peta bolezen
lepo pozdravljeni
Zanima me, kdaj lahko pričakujemo kakšne znake oz. pojav bolezni pri nas. Imeli smo na obisku punčko, ki je že imela rdeč in zatečen obraz in izpuščaje po trebuhu,(meni se je zdela čudna, pa sem mislila, da je dosti spala, za izpuščaje na trebuhu nismo vedeli).. S sinom 4 leta starim sta se igrala kakšne dve uri.Naslednji da mi je mamica povedala da imajo potrjeno peto bolezen. Ali bo sin zagotovo zbolel,če je imela punčka že izpuščaje, bolj pa me zanima za našega trimesečnega dojenčka, če se lahko okuži tudi on in kako to poteka pri takih malih. In ali je možno, da zboli samo tavečji.
lepo se vam zahvaljujem za prijaznost in lep dan želim
Peta infekcijska bolezen je blaga otroška viroza. Ko se pojavi izpuščaj, otrok ni več kužen. Če pa bodo oboleli tudi vaši, se bo bolezen kazala z rdečino lic in izpuščajem po telesu, tudi pri dojenčku. Med pripetimi temami je tudi peta (in šesta) infekcijska bolezen.
Pozdravljeni, sem vse prebrala o peti bolezni, pa vendar mi ni vse popolnoma jasno. Našdve letnik je imel pred 10 dnevi živo rdeča lička, ampak brez ostrega roba. Sem mislila, da je od mraza, čeprav smo bili zunaj samo toliko, da smo prišli iz stanovaanja do avta in iz avta do vrtca (smo imeli močno burjo). Namazala sem z Bepantenom in je v dveh dnevih izginilo. Danes pa sem po tuširanju videla, da ima obe ritnici rdeči in hrapavi. Sem mislila, da je od brisače, sem mu namazala z negovalno kremo pa je začel jokat, da ga buba. Ima pa tudi rdečino okoli anusa. Izraščajo mu še zgornje petice in vsak dan popije sok pomaranče. Je pa suh, pleničko ima samo za spat. Ritnic ni še nikoli imel takšnih. Je to mogoče peta bolezen v blažji obliki? Ali izpuščaj pri peti bolezni boli? Ritnice izgledajo kot bi cel dan sedel na hrapavi brisači. Gatke vse dobro preperem in tudi v sušilnem stroju se “prekuhajo”. Kahlico redno čistimo, zvečer jo celo z alkoholom razkužim. Je bil pa prejšnji teden prehlajen.
Tako, mislim, da sem vam vse napisala, kar se dogaja. Hvala za odgovor in LP
Izpuščaj samo na tem mestu ni tipičen za 5. inf. bolezen. Običajno po pojavu izrazite rdečine lic vidimo izpuščaj po celem telesu v obliki girland
http://farm3.static.flickr.com/2592/4022313421_7bdfcac58c.jpg
http://www.infolife.si/modules/aktualno/uploads/peta_bolezen.jpg
http://www.pediatricsconsultant360.com/sites/default/files/old/img_4dbb14a9ef2aa.jpg
Izpuščaj tudi ne boli. Če bo jutri še enako sveže, bi pokazali otrokovemu zdravniku.
Pozdravljeni,
mene pa zanima, kako nevarna je telesna dejavnost v začetku pete bolezni.
Štiri in pol letna hčerka je imela v sredo popoldne imela rahlo povišano temperaturo, ki je sama padla. Danes v soboto zjutraj je izpihala nekaj zelenkaste sluzi in kdaj pokašljala, pojavili pa so se že izpuščaji na ličkih, ki so bili zvečer pri tuširanju izrazitejši, zato sem posumila na peto infekcijsko bolezen.
Ker pa je bila čez dan normalno aktivna, smo jo popoldne peljali na zaključek smučarskega tečaja, kjer je bila na snegu okoli dve uri. Ali je to lahko problematično vkolikor se izpuščaji v prihodnjih dneh razvijejo v smeri pete infekcijske bolezni?
Hvaležna bom za mnenje
Lep pozdrav
Kakšne škode ne pričakujemo. Saj ne moremo vedeti, če gre za začetek neke bolezni, kaj se bo zgodilo in da se sploh kaj kuha.