pesek ali mafija
Revizijsko poročilo o računovodskih izkazih in pravilnosti poslovanja Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije v letu 2004
Računsko sodišče je revidiralo računovodske izkaze in pravilnost poslovanja Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, Drenikova 24, Ljubljana (v nadaljevanju: ZDGNS), ki kot prostovoljno združenje gluhih in naglušnih oseb v Sloveniji ugotavlja, zagovarja in zadovoljuje posebne potrebe članov v družbi.
Cilj revizije je bil izrek mnenja o računovodskih izkazih ZDGNS za leto 2004 in o pravilnosti poslovanja ZDGNS v letu 2004.
Računsko sodišče je ugotovilo, da revidirana bilanca stanja na dan 31. 12. 2004 in izkaz poslovnega izida za leto 2004 v vseh pomembnih pogledih prikazujeta resnično in pošteno stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev ter prihodke in odhodke v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi, in izreklo pozitivno mnenje o računovodskih izkazih ZDGNS za leto 2004.
Pri revidiranju pravilnosti poslovanja v letu 2004 pa je računsko sodišče ugotovilo, da je ZDGNS v več primerih ravnala v nasprotju s predpisi:
• pri določanju in obračunavanju osnovnih plač, nadomestil plač za obdobje odsotnosti zaradi letnega dopusta in dela plače za delovno uspešnost ter dodatkov ni upoštevala Zakona o invalidskih organizacijah, Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti, Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter Pravilnika o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v ZDGNS in zato za leto 2004 za plače obračunala in izplačala za 9.157 tisoč tolarjev preveč;
• pri izračunu višine odpravnine zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ni upoštevala Zakona o delovnih razmerjih in zato zaposlenemu obračunala in izplačala za 829 tisoč tolarjev prenizko odpravnino;
• zaposlenemu je obračunala in izplačala previsoko solidarnostno pomoč v znesku 144 tisoč tolarjev v nasprotju s 101 členom KPDZSV;
• preveč je obračunala in izplačala stroške po pogodbi o delu v znesku 404 tisoč tolarjev.
Razen zgoraj navedenih nepravilnosti je po našem mnenju Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v letu 2004 v vseh pomembnih pogledih poslovala v skladu s predpisi. Računsko sodišče je zato o poslovanju ZDGNS v letu 2004 izreklo mnenje s pridržkom.
Odzivno poročilo ni potrebno, ker je ZDGNS že med izvajanjem revizije odpravila ugotovljene nepravilnosti oziroma sprejela ustrezne popravljalne ukrepe.
Ljubljana, 11. maja 2006
Dragi forumovci,
Roki je objavil Revizisko porocilo Racunskega sodisca ki je javni dokoment na spletni strani Racunskega sodisca,lahko ga sami pogledate.
Usklajevanje aktov ZDGNS z Zakonom o invalidskih organizacij iz leta 2002 je delala Jasna Bauman odvetnik Edo Longer in Aljosa Redzepovic.Drugi delavci delovne skupnosti niso sodelovali,vse je delano pod strogo tajnostjo.Drustva niso sodelovala,pa bi morala,zveza ni sama sebi namen.
Da bi celotno zadevo formalizirali so odpeljali clane Upravnega odbora v Mursko Soboto in vse potrdili.Kaj je najtragicnije so ukinuli delovno mesto strokovnega delavca za programe gluhih,ne glede kdo ga zaseda,ukinjeno je 19 programov za gluhe kateri so bili potrjeni od Socialne zbornice Slovenije in podrocnih ministrstev.Meni so odpovedali delovno razmerje iz poslovnega razloga z trditvjo da FIHO nima denarja samo za to ker sam jih opozoril da se mora spostovati zakon in da je kon sprenevedanja in izgovarjanja na gluhe.Da nebi kdo pomislil kaj se to dogaja na ZDGNS, valil krivico na gluhe,gluhi in organi gluhih in druatva nimajo stem nic.Zato sem se oglasil in navedel imena.Vse je to tuzno in bedno.Lp
Roki to ni res,ce bi vsi umivali roke ti tega porocila danes nebi bral.V kolikor si gluha osega,sedaj si ti na potezi,drugi za tebe ne bojo delali.Jaz bom dobil mojih 829 tisoc tolarjev,ali so drugi vrnuli denar to me vec ne zanima ker ni u moji pristojnosti.Jaz sem odpoved delovnega rzmerja iz poslovnih razlogov na ZDGNS dobil 04.05.2004 zato ker nisem umival roke.Ko sem presednikom in clanom UO pisal,kaj se dogaja na ZDGNS,noben se ni oglasil,kvecem sprejeli so vse sklepe katere je predlagal Redzepovic.Zalitve katere sem dobival od nekaterh sekretarjev in predsednihov,laganje na sodiscu s strani slisecih delavcev,tega primitivizma in prokledstva nisem dosedaj dozivel pa sem star 55 let,ampak kaj je tu je,ena izkuanja vec.Lp