Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina PESJAK, NE PESJAK, PESJAK, NE PESJAK – vsi, ki imate psa

PESJAK, NE PESJAK, PESJAK, NE PESJAK – vsi, ki imate psa

linchaich, mene pa zanima, ali to s pesjaki itd.. velja tudi za pse, ki živijo na ograjenem dvorišču? Ker naša psička živi tako, sicer ima tudi pesjak, vendar gre noter samo takrat kadar je res poredna (pa še to za manj kot pol ure, jaz je ne zapiram not) ali pa včasih kadar sama hoče tja (če vanj pridejo mački). Pri tem ima možnost veselega preganjanja mačk in mačkonov (kar ji seveda skušamo preprečiti), lahko spi v garaži, ki se je spremenila pol v ropotarnico, v njej je tudi star kavč, na katerem se da zelo udobno ležati – njen najljubši prostor – in opravlja službo čuvaja (česar je nismo naučili) – vztrajno nalaja vsakega obiskovalca in laja tudi še potem, ko kdo od nas pride pogledat, kdo je prišel in zakaj je prišel in se ne zmeni za to, da ji rečemo ‘tiho’.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

lovepika, kaksno je to sploh vprasanje?

No, jaz osebno (cetudi mi tema ni namenjena) v pesjak ne verjamem. Sicer imam oba psa moznost zapret, enega v boks, drugega pa v njegov prostor pod podestom, a tega ne pocnem, ker se mi zdi nesmiselno. Ne razumem v cem je problem, da se del vrta ne ogradi (ce je cel prevelik) in je kuza lepo frej, prostora mu pa tudi ne manjka.

saj del vrta je ograjen, jaz osebno pa psičke nikoli ne zapiram. Kaj misliš s tem da v pesjak ne verjameš? verjetno to, da psa ne moreš imeti zaprtega tam notri? No, s tem se pa tudi jaz strinjam, me ni treba napadat. Sicer bi pa imela psička verjetno dostop po vsem vrtu oz. vsaj pri prvi tretjini vrta (dvorišče, za dvoriščem je ograja in vrt), če ne bi tam bile kokoši.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

vprasala sem o cem sprasujes, ker je enostavno napisano nerazumljivo.

Spodaj pa sem napisala lastno mnenje, ki nima prav nobene zveze s tabo. Ne verjamem u smislu, na kraj pameti mi ni bilo (nama), da bi delala pesjak, sva raje ogradila parcelo. Tudi cenovno je bil nekje enak strosek (majhna parcela) a vendarle precej vecje kot povprecen pesjak.

Mislila sem vprašati , ali čas, ki ga preživite s psom v pesjaku (v začetnem postu) velja tudi za pse, ki živijo na dvorišču. Ampak takrat nisem točno vedela, kako bi se izrazila.

Jaz sem proti pesjaku, če pa že mora bit, naj bo tam pes kolikor je res nujno potrebno.

Vsi tisti, ki imajo prostor za pesjak, lahko tudi ograjo potegnejo, samo tisti ped zelenice je treba reskirat. To pa je večini slovenčkom že prehudo in predrago razkošje za psa! Poznam ljudi, ki so svojemu srednje velikemu psu privoščili cele 4 m2 svojega dragocenega in težko pridobljenega zemljišča. V njo so postavili še uto, tako da sedaj lahko pes leži čez dan na koči! Kakšno razkošje! Kar pa se tiče sence, pa tako ne vedo, kdaj psu posije sonce na uto, ker jih ni veliko doma, ko pa so, pa pozabijo pogledat.

Ti ljudje tega foruma tako še NISO ODKRILI, ker jih ne zanima. Tako kot jaz ne berem foruma o avtomobilizimu.

Smo pa bili med prvomajskimi na potepanju po Avstriji in smo bili zelo zadovoljni, ker v dveh dneh potikanja po deželi nismo opazili nobenega pesjaka in tudi ne privezanega psa. Ali smo imeli srečo ali je pri njih odnos res toliko boljši in naprednejši?

