Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina pešanje sluha

pešanje sluha

Imam 23 let in in že približno 10 let se soočam s počasnim pešanjem sluha. Da imam zmanjšano občutlivost zaznavanja zvočnih dražljajev je bilo ugotovljeno na obveznem zdravnikem pregledu, ko sem imel 14 let. Nižja občutljivost je bila zaznana predvsem v višjem frekvenčnem območju nekje nad 8 kHz in sicer za obe ušesi približno enako. V vsakdanjem živlenju takrat še nisem zaznaval nikakršnih posledic, morda me je občasno presenetilo piskanje v ušesih, ker pa me je to spremljalo že odkar sem se zavedel, nanj nisem polagal posebne pozornosti. Zdravnik mi je takrat dejal, naj se izogibam hrupu, kar sem tudi dosledno upošteval.

Z leti pa se je moje pešanje sluha začelo kazati tudi v vsakdanjem življenju. V pogovoru s prijatelji sem moral večkrat postaviti vprašanje za isto besedo, v šoli sem sedel v prvih klopeh, da sem lahko razločno slišal razlago, domači telefon, ki je zvonil zares z visokim tonom je bil iz leta v leto tišji. Kmalu sem spoznal da moj sluh postaja vse bolj okrnjen, predvsem za višje tone zvoka. Vzporedno s pešanjem sluha se je pojavilo nenehno piskanje v ušesih in lahko bi rekel, da me je napadel pravi Beethovnov sindrom. Zanimivo se mi zdi, da občutljivost sluha pada predvsem pri višjih frekvencah, ki so poglavitne za razumevanje besed, zato se mi dogaja da besedo slišim, kot zvočni dražljaj vendar ne zaznam vseh glasov, da bi jo lahko razumel.

Diagnoza mojega osebnega zdravnika je, da trpim za okvaro slušnega živca , vendar me pri tej diagnozi moti, da mi sluh nenehno peša, kar pomeni, da slušni živec ni ‘obstal’ na določeni ravni okvare temveč njegova funcija nenehno slabi, zato se mi lahko lepega dne pripeti, da bom ostal popolnoma gluh. Zaenkrat še shajam brez slušnih pripomočkov, vendar ob še hujši okvari slušnega živca takšnega pripomočka sploh ne bom potreboval. Ker sem v dilemi ali je postavljena diagnoza res tista prava se obračam na Vas in vas prosim za dodatno mnenje.
Za odgovor se vam že v naprej iskreno zahvaljujem.

Spoštovani!

Žal je moje znanje s tega področja preskromno, da bi si upal govoriti o napovedi vaše bolezni in možnih ukrepih, ki bi preprečili slabšanje vašega stanja. V psimu sicer niste omenili, vendar domnevam, da ste specilaista za nos, žrelo in ušesa (otologa) že večkrat obiskali. Ta je tudi pravi, ki bi vam utegnil dokaj zanesljivo povedati, kako naprej.

Se opravičujem, ker vam ne morem odgovoriti bolj podrobno.

Janko Kersnik

New Report

Close