Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina pes napade – kaj narediti

pes napade – kaj narediti

Moji psi imajo stalne (beri: dnevne) stike z drugimi psi. Sploh s poznanimi kuzki ni nobenih tezav. Vedno se lepo povohajo, vcasih tudi malo poigrajo, sploh starejsa psicka ima nekatere kosmatincke zelo rada! Ponavadi gremo tudi na sprehod z drugimi lastniki in psi. Nikoli pa sama ne sprehajam vseh treh psov naenkrat, vedno kombiniram ali obe psicki ali ena psicka in pes! Do tu vse lepo in prav. Potem pa srecamo spuscenega psa, ki zacne delat grbo in kazat zobe, lastnik pa se dere: “Nic se bat, saj se nikomur ni nic storil!” Seveda tudi moji psi reagirajo na rencanje! In do pretepa ni dalec. V tem primeru imam jaz psa vedno na povodcu, psicko, ki slabo vidi pa v narocju, ker se zanjo bojim!
To je recimo tisti nevarnejsi dogodek, manj nevarnejsi, vendar vseeno neprijeten pa je recimo primer kaksnega mladega velikega psa. Lastniki ponavadi nimajo nobene kontrole, pes jih vlece za seboj kot neumen in ga potem seveda spustijo. In kaj je lepsega za mladega psa kot drug pasji prijatelj. In potem prilomasti blizu, z velikimi sapami skoci direktno na psico, ki ima mimogrede 4 kg in seveda se ga ustrasi in nanj zarenci. To je povod za drugo psico (lastno krdelo je potrebno branit), ki se zapodi vanj (ugriznila ni se nikoli)! In potem mi kaksen pameten lastnik popolnoma neposlusnega psa rece, da imam nevzgojene pse in da odrasel pes ne sme nikoli zarencati na mladicka. Torej ena psicka ima 4 kg druga 10, ta mladicek pa jih je imel vsaj 30 (8 mesecni berni)! In zaradi njegovega skoka na psico, smo jo ze imeli na kliniki, vendar je k sreci dobila le udarec ne pa kaksne trajne poskodbe. Lahko bi ji zlomil hrbtenico! In zato jaz hocem in zahtevam, da naj imajo lastniki svoje pse pod kontrolo! Ce to pomeni, da morajo biti na povodcu naj si kupijo flexi in z njim razgibavajo psa. Tudi nas samec je vecino sprehoda na flexiju, psici pa sta lahko spusceni, ker prideta na klic in ju drugi psi ne zanimajo prevec.
Kmalu se mi bo na sprehodih pridruzila se ena zelo majckena psicka in ze vnaprej sem nekatere ljudi opozorila, da sem prenehala s kricanjem in podobnimi zadevami. Zdaj nosim v zepu solzivec in ce zelijo svojim posm dobro jih bodo imeli privezane! Ne morem si privosciti nobenega napada vec! lp

Tanja! napisal:

To je
> povod za drugo psico (lastno krdelo je potrebno branit), ki se
> zapodi vanj (ugriznila ni se nikoli)! In potem mi kaksen
> pameten lastnik popolnoma neposlusnega psa rece, da imam
> nevzgojene pse in da odrasel pes ne sme nikoli zarencati na
> mladicka.

Zanimivo, kako različno odreagirajo ljudje. Če naš pes preveč sili v kakšno psičko (samcev ne prenese) in lastnik psičke reče, da bo psička zarenčala, jaz rečem: kar naj zarenči, mu bo (mojemu psu) vsaj povedala, da z njo ni šale in da naj jo pusti pri miru. Res pa je, da je moj samec velik, tako da ni nevarnosti zloma hrbetnice. Ampak če psička renči nanj me pa res ne moti in kar pustim, ker naj se psi med seboj zmenijo. Drugače bi bilo, če bi dva samca renčala, ker v tem primeru bi sledil pretep, ker naš prav sovraži vse samce.

Se mi zdi, da smo se spet oddaljili od prvotne teme in zabredli v samopoveličevanje in dokazovanje svojega prav.

