Najdi forum

petica pri 14-letnici

Prosila bi vas za odgovor. 14-letna hči ima krasno zobozdravnico v šolski ambulanti.
Spomladi na šolskem pregledu ji je zruvala zgornjo levo petico. Prepričana sem, da je bila ta petica stalni zob. Zobozdrvnica pa je zatrdila, da je to mlečni zob in bo stalni še zrasel.
Nov zob še ni zrasel, zato se bojim, da sem imela jaz prav.
Imam lahko še vedno upanje, da je zobozdravnica zruvala res mlečni zob in bo stalni še zrasel?
Hvala za odgovor!

SPoštovana judita.,

malo zaupanja v naše znanje pa le morate imeti:).
Če je imela zobozdravnica rentgenski posnetek, potem se je na njem zagotovo videlo, da ima hči še zametek za stalni ličnik (petico). SIcer pa se mlečne petice od stalnih močno razlikujejo v obliki pa tudi v barvi in še čem.
Če ste v dvomih, še vedno lahko omenjeni predel rentgensko slikate in tam se bo videlo, kje se nahaja stalni zob oz. če ga kaj ovira na poti izraščanja.

Hvala za odgovor!
Se bojim, da ni bilo nobenega rentgenskega posnetka. Moja hči ni še nikoli slikala zob.
Želim verjeti vašemu dobrohotnemu odgovoru in res zaupam hčerini zobozdravnici. Je krasna oseba. Mogoče sem se narobe izrazila.
Lep dan vam želim!

Spoštovana judita.,

no, nekako sem naravnana v smer, da vsi delajo dobro….
Pri štirinajstletnem otroku je vsekakor že čas, da se naredi vsaj pregledi rentgenski posnetek obe čeljusti, kjer so vidne vse običajne strukture in tudi moerbitne posebnosti.

Ali za puljenje (katerihkoli) zob mladoletnika ni potrebno privoljenje staršev?

Kolikor vem je za vsak zdravniški poseg potrebno (celo pisno) soglasje staršev in puljenje zoba se meni zdi čisto dovolj pomembno za to kategorijo.

Sprašujem pa zato, ker imamo pri nas šolsko zobozdravnico, kamer gredo otroci lahko kar med poukom, torej nas staršev sploh ni zraven. Če bi recimo hotela našemu izpuliti petico (magari mlečno), bi jaz to vsekakor želela vedeti. Saj ne, da ji ne bi zaupala, vseeno to ni majhna reč.

Spoštovana ivana iz orleansa,

sama sem takega mnenja kot vi, in sicer, da je vsaj pri ekstrakcijah zob potrebna prisotnost staršev, vendar tu naletimo na eno težavico. Večini staršev ustreza, da otrok lahko preglede pri zobozdravniku opravi v času, ko je v šoli pa tudi sami težko pridejo v dopoldanskem terminu zaradi službe.
Kar pa se vas tiče pa ste seveda lahko vedno prisotni pri vseh posegih, ki jih zobozdravnica izvaja…

New Report

Close