Peta bolezen… spet!
Saj vem, da ste o tem že veliko pisali… ampak ste napisali, da ste postali pravi strokovnjak na to temo, v vaših odgovorih pa dosedaj nisem našla tegale:
Koliko časa pa traja Peta bolezen pri otroku? Moj 20 mesečnik je včeraj dobil fleke po notranjih delih in zadnjem delu stegen, po enem ličku in ušesu. Izgledalo je, kot da ga je opekla kopriva.
Lahko bi šlo za alergijo, ker pa sem v 17. tednu druge nosečnosti, je pediatrinja izpostavila možnost za to bolezen.
Sinčku so včeraj zvečer nato vsi fleki izginili in jih tudi danes nima več. Ali se lahko pomirim, saj sem v knjigah prebrala, da naj bi znaki za Peto trajali 3 do 10 dni?
Hvala vam vnaprej za pomoč!
Draga Klara,
nikoli nisem trdil, da sem strokovnjak za infekcijske bolezni, poznam pa nekatere, ki lahko zapletejo nosečnost in poslabšajo izid nosečnosti.
Peta bolezen je tudi med njimi. Vprašanje, kako dolgo traja pri otroku bo bolje postaviti pediatru, prav tako, če se lahko kaže z izpuščajem, kakršnega ste opisali. Če bo slučano potrjen sum, da gre za peto bolezen, potem bi najprej prišlo v poštev preverjanje, če ste vi to bolezen že preboleli, nato pa, če ne, čez 6 tednov kontroliranje stanja ploda pri vas v smislu iskanja znakov anemije (pretokli skozi srednjo možgansko arterijo).
Hvala za pojasnilo. Pete bolezni po trditvah moje mame nisem prebolela. Sem pa seveda govorila tudi s sinovo pediatrinjo in očitno ni šlo za to bolezen, saj naslednji dan ni imel nobenih izpuščajev več (sicer naj bi jih imel 3-10 dni).
Kako pa poteka opisana kontrola anemije (pri plodu, predvidevam). Z UZ ali kako drugače?
Hvala za še dodatno pojasnilo.
Po sodobnih merilih je možno anemijo ugotoviti z UZ dolčlerskim merjenjem pretoka skozi plodove možgane.