petje uspavank
Ta prav pijmo, ta prav jejmo, ta prav kje bomo vzel, ta prav v mamin skrinj, ta prav, jaz vas bom pa vse zatožu pa so ga kc,kc,kc… (našeškaš mezinček)
Miška kaško kuhala in je miške futrala: temu dala, tamu dala, temu dala, temu dala, za tamjčkenga je pa zmankal, pa je hit v mišjo luknjo stekla, bc, bc, bc, bc…
Lp, Petrca
He, he,
naš Polhek ima bolj hudo mamico pa mu poje bolj čudne stvari.
a) jezna mamica (na atija): zelo počasna verzija A si ti a nisi ti moj ljubi, Še kiklco prodala bom
b) raznežena mamica (npr. po mimohodu velenjske rudarske plehbande): avtorska besedila in slovenske priredbe angleških besedil
Spi mali Samo, sladko spi
ne boj se more, saj je ni.
Mama pazi nate
cele dni.
Spi mali Samo, sladko spi.
Strah je znotraj votel,
zunaj ga pa ni (na melodijo Hush little baby)
Avtorska (peti s petnajsto stopnjo nežnosti po Polhkovi lestivici, da zatučkaš pomankljivo besedilo):
Nina nana, nina nanaaaaaaaaaa,
Polhek moj je že zaspan,
nina nana, nina nana,
na poti v deželo sanj.
Tam ga čaka dobra vila
lepe sanje mu pričara.
Zaželi mu lahko noč,
grde sanje zbeza proč.
Janice Joplin (peti zeloooooooo počasi in vključiti jazz elemente)
Tvoj očka bogat je, mamica lepa,
zdaj dete bo šlo spat, zgrda al’ zlepa,
zato spi, mali Samo, sladko spi…
Jutri gotovo, razprl boš krila,
naj teta usoda ti fantu bo mila…
zato spi, mali Samo, sladko spi.
c) razigrana mamica
– Na Roblek bom odšel skozi zobe, da je sosedje ne slišijo. (pri tem s hudimi obrati divje poskakovati).
– za vsako visečo igračko nad posteljo svojo pesmico (Metuljček Cekinček, Čebelica Maja, Čuk se je oženil, Lepo mi poje črni kos)
d) žalostna mamica
Zagorski zvonovi, Na oknu glej obrazek bled, Kaj ti je deklica, Sirota Jerica, Vsi so venci beli
e) bojevita mamica (zanosno)
Banderra Rosa.
Evo, to je moj nabor pesmi.
Pozdrav,
Povhlja
Zivjo, tudi nasa babica (mozeva mama) je iz Prekmurja. Moz je rojen in vzgojen v Ljubljani, pa zna prav dobro govoriti tudi po prekmursko. Je pa res hodil tja vsako poletje na dolge pocitnice. Vcasih se za hec kregava ali spiva na povstru ali … (sem ze spet pozabila, kako se rece povstru po prekmusrko:) ipd. Nas mali sinko pa po moje ne bo znal prav dosti:)
Lp, Ursa
Tale ravno ni uspavanka, vendar nas 22 mesecnik uziva ob njej in kaze z rokicami:
Nas rdeci avto pa motor ima,
brm brm brm
brm brm brm
brm brm brm brm bra.
Nas rdeci avto hupo tudi ima,
ra ra ra
ra ra ra
ra ra ra ra ra.
Nas rdeci avto se volan ima,
vozim sem,
vozim tja,
vozim sem in tja.
Drugace pa vsak vecer pred spanjem zapojeva Ob bistrem potocku je mlin (in vrtiva mlincek z rokicami), zelo pa mu je vsec tudi pesmarica Pojte pojte drobne ptice (trenutno je hit Anzej panzej) in pesem Pismo iz Mehurckov.
