katero od bolezni, kot je na primer ledvična tubulna acidoza in se ugotovi, ali bi morebitni dodatek k prehrani ali kakšno zdravilo bilo smiselno ali bi koristilo.

Sprašujete, ali je pH povezan z infekcijo? Na to odgovori analiza urina – če so v urinu prisotni nitrati, bakterije, levkociti – potem da, sicer pa ne.

Skratka – če nekaj merimo, je treba vedeti, zakaj to počnemo in kaj želimo s tem doseči. Npr. če imamo uratne ledvične kamne, potem merimo pH urina in ga poskusimo spremeniti zato, da se znebimo kamnov. pH urina je samo eden od parametrov, ki ni nujno bistven za rešitev vašega problema. Če hočemo ugotoviti, ali imamo vnetje ali ne, potem nam pH ne bo kaj dosti povedal – vnetje je lahko prisotno tako v kislem ali bazičnem urinu. Torej je potrebno izmeriti kaj drugega. Če vnetja ni in so še vedno prisotni eritirociti v urinu, potem se pač obišče urologa, da morda celo pogleda v mehur in izključi morebitno specifično dogajanje v mehurju. Izolirano merjenje pH urina kar tako ne vodi nujno k smiselnim zaključkom in pH urina sam po sebi ni “problem”, ki bi ga zdravili.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani doktor,
najlepše se vam zahvaljujem za izčrpen odgovor. Količina urina je v povprečju kar primerna, s tem da je včasih pač ponoči več kot podnevi. Sploh če zvečer popijem več vode, takrat resnično hodim na WC celo noč. Ampak to se mi dogaja že iz otroštva. Tudi moja mama hodi na WC 3-4x ponoči. Sem pa ugotovila, da ko ponoči ne grem na WC je moj urin zjutraj kisel, (okoli 5,75), če pa ponoči hodim na WC 4-5x je voda proti jutru že skoraj bela in je ph 8. Ponoči tudi pijem po požirkih, ker sem žejna sploh, če se malo potim. Nimam sladkorne. Ali je takšno stanje normalno? Nekaj sem že prebrala na netu o Ph urina, vendar ne razumem najbolje delovanje tega sistema in me zanima, če je to normalno. Še enkrat najlepše hvala za vaš odgovor. Lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Glede nočne pogoste hoje na vodo: 17% žensk, mlajših od 40 let, mora ponoči na vodo 2 ali večkrat. Ta odstotek se dvigne na 35% v starosti nad 60 let in doseže 49% v starosti nad 85 let. Podatki za starost do 70 let so pridobljeni z raziskavo EPIC (Eur Urol 2006), za starejše od 85 pa z raziskavo VITA (EAU Abstract, 2012).

Kot številni fiziološki parametri ima tudi pH urina cirkadiani ritem – vrednosti se skozi dan spreminjajo, na to pa precej vplivajo hrana, pijača, urnik prehranjevanja in morebitna zdravila. Spreminjanje pH urina prek dneva je pomembno na primer pri bolnikih z uratnimi ledvičnimi kamni, kjer ena meritev pH urina na dan ni dovolj in je potrebno uravnavati pH urina skozi cel dan.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani!

Glede moje pogoste nočne hoje na vodo in malo eritrocitov v vodi, me je zdravnica poslala k urologu, kjer so opravili test na urin – bp, urin na sanford – negativen,
cistoskopija UCSKP – uretra je gladko prehodna, kapaciteta mehurja primerna. Sluznica mehurja in oba ostija b.p.
UZ abdomna – jetra normalno transonična, žolčnik primerno velik, prazen, v nejm je vidna v steni manjša kalcinacija, morebitnih konkramentov v samem žolčniku ni. Zastoja v jetrih ni, duktus holedukus ni povečan. V trebušni votlini ni proste tekočine. Obe ledvici na normalnem mestu v levi ledvici nekja mikrokalcinatov, parenhim je ohranjen, zastoja ni. Trebušna slinavka, vranica ne kažeta posebnosti, sečni mehur je velik brez morebitnih konkramentov, stena ni bistveno zadebeljena. V njem pa je na dnu nekaj gostega seča.
Sedaj sem z vsemi izividi naročena nazaj k urologu. Ker pa ne naročajo pred koncem septembra bi imela par vprašanj. Diagnoza urologa N394 K PASM, priporčal je VESICARE.
V teh mesecih sem bila pozorna na moje uriniranje ponoči, ki se je že umirilo, predvsem takrat ko popoldan ne pijem tekočine in ko je zunaj in v stanovanju toplo in ko nisem nervozna se moji nočni sprehodi na WC skrčijo na 1-2x kar me ne moti. Vprašanje bi imela glede UZ, če je v redu in teh tablet, ki jih ne upam vzeti, saj piše da je problem za osebe ki imajo GERB (tablete Nexium sem jemala 1 leto sedaj bom probala brez imam pa refluksni ezofagitis A, in hiatalno kilo) zdravnici pa tega nisem omenila, sedaj pa pred koncem septembra ne morem do nje. Ali si lahko naredim kakšno škodo, če teh tablet ne vzamem glede na to, da se stanje izboljša če se pazim in mi je toplo? In kaj pomeni UZ za moj mehur in ledvice? Res najlepše se vam zahvaljujem za vaš cenjeni odgovor in vam želim lep topel dan!