Torej draga mamica. Ko vidiš, da se ti pes približuje, predvsem ohrani mirno kri. Pes je v 80% procentih samo radoveden. Bolj ko boš živčna bolj bo tak firbčen pes silil vate. (pustimo zdaj kaj BI morali storiti njegovi lastniki, ampak rešujemo nastalo situacijo). Če pa pes nima le namena malo pofirbcati, potem velja enako; ohrani mirno kri, predvsem pa

– ne vpij na psa
– ne mahaj s palico ali rokami
– ne beži
– ne glej ga v oči

Spray in ostale tehnike; so obrambne tehnike, ko pes ŽE napade in se spopadu ne da izogniti. S tem hočem povedati, da spraya ne uporabi kar tako, ko se ustrašiš, ker lahko s tem napad izzoveš.
Če te pes slučajno uspe zbiti na tla z otrokom v naročju, potem poskušaj s svojim telesom otroka zavarovati.

Solzivec v roke ali pa plinsko pistolo (zrihtam ugodno rabljena 3 krat za stiri pse dva sta bla v liniji pa sem jih naenkrat Ponube pod sifro: Nabavil sem si 9mm avtomatik pistolj Dogy come get some :)))

Ko se včasih pomudim na teh straneh, mi gredo kar lasje pokonci ob vaših odgovorih. Iz besed mnogih diha ogromna nestrpnost, avtoritarnost in zaverovanost v svoj edini prav. Ljudje s problemi praktično odgovorov tu ne dobijo; dobijo pa en kup pregovarjanja o tem kdo ima bolj prav.

O koeksistenci med psi, ljudmi in otroki v bolj urbanih okoljih bi se verjetno dalo preliti ogromno črnila, za potrebe tega pisanja naj zadostuje ugotovitev, da je na prvem mestu potrebno zgolj priznanje, da se moramo pač navaditi, da smo enaki v svoji potrebi po rekreaciji. OBZIRNOST in STRPNOST je zato potrebna od vseh nas.

Na svojih potepanjih po Šmarni Gori, PST, Mostecu in Šišenskemu hribu lahko svoja opažanja strnem v nekaj alinej.

Najprej nekaj o mladih MAMAH (ali očkih, babicah)
– kot pasjemu lastniku mi gre na živce, da mojega psa zato ker je tako velik, luškan in prijazen medvedek, hočejo vsi božati – predvsem otroci
in naravnost me razkači užaljenost, ko jim božanje našega psa prepovem
– iz istega naslova me tudi živcira, ko kličejo psa k sebi
– raznorazno ponujanje hrane psu
– ali mame, ki se po 3 vzporedno, skupaj z otroci sprehajajo po poti in ZAHTEVAJO, da se jim pasji lastnik UMAKNE s poti (tukaj bi bilo potrebno nekomu dati lekcijo iz obzirnosti – otroci pač tu niso priviligirana skupina, ki lahko druge zriva v blato – mislim, da njihovo tračarjenje ne bi utrpelo nikakršne škode, če bi ena od njih nekoliko upočasnila svoj korak, da bi lahko pes z lastnikom prišla mimo)

PASJI LASTNIKI
– ko se psice gonijo, se jih ne vodi na sprehod ob “špicah” v najbolj obljudene kraje
– vseh psov se ne da zlaufati s flexijem; vsi psi pač niso kokeršapanjeli ali kakšni zaležani labradorci
– če želite imeti mir pred ljudmi in psi hodite na sprehod ob 5h zjutraj ali 11 zvečer, kot to počnem jaz, namesto da se pizdite, kako so psi nevzgojeni
– pes je pes; tudi otroka ne moremo imeti pod 100% kontrolo, še manj psa, se pa da tveganja za raznorazne napade in nezaželjena obnašanja zelo zmanjšati, toda nikakor popolnoma izključiti; zato dajanje nasvetov, da mora biti pes obvezno na vrvici niso povsem na mestu (mojega psa je obgrizel mali nemški špic, ki je bil privezan)
– pasji lastniki se moramo zavedati, da imajo psi v sebi naraven način obnašanja in to pomeni tudi ovohavanje in druge oblike socialnega življenja – tudi renčanje. Tukaj naj poudarim, da je v pasjih šolah poudarek na socializaciji psa. Socializaciji, ki je nasprotje od IZOLACIJE, kot jo zahteva Pielbie in še nekaj forumašic.
– sprehod je rekreacija in temu primerno se tudi oblecite, s psom se pač ne greste kazat na promenado. Meni se zdi samoposebi umevno, da če ob blatnih dnevih sprehajam psa, da bom prišla domov umazana. Tveganje, da me bo umazal kak tuj pes ,pri takih pasjih sprehodih tako ali tako spada zraven.
– nekoč je nekdo o tem že pisal in zato sem postala malo bolj pozorna; dejansko se tudi pri nas pojavljajo psi, ki so trenirani za pasje boje
– svoje poglavje pa so napadalni psi in njihovi napadalni in nesocializirani lastniki