S sabo smo imeli psa – zlatega prinašalca. Z nami je šel v hotel, v restavracijo, v graščino na ogled, na razgledni stolp z dvigalom, čarobni gozd za otroke,…. in povsod brez problema in brez VSTOPNINE. Tudi hotel ni bil z doplačilom. Bilo pa je to v okolici Vrbskega jezera. Povsod so nas izredno prijazno sprejeli, tako da priporočam vsem, ki ne veste kam in kako s psom – vzemite ga s sabo!

sissi 111 !

zakaj bi pes rabil toliko ograjenega prostora? (če lastniki nočejo meti spuščenega seveda) kaj pes počne v pesjaku? moj dejansko le spi in je(hrano). drugače je skos na sprehodu ali se z njim igramo zunaj.. meni ni jasno.. psa ki ga pa ne peljejo na sprehod je pa res dobro da ima velik prostor za hojo in tako naprej. tisti psi naj imajo ograjen večji del dvorišča. ne pa tisti ki so non stop zunaj.

LP

Ana, žal je izredno malo psov, ki sicer del dneva preživijo v pesjaku, večino dneva pa so s svojimi skrbniki, na sprehodih, v hiši itd.

Velik del psov po Sloveniji, ki bivajo po posejakih, je tam zaprtih po cele dneve. Imajo po en sporehod na dan, če ga imajo. Tudi potrebo opravljajo po pesjaku. Pesjaki so celo pod z zakonom predpisanimi standardi, psi v njih nimajo ne dovolj prostora, ne sence, ne primernega zavetja pred mrazom, dežjem in vetrom.

Po Sloveniji je ob tem še vedno ogromno psov, ki nikoli (prav berete, nikoli!) ne zapustijo pesjakov in v njih preživotarijo leta in leta.

Zakaj bi rabil toliko prostora pravzaprav ne vem, si mislim, da se pocuti bolje cetudi stalno samo spita v kotu terase, je fino, da se lahko malo pretegneta ali sprehodita, ce jima pase, in se lepo svobodno igrata.
Kar pa ne pomeni, da se jih ne sprehaja, ce bi tule oba opravljala potrebo, bi kaj kmalu postal en velik svinjak s tem, da jih je itak treba kvalitetno zmatrat.
Niti ne vem zakaj bi se ograjen prostor in pa sprehod med sabo izkljucevala.

Itak, da ga ne rabi. Potrebuje ga!

Imam psa da me opozori ko se kdo približa poslopju, živi v pesjaku, ne pozna sprehodov in razvajanja. Delo opravlja odlično. Psi se uporabljajo v različne namene, tudi kot prehrana so odlični. večina pod to temo ljubi svoje pse, nekateri ljubijo ribe in drevesa. Sam mislim da pes ne potrebuje ljubezni da opravlja svoje delo, delo ćuvaja. Potrebuje pa suho mesto za spanje, hrano in vodo. Sam imam slabo mnenje o ljudeh ki se ne znajo kontrolirati, ja sem spadate tudi vi ljubimci psov.

Jah, nekateri imamo pa slabo mnenje o ljudeh, ki imajo psa namesto alarma… Kaj čmo zdaj?
Pes rabi poleg zavetja, vode in hrane še vsaj dnevni sprehod, je živo bitje in kot vsako živo bitje potrebuje gibanje. Vse kar je manj, je mučenje (tudi po zakonu, čeprav je v delu o etoloških potrebah precej nenatančen).

Aleksander, kakšen človek pa si, da se hvališ s tem, da tvoj pes ne pozna sprehodov? Pes je bitje, ki ravno tako čuti potrebo po bližini. Očitno nimaš tudi malo čustvene inteligence in po moje tudi ne veš, kaj to pomeni. Pes ni na svetu zato, da bi opravljal delo čuvaja, to mu je določil egoističen človek, ki misli, da si lahko podredi vso naravo in se igra Boga. Znano je, pes ki je zaprt v pesjaku ali prikljenjen na verigo razvije destruktivno vedenje. ampak, ti si pa res ubogi na duhu. Kaj bi te zaprla nekam v en zapor…

Aleksander, tebe bomo pa prijavili vet. inšekciji, ker gre za deklarirano mučenje živali. Do tvojega naslova bomo pa prišli. Bomo videli, kako se boš potem kontroliral ti?!