Še eno vprašanje, kaj pomeni velik mehur na UZ? (me je pa res močno, močno tiščalo na WC)

Hvala še 1x

Spoštovani!

“Velik mehur” ne pomeni kaj dosti. Čisto drugače pa bi bilo, če bi ga izmerili – če bi napisali, koliko ml tekočine je bilo takrat noter. Primerna kapaciteta mehurja (poln mehur) znaša pri odraslem od 350-500 ml. Bolj mehurja ni primerno polniti, saj ga s tem preraztegujemo in tako slabimo ter povečamo tveganje, da ga nato z uriniranjem ne izpraznimo povsem, pojavi se zastojni urin, kar prinese lahko druge zaplete… Se pravi – enim ljudem, ki hodijo naenkrat lulat po 1 dl ali 150 ml dopovedujemo, da naj trenirajo mehur in ga poskušajo bolj raztegniti tako, da zadržujejo urin in gredo naenkrat na vodo vsaj 200 do 250 ml; na drugi strani pa ljudje v nekaterih poklicih preprosto ne morejo na vodo dovoj pogosto in se jim mehur preveč raztegne – tako da drži lahko 600 ml in več, kar pa je spet neugodno, slabo in te spodbujamo, da hodijo na vodo pogosteje. Pirmerno je cca. 3 – 4 dl naenkrat.
Predvsem pa se je treba vprašati, ali je prisoten zastojni urin – se pravi potem, ko so vam ocenili “velik mehur”, bi bilo smiselno, da greste mehur izprazniti in pogledajo, ali ste ga povsem izpraznili.

Antiholinergična zdravila, kot so darifenacin (Emselex) ali solifenacin (Vesicare), poskušajo zmanjšati prekomerno siljenje na vodo. Predpisujemo ga tistim, katerih kapaciteta mehurja je znižana, torej tistim, ki imajo (po vaši “ultrazvočni” dikciji “mali” mehur) – tistim ki jih draži in sili na vodo npr. že pri 100 ml v mehurju. Glede na vaš izvid UZ, ki govori drugače, najbrž tega vi ne potrebujete. Pri redkih bolnikih z izmerjenimi visokimi tlaki v mehurju – slabo podajnostjo in posledično ogroženimi ledvicami – je to zdravilo potrebno jemati. V večini primerov, menim da tudi v vašem (saj se zdi, da niste imeli urodinamskih preiskav, tiste, ki pa so bile opravljene – UZ – pa niso pokazale tovrstnih težav) pa se to zdravilo uporablja za izboljšanje kvalitete življenja – torej – jemljete če vam pomaga, če pa vam ne pomaga, pa pač ne jemljete. Torej ni nobene potrebe, da bi to zdravilo jemali, če se je stanje izboljšalo. Včasih se izboljša s poletjem, pozimi pa spet poslabša – časa za poskus jemanja bo še dovolj, ko – če se bodo težave povrnile. Ali bi v vašem primeru zdravilo prispevalo k dispepsiji pa ni mogoče reči – to je pač treba poskusiti – če bi se po jemanju zdravila pojavile težave z refluskom, bi pač prenehali.

UZ za vaša ledvica zaenkrat ne pomeni ničesar. “Mikroliti” – s tem si ne morem nič pomagati – ko pa pride do tega, da opisujejo kamne, ki jih tudi izmerijo – pa se odločamo glede na velikost le-teh. Dokler so manjši od 5 mm, jih zgolj opazujemo in svetujemo ukrepe, da ne rastejo. Predlagam pa ponoviti UZ čez leto in pol – če se bo iz teh “mikrolitov” kaj izcimilo.

