pes v stanovanju
Ti kar mirno sprejmi psa v stanovanje.Tudi sama imam z. prinašalko v stanovanju in ni nobenih problemov.Vsako dopoldne je sama doma ,ko smo v službi in otroci v šoli.Škode ni naredila nobene,razen kot mladič ko je zdrila CD,in to je bilo tudi vse.Sicer sem bila huda ,pa je to zaleglo.Drugače pa jo mož zjutraj pelje ven za 20min.,popoldan je veliko zunaj in se zjaga,zvečer pa jo peljem sama ven pred spanjem.Veliko zdržijo in so zato bolj veseli ko pridemo domov.Tistih pa nikar ne poslušaj ko pravijo da ne,verjetno se jim ne da pospravjati za njimi.Imej pa doslednjo voljo,pri nekaterih stvareh,ne na sedežno,ne v spalnice,…ostalo pa po mili volji.Saj so pametni in si zapomnijo,brez skrbi.
Sloh pa če maš otroke,ni boljšega na svetu kot imeti psa doma,..boš videla.
Imamo NO, ki je že od majhnega v stanovanju (hiši). Domov pridemo okoli 15 ure, kar pa našega psa prav nič ne moti – se vsaj dobro naspi:) 🙂 🙂 je pa res, da gremo potem obvezno na daljši sprehod.
Če je pes že od majhnega navajen, da določen del dneva preživi sam, mislim, da ne bi smelo biti težav- mora pa imeti zadosti gibanja in tudi ukvarjati se moraš veliko s psom.
Kdor ima v naši državi sploh še zaposlitev, je z doma najmanj 9 ur, saj je včasih normalen! delovnik trajal 8 ur, potem je pa še čas do službe in nazaj. Torej naj ne bi nihče imel psa razen upokojencev, ki itak nimajo denarja za živet.
Problem samega psa je edino lulanje pri mladiču. Jaz sem ta problem rešila z WC-jem na balkonu. Obneslo se je in pride prav tudi zdaj, ko je psica stara in hodi večkrat lulat, jaz pa sem penzionist s toliko denarja, da psa še zmorem. Ubogi so tisti psi, ki so sami 24 ur na velikem vrtu in opazujejo solato kako raste.
Zal moram marsikoga razocarati. Kinologi in pasji psihologi se ze dolgo ukvarjajo s tem, kaj pes cuti, ko je doma sam in so na to temo izvedli ze veliko eksperimentov (je verjetno marsikdo ze videl kako oddajo, ko so snemali psa, ko je bil doma sam ipd). Pes je socialno bitje in mu je vsaka minutka, ki jo mora preziveti locen od svojih, muka in emocionalno trpljenje. Temple Grandin npr. priporoca ljudem, ki morajo svojo zival vec ur puscati samo, naj jo poskusijo s seboj voziti v sluzbo, druga alternativa pa je, naj imajo vec psov skupaj, vsaj dva. Tako se lahko zamotita med sabo in jima ni dolgcas, ko sta sama. Mislim, da je gospa zgoraj ta primer tudi sama ponazorila, ko je napisala, da sta ji prva dva mladicka pustila stanovanje nedotaknjeno, tretji – ki je bil sam- pa je delal celega hudica.
Tistim, ki vas tema podrobno zanima, priporocam knjigo Temple Grandin: Animals in Translation in Animals make us human.
Najprej, kot so že napisali kolegi, labradorec ni za v stanovanje. Če želiš imeti psa v stanovanju nabavi raje kakega terierja ali čivavo.
Glede čistoče s psom v stanovanju ni problema. Dobijo se nogavice in posebna pregrinjala za kavč.
Pes sam ne more biti v stanovanju 9 ur, lahko pa si omislita kakšen poseben zunanji prostor. Npr. mu daš ven kako leseno hiško in vse skupaj ogradiš. Če pa si v bloku pa je najbolje,da ga daš na balkon ali pa mu namestič vgradna vrata,da lahko hodi ven in noter.