Moj pes je na svetu zato da opravlja delo čuvaja. Ni v kletki je v pesjaku torej se lahko giblje koliko hoče. Potrebno je razumeti, da se psi kupujejo za različne dejavnosti. Nekateri, večina ne rabi psa kot nadomestilo družine in prijateljev, ker so normalno razviti. Verjamem pa da tistim z osebnimi težavami “živalska ljubezen” nadomešča praznino, žal so ravno ti najbolj glasni o “pravicah živali” ob tem jih pa enačijo z ljudmi. Najbolj zdravo za za take bi bilo da psa zamenjajo za psihiatra. Žalostno je vedeti koliko lažnih prijav, ki so seveda kaznive, taki osebki podajo, in to le zaradi osebne stiske.

Večna problematika- nizka samozavest, ranjen ego, nizek IQ ……- rešitev pa vsekakor NI nakup psa čuvaja. Kot vidite Aleksandru ta terapija ne pomaga.

Tvoj pes torej opravlja potrebo v boksu? Koliko velik pa je ta pesjak? In kolikokrat dnevno ga čistiš, da ne stoji v lastnih iztrebkih?

Sicer pa je zakonodaja jasna: psu je potrebno omogočiti redne sprehode. Tekanje po kletki/pesjaku gor in dol ni sprehod.

Tvoj pes živi približno tako kvalitetno kot medvedi v kletkah, ki nimajo na voljo t.i. obogatenega okolja. Res nekaj, s čimer se je za pohvaliti! In ne, ne bi medveda doma na kavču, hvala.

Ja, Aleksander, samo srečni ljudje so dobri ljudje ali obratno in taki imajo radi tudi živali, ki jim omogočajo, da (če jih imajo doma) lahko preživijo čim bolj kvalitetno življenje. In taki ljudje imajo psa za svojega družinskega člana. Prav smiliš se mi, ko na tem svetu še nisi spoznal reka Pes, človekov najboljši prijatelj in kaj vse ti lahko eno tako živo bitje da. Imam krasnega moža in otroka, pestro življenje, ki mi ga moj pes super dopolnjuje in torej ne nadomešča nobene praznine. Psihiatra bi rabil pa ti, ki ne premoreš nobenih čustev. Stavim, da si iz kake vasi in v nedeljo hodiš k maši.

Po mojem mnenju niti ti ne premoreš nobenih čustev in kaj drugega….Človekova verska prepričanja so povsem osebna, intimna, in ima vsak pravico do tega.
Izpiostavil si tudi kraj bivanja…vas….aha to je pa nekaj manj vrednega. Meščani ste nekaj več, kot pa navadni mi vaščani. Tudi jaz živim na vasi. In sem ponosen na to, in mnogi mi zavidajo, da lahko živim v naravi in z naravo. Meni se ni potrebno voziti na neke nedeljske izlete nekam na samo, v naravo, ker stopim iz hiše in vidim gozd, travnike…zvečer pogledam skozi okno in lahko opazujem srnjad kako se pase na travniku. Namesto mestnega hrupa poslušam oglašanje ptic, letos je še posebej veliko fazanov” Res škoda, da živim na vasi in da nisem meščan kot ti “kmetavz pa tak”. Aja pa kmet in podobne izpeljanke zame niso povsem nobena žaljivka.

Skratka zgrožen sem nad početjem aleksandra in pa tudi nad tabo.

Pes človekov najboljši prijatelj je sarkazem. Zakonodaja ne pravi, da psu mora biti omogočen sprehod, ampak prostor za gibanje. Seveda opravlja potrebe v pesjaku, ima zato določeno mesto. Čisti se vsaki dan, razen ob vikend. To delo pridno opravlja reven sosed kateri dobi plačilo v krompirju in vinu, včasih tudi kak kos mesa, ko ostane od kosila. Je pa res, da ob nadaljnem padanju standarda v sloveniji, bo ceneje če v pesjak zaprem soseda. krompir je cenejši od hrane za psa, pa še veterina ni potrebna. Zraven lajanja pa sosed obvlada tudi delo z orodjem in tako kot pes bo tudi on spoštoval roko katera ga hrani. Potem bo pa “Janez, človekov najboljši prijatelj.” Psi se uporabljajo v različne namene, torej se tudi odnos lastnik-pes razlikuje.

New Report

Close