peta otroška bolezen in nosečnost
Hvala za odgovor. Sedaj ko raziskujem o otroških boleznih, se mi je pojavilo še eno vprašanje. V začetku nosečnosti (na koncu četrtega tedna) sem zbolela za angino podobnimi znaki, bris na streptokok je bil negativen, vseeno mi je zdravnica predpisala Ospamox. Grlo je bilo zelo boleče in imela sem vročino okrog 38,6, ki sem jo zbijala z lekadolom. Izcedka iz nosu ni bilo. Vse skupaj je trajalo slab teden. Seveda se mi poraja vprašanje, ali je šlo morebiti za infekcijsko mononukleozo, ki mi jo je prinesla hčerka, pa niti pri meni niti pri njej ni bila diagnosticirana.
Zanima me kakšne posledice ima sveža okužba z infekcijsko mononukleozo v nosečnosti, so mogoče kakšne novejše raziskave na to temo? Zanima me, ali bi se okvare skozi nosečnost (sedaj sem v 30. tednu) že pokazale? Nuhalna svetlina in morfologija sta bili obe bp.
Opravičujem se vam za oddaljevanje od prvotne teme in se vam zahvaljujem za potrpežljivost.
Angino poleg streptokoka povzročata še infekcijska mononukleoza in adenovirusi (pa še kakšen drug tudi). Ampak IMN povzroča tipično belo krvno sliko z visokimi levkociti, kateri včasih oponašajo celo sliko levkemije, tega pa zelo verjetno niste imeli. Torej IMN to zelo verjetno tudi ni bila. Ostanejo še adenovirusi, ki pa nosečnosti praviloma ne škodijo.
Žal tega ne morem vedeti, saj mi krvnih preiskav takrat niso opravljali. Zato me vseeno zanima kakšne posledice ima lahko infekcijska mononukleoza na plod, predvsem ali bi bile le te, v primeru da je prišlo do sveže okužbe že tako zgodaj v nosečnosti opazne na morfologiji? Kako pogoste so negativne posledice na plod zaradi EBV virusa? O CMV in 5.bolezni je na spletu nekaj več napisanega kot o EBV, zato upam da so posledice manj hude in manj pogoste, ali se morda motim?
Hvala za odgovor!
tudi za IM ne vem, če kako direktno vpliva na nosečnost. Še vedno pa imate čas, da preverite belo diferencialno krvno sliko in s tem izključite IM. Tudi EBV je v nosečnosti zelo kontroverzna okužba, o kateri vplivu še vedno ne vemo dovolj. V načelu gre za eno vrsto herpes virusa, zanj pa vemo, da težko prehaja posteljico in plod neposredno malo ogroža. Sicer pa ne vem, kako vam glede vsega tega lahko pomagam. Vpliva na izid nosečnosti namreč itak nimamo.
Spoštovani,
hvala za odgovor, moje vprašanje je bilo bolj v upanju na pomiritev, vendar čisto razumem, da če vplivi niso povsem znani, se ne more kar reči, da vpliva v mojem primeru ni bilo. Moram upati na najboljše, v prid temu pa mi nekako pomaga dejstvo, da nekih znanih posledic vsaj v internetnih medijih ni zaslediti, da omenjeni virus takega tipa težko prehaja posteljico, in da mogoče v mojem primeru vendarle ni šlo za ta virus.
Imam še eno vprašanje. Samoplačniško sem se testirala za citomegalovirus in parvovirus B19, predvsem za to da vem koliko previdna moram biti pri hčerki. Kot kaže se s citomegalovirusom še nisem srečala, kar se tiče parvovirusa B19 pa imam IGM negativen, IGG pa 25,5 (referenčne vrednosti: <2,5 negativno, >=2,5 pozitivno). Ali se iz te vrednosti titra lahko razbere koliko časa nazaj je prišlo do okužbe, ali je to brez večih vrednosti (testiranj) v daljšem obdobju nemogoče razbrati?
Hvala in lp.
koliko časa nazaj ste bili v stiku s parvoB19 ne vem ampak ni pomembno, ker ponovna infekcija ni možna ne glede na raven protiteles,.