CD: imamo instrumentalni CD iz Mullerja (babydream: Traume suß), ki sem ga kupila malo pred novim letom za ene 400 sit. Ne vem, ce jih imajo se, ze cez teden dni sem hotela kupit se ostale CDje iz te zbirke, pa so bili ze razprodani. Super glasba, pravo vzdusje pred spanjem.
Pozdrav,
Ursa
Mi pa pojemo:
1. Kdo je videl belo muco, belo muco, belo muco,
ki je spredla belo prejo, belo prejico?
Kdo je videl belo ovco, belo ovco, belo ovco,
ki je dala belo volno, belo volnico?
Kdo je videl belo putko, belo putko, belo putko,
ki je znesla belo jajce, belo jajčece?
Jaz sem videl belo muco, belo ovco, belo putko,
šle so v mesto kupit presto,
belo prestico.
2. Iščemo, iščemo, iščemo medvedka,
tu ga ni, tam ga ni,
kje medvedek zdaj čepi?
Našli smo, našli smo, našli smo medvedka,
v Lenčkini posteljčki naš medvedek sladko spi.
Pa Medvedek ni bolan ( namesto medvedka je v drugi kitici fantek, srček, kužek, mucek, prstek, zobek, Mihec…), Stoji učilna zidana, Teče mi teče vodica, Dekle je po vodo šlo, Zakrivljeno palico v roki…
pozdravček in mirno spanje
Evo…
USPAVANKA ZA EVO
Vsaka zvezda na nebu zamiži,
Teta luna prikima, se zasmeji.
Pogasili smo vse luči, da naša Eva lahko zaspi. 2x
Pa naj zaspi, naj skrije svoje trudne oči
Pa naj zaspi, da se malo srce umiri.
In naj sanja le o lepih stvareh,
Ko sonce zbudi jo, na ustih bo smeh.
Vsaka zvezda na nebu zamiži
Evin kužek zalaja, se poslovi.
V kraljestvo škratov, sanj in vil
Jo nese sila nevidnih kril.
In že leti daleč proč od tega sveta
Od tega kar ne razume in kar ne pozna,
Saj jo čaka svet drugačen od sanj,
Kako naj svarim jo, kaj rečem ji v bran?
Boj se ljudi, ki ne znajo jokati
Ne gledajo v oči in ne znajo stisnit dlan.
Boj se množic, ki mahajo s pestmi,
Šoferjev s klobuki, nabitih na volan.
Vsaka zvezda na nebu zamiži
Teta luna prikima, se zasmeji.
Pogasili smo vse luči, da naša Eva lahko psst zaspi.
V knjigi Biba Buba Baja je lepo število pesmic za igre s prsti. Te lahko otroku polepšajo večer in ga uspavajo z besedo in dotiki. Primerne so za starost od enega leta dalje, da lahko otrok sodeluje. Pri nas se navadno večerne igrice zjutraj nadaljujejo, na koncu se oba s sinkom smejeva. Ena za pokušino:
Biba buba baja
po hrbtu se sprehaja
in nagaja.
Pa se ….. (ime otroka) razjezi
ti ti ti.
Biba pač ni kriva,
če je nagajiva.
(S prstom se otroku sprehajaš po hrbtu, potem nadaljuješ na drugih delih telesa itn.)
V tej knjigi so tudi pesmice o prstkih, npr. Miška iz luknje je pritekla, malim miškam žemlje spekla… (Mislim, da so štiri takšne.)
Lep pozdrav,
Simona
Obstaja kaseta z naslovom Uspavanke, ne vem, če tudi CD. Stvar je stara že kakšnih pet let, če je nimajo v trgovini, pa se nedvomno najde v kakšni knjižnici. Na tej kaseti je približno 12 uspavank, ki gredo hitro v uho in so potem najboljše v lastni izvedbi. Jaz jih preizkušam že drugič in so res dobre, nežne… Nekaj naslovov: Medvedek ni bolan, Spanček zaspanček, Spančkaj mi detece, Mojster Jaka…
Lp,
Simona