Najdi forum

Petletna punčka bruha

Lepo pozdravljeni !

Saj niti ne vem če je pravi forum, vendar me vseeno zanima, kaj porečete na tole in če ima kdo kakšno idejo na koga naj se obrnem?

Moja hčerka je ravnokar dopolnila peto leto in je za svoja leta precej zrelo dekle. Vse vredu in prav, dokler se ne zančnemo pogovarjati o njeni prehrani.

Glede na to, da je pri svojih 112 centimetrih in petih letih težka le 16,7 kilograma in da ne mine teden, ko vsaj enkrat ne bi zvečer zbruhala celotno vsebnost želodca (kar je pojedla tisti dan), me začenja vsa stvar pošteno skrbeti.

Pred vsakim bruhanjem preneha s svojim obrokom in me predčasno opozori, da jo tišči v trebuščku in da bo bruhala. Potem letiva na stranišče in mala si nekako z riganjem pomaga, da se želodček sprazni.

Vsa zadeva me je začela močno skrbeti in sprašujem vas, če je možno, da že takle otrok lahko vpliva na to da bo vse skupaj zbruhal ?!

V družini nismo nagnjeni k suhosti ali bolestnim dietam, pravzaprav sploh nikoli ne govorimo o tem, tako da resnično ne vem zakaj in kako ji kaj takega sploh pride na pamet ?

Njena prehrana je raznolika, kljub zelo malim obrokom.

Hvala za vašo pomoč.

lp, prestrašena mamica

Pozdravljeni,
menim, da pri vaši deklici ne gre za motnje hranjenja. Če jo že niste, jo najprej peljite k zdravniku, lahko da je na kakšno hrano alergična ali pa gre za kakšno drugo zdravstveno težavo, če pa se pokaže, da je vse v redu pa še k psihologu, da skuša ugotoviti, če ni razlog povezan s čim drugim. Poskusite razmisliti ali je bruhanje povezano z istim dnevom v tednu, kaj se takrat dogaja – včasih pride do tega zaradi določenih dogodkov, ki jih otrok ne more sprejeti in skuša pozornost dobiti na različne načine (se je kaj zgodilo v vrtcu, se to dogaja ko je kdo do deklice nesramen, ali če kdo kriči nanjo).

Kar se tiče velikosti obrokov je pri tako majhnih otrocih značilno, da zaradi aktivnosti, ki jim odvrne pozornost ali drugih reči ne pojejo veliko pa zato večkrat skozi dan. Pomembno je, da sploh kaj poje in če reče, da ni lačna najbrž ni. Lahko pa se o tem psvetujete tudi z zdravnikom.

New Report

Close