Lepo pozdravljeni!

Spoštovani,

najlepše se zahvaljujem za vaš odgovor. Na UZ so mi pogledali samo polni mehur, torej nisem dobila navodila naj ga izpraznim in bi potem ponovno pogledali.Ne vem zakaj. Tako, da podatka o morebitnem zastoju urina nimam, res pa je da ko sem po preiskavi odšla na WC nisem mogla v celoti izprazniti mehurja, ker sem zaradi UZ res dolgo časa zadrževala vodo, da sem še komaj zdržala. Ponavadi imam že od nekdaj občutek kot da, če hočem vedno lahko iztisnem par kapljic urina. Kakšni pa so zapleti pri morebitnem zastoju urina? Ali je to huda bolezen? Ali se mora zdraviti z zdravili? Stara sem 41 let 41 let in 2x rodila, Sedaj ne vem, če me bo urologinja poslala ponovno na UZ.
Hvala za vaš čas in lepo pozdravljeni!

Spoštovani,

imam še eno vprašanje glede teh mikrolitov, kjer ste napisali, kontrola čez leto in pol, da se vidi če se bo kaj izcimilo. A iz tega se lahko izcimijo kamni in kako bi pa lahko to preprečila?
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš dragocen čas in odgovore in vam želim prijetno poletje.

Spoštovani!

Glede zastojnega urina – ena sama meritev ne pomeni kaj dosti. Jasno je, da, v primeru ko mehur zelo močno raztegnemo, pride do zastojnega urina – ga ni mogoče naenkrat izprazniti v celoti. Če ne prihaja do vnetij ali povišanega pritiska v mehurju, potem zastojni urin ne moti. Pač smiselno je, da bi pri vsakem uriniranju mehur izpraznili v celoti (oz. da bi ostalo manj kot 10%). Če urin zaostaja, predstavlja namreč dobro gojišče za bakterije. Če večkrat zapored izmerimo večje zaostanke urina (več kot 50-100 ml), potem svetujemo samokateterizacijo (sami si po uriniranju vtaknete kateter za enkratno uporabo v mehur in ga tako dokončno izpraznite). Pri ženskah se pogosto zgodi, da se stvar popravi sama od sebe – se pač naučijo ponovno pravilno prazniti mehur. Seveda se prej pogleda, da je ginekološko vse v redu – problem lahko namreč povzroči motnja statike medeničnega dna – tako imenovana cistokela – kar ne bi bilo nič posebnega po dveh porodih. Samega zastojnega urina ne moremo pozdraviti z zdravili, kvečjem če bi nekdo jemal psihiatrična zdravila, ki lahko preprečujejo praznjenje mehurja, bi lahko pozdravili s prenehanjem jemanja zdravil. Pa tudi antiholinergiki, kot je npr. Vesicare, lahko povzročajo zastojni urin (saj to je njihova lastnost – omogočajo, da bi v mehurju lažje zadrževali urin). Sicer pa so navedene težave redke in ena sama ugotovitev zastojnega urina pod 100 ml navadno še ne pomeni ničesar. Pravi zastoj urina pa je pri ženskah izjemno redek. To pomeni, da sploh ne bi mogli več lulati – to se navadno zgodi pri moških in takrat pač dobijo kateter.

“Mikroliti” – seveda – da ne bi čez čas zrasli v kamenčke. Preventiva – uživanje toliko tekočine, da polulate vsaj 1.5 litra urina dnevno. Zmanjšati vnos soli – hrane nikoli ne dosolite. Izogibanje hrani z veliko oksalata (rabarbara, artičoke, debelolistna zelenjava…). Uživanje več pomarančnega soka, tudi limon. Črn kruh in otrobi so koristni. Mleko in mlečni izdelki niso povsem prepovedani – seveda pa v zmernih količinah. Navedeno so preventivni ukrepi potem, ko so kamenčki že ugotovljeni. Če pa je govora zgolj o “mikrolitiazi” pa je s tem tako, da preprosto napravite UZ pri drugem zdravniku in vsaj 50% možnosti je, da tega ne bo opisal. UZ je pač preiskava, ki se ponavlja in katere rezultati so pogosto zelo subjektivni.

Lepo pozdravljeni!

New Report

Close