Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Pesticidi v sadju

Pesticidi v sadju

Spoštovani,

pišem vam, ker sem resnično zaskrbljena. Imam 13 m starega sina. Že nekaj časa spremljam kaj se dogaja s hrano, predvsem sadjem na naših trgovskih policah. Odpoklici zaradi kontaminiranosti s pesticidom klorpirifosom se kar vrstijo. Sadje zelo redko kupim v trgovini, večinoma le banane, zadnjič pa sem vseeno kupila 2 kakija, da bi jih sinček lahko poizkusil. No, danes sem izvedela, da so tudi ta sadež odpoklicali zaradi vsebnosti klorpirifosa. Ko sem prebrala morebitne posledice zaužitja pri otroku, sem se zgrozila in me je grozno strah (razvoj autizma, motnje pozornosti, nižji IQ). Sem tudi noseča, hvala bogu kakija nisem jedla, ker sem prebrala, da je za razvijajoči plod lahko res nepopravljiva škoda že v minimalnih količinah. Tolažim se z dejstvom, da je vseeno pojedel samo sredico sadeža, olupek sem odstranila.

Kaj menite o tem, so moje skrbi upravičene? Sploh nevem več kaj je kolikor toliko varna hrana, ki jo kupimo v trgovini. Sicer se trudimo jesti pretežno domače.

Še link o odpoklicu: https://www.gov.si/novice/2023-10-13-umikodpoklic-kakija-zaradi-ugotovljene-prisotnosti-klorpirifos-etila/

Vnaprej najlepša hvala za vaše mnenje.

Lep pozdrav.

 

Pozdravljena,

živimo v času, ko je nadzor nad hrano res intenziven – in ko je javnost o vsakem, najmanjšem odstopanju tudi obveščena. Včasih temu ni bilo tako – pesticidi, herbicidi, antibiotiki, konzervansi so se uporabljali “na debelo”, izdelkov pa se ni niti testiralo – in v primeru slučajne ugotovitve kontaminacije so šla poročila v trdno varovan predal (ali v smeti). Pa smo vseeno preživeli – in danes dokazano ni prirojenih nepravilnosti in kroničnih bolezni na račun te izpostavljenosti prav nič več. Oziroma – življenjska doba je toliko daljša, da se na ta račun povečuje tudi pogostnost raka in drugih, z okoljem povezanih bolezni.

Tudi sama se uvrščam v ljubitelje sezonskega sadja, kamor trenutno sodijo jabolka kaki. Pri tem me res bolj skrbi, da sadeža ne bi dobro oprala in bi na njem ostali mikrobi ter konzervansi. Drži tudi, da nisem ravno pozorna na vse objave o odpoklicih določene hrane (moje “laično” mnenje je itak, da bi marsikaj odpoklicali, če bi testirali vse izdelke, ne pa le tu in tam – in pri tem bi bila “domača” proizvodnja hrane morda celo bolj sporna; dvomim, da inšpektorji zelo natančno testirajo hrano, ki se prodaja na eko, bio, natur stojnicah).

Seveda so praviloma vse “kemikalije” strupene, lahko rakotvorne, povzročajo prirojene nepravilnosti – a dokazi izvirajo predvsem iz živalskih poskusov, kjer živali izpostavijo koncentracijam, ki so tisočkrat, če ne milijonkrat višje od teh, ki jih mi zaužijemo z normalno količino hrane, pijače, vode iz vodovoda…

Vem, da vas nisem pomirila – a verjemite, da je stres, ki ga doživljate ob razmišljanju, kdaj, koliko in kako ste zaužili vi ali vaš otrok kaj potencialno škodljivega, precej bolj ogrožajoč kot mikroenote pesticidov (ki ste jih verjetno že sprali s površine ob umivanju, potem pa še z odstranitvijo lupine).

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close