petletnik
Pozdravljeni!
Imam petletnega sina, ki ima po mojem mnenju dve težavi. Prva je, da je precej neješč. Poledica tega je, da pri petih letih tehta le 16,5 kilogramov in je velik 106 cm. Je to že kritičen zaostanek?
Druga težava je šibka razvitost njegovih finomotoričnih sposobnosti. Svinčnik še vedno prime s celo roko in ne s prsti, kot bi bilo za njegovo starost primerno, riše pa zelo malo in zelo slabo. Ne vem, ali je fantek nemotiviran in se mu ne da bolj potruditi, ali pa je res kaj narobe z njim.
Prosim za nasvet, kajti šola se bliža.
lp, tina
Tina,
moj petletni sinko ima približno toliko kilogramov in nekaj cm manj kot vaš. Obe veva, da se nahajata na spodnji meji in da je veliko njunih sovrstnikov večjih in težjih. Ta »zaostanek« ni kritičen, je pa kot rečeno na spodnji meji. Pri telesni teži in višini veliko vlogo igrajo različni dejavniki. Genski je že eden izmed njih. Če starši niso visoki, praviloma tudi otroci niso (je pa res, da je vsaka naslednja generacija višja). Potem so tukaj še porodni dejavniki – predvsem nižja porodna teža zaradi kakršnega koli vzroka.
Pogosto se misli, da je počasnejše napredovanje v teži in rasti povezano z neješčnostjo. Deloma je po res, vendar pa je tudi rast odvisna tudi drugih vzrokov npr. od metabolizma (torej, kako telo zaužito hrano »predela« in »porabi«). Metabolizem pa je tudi dedno pogojen.
Iz svojih izkušenj vam povem, da se nima smisla pretirano obremenjevati z otrokovo rastjo. Si pa natančno razjasnite, kaj za vas pomeni »neješč«. Jaz sem npr. 2 dni beležila vse kar je sinko pojedel in popil, pa sem na koncu bila prijetno presenečena. Je res, da je npr. za kosilo pojedel le kakšno žlico, se pa je nabralo »grižljajev tako mino grede«. Ali vas sinko pije veliko sadnih sokov? Ti otroka ne le odžejajo, ampak tudi nasitijo.
Pogosto (čeprav to ni pravilo) so neješči otroci zelo izbirčni. Je tudi vaš tak? Ima svoje priljubljene jedi? Ima rad nove okuse? Zazna drugačen okus jedi (npr. če omako za testenine ne pripravite vi, ampak babica)? Ali kakšen dan poje več, drugi pa zelo malo?Bi pomagalo, če priljubljeno jed kombinirate z jedmi, ki jih nima najrajši? Ali pa če jedi okrasite (npr. pizza – obrazek ali sendvič v obliki zvezdice ali avta)? Kakšne so otrokove prehrambene navade?
Pravilo je, da neješčemu otroku ponudimo več majhnih obrokov. Nekateri starši tudi prakticirajo, da je kakšen grižljaj (npr. keksi, krhlji svežega ali suhega sadja) otroku vedno na dosegu roke. S kakšnimi opazkami »eno žlico za atija, pa še eno za dedija« pri 5 letniku ne bomo veliko opravili. Nekateri pa bi mogoče pojedli kakšno žlico, če bi jih razložili, da je ta hrana za mišice, roko, prst, nogo (pač del telesa ali organ, ki ga otrok dobro pozna).
To je samo moje razmišljanje, mogoče boste ob mojih vprašanjih našli ustrezen način za vaju. Prav zagotovo pa vam bo kakšen nasvet dal še kakšen starš.
Risanje (grafomotorika) se razvija v tesni povezavi z grobo in fino motoriko. Kako je pri spreten vaš otrok pri različnih finomotoričnih vajah – npr. pri nizanju korald na vrvico? Kdaj je shodil? Kako je spreten pri vožnji z kolesom, tekom itd. Za razvoj grafomotorike je izrednega pomena fina motorična spretnost prstov in roke. Veliko vaj fine motorike se da »vklopiti« v vsakdan, npr. ožemanj krpe, mečkanje papirja, mešanje, brisanje, drgnjenje, oblikovanje testa, valjanje itd.
Nekaj več o teh vajah na
Nekateri otroci ne rišejo radi, zato pa toliko bolj radi npr. sestavljajo kocke, puzzle itd. Je tudi vaš tak? Bi pri drži pisala pomagalo, če bi uporabili kratko barvico (do 3, 4 cm), ki jo ne bi mogel zgrabiti z celo roko?
Preberite pa tudi
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (22-05-05 17:51)