Avtor: jana&B.
Datum: 09-11-03 12:00

Zanimivo, kako različno odreagirajo ljudje. Če naš pes preveč sili v kakšno psičko (samcev ne prenese) in lastnik psičke reče, da bo psička zarenčala, jaz rečem: kar naj zarenči, mu bo (mojemu psu) vsaj povedala, da z njo ni šale in da naj jo pusti pri miru. Res pa je, da je moj samec velik, tako da ni nevarnosti zloma hrbetnice. Ampak če psička renči nanj me pa res ne moti in kar pustim, ker naj se psi med seboj zmenijo. Drugače bi bilo, če bi dva samca renčala, ker v tem primeru bi sledil pretep, ker naš prav sovraži vse samce.

Psica BO napadla samca, kar ni nič neobičajnega. Tako da se ne zanašaj, da je tvoj pes 100% varen.

xxx pa samo tole – moji psi živijo daleč od izolacije, pa vendar ne dovolim, da tuji, nepoznani psi z njimi prihajajo v nekontrolirane “stike”.
Moja psička, ki je poginila pred kratkim, je doživela “igro” z zelo prijaznim dobermanom. Posledica je bil izpah gležnja na obeh zadnjih tačkah in otekline kolen na zadnjih tačkah. Zakaj sem se od nje poslovila? Zaradi zakompliciranih pojavov na sklepih (ne bom še enkrat vsega razlagala). Fino, a ne? Pa je bil pes tako zelo prijazen in posledic nismo čutili kar nekaj let. Pa so ostale!
Moja mlajša psička je precej težka (nasproti nekaterim drugim mladičem) in zelo groba v igri. Zato ne dovolim skakanja v tuje pse, ker vem, da se kljub temu, da je zanjo odrivanje in skakanje “samo igra”, le-ta kaj kmalu lahko konča s hudo poškodbo drugega psa.
Glejmo malo dalj od sebe in svojih psov! Nismo središče sveta in nismo zaščitena vrsta, ki si lahko dovoli vse, kar nam pade v glavo!

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Yo točno to!!! Moj pesjan je zelo prijazen z psičkami in mladiči vendar je treba biti zelo previden. Glede na to da se izredno rad igra z ostalimi psi ga moram žal vedno imeti na povodcu prav zaradi tega. Igre s psi ne dovolim več(razen z kolegovo dobermanko) ker se grobo igra. Velikokrat so me lastniki psov na pst-ju ali tivoliju prepričevali naj ga odvežem da se bodo psi igrali. Bolj ko sem jim razlagala da “NE”, bolj so oni meni da zgleda čisto prijazen in da sploh ni panike. Če pa bi se Brin v igri zaletel v starejšega mladiča(kar rad dela) bi bilo pa spet vse narobe in bi panično privezovali svojega psa. Moti me prevsem to, da ljudje ki vidijo da je moj pes privezan, svojega ne pripnejo. Stavki kot so:” naš nič ne naredi” me kar razkurijo in ponavadi jim odvrnem da moj pa in če nočejo kakšne neželjene akcije naj psa spravijo stran od mojega. In smo spet tam:”agresiven doberman itd”.

Peibie ni nikoli govorila o izolaciji psov, je pa govorila o tem, da bo ona odlocala o tem, s kom bodo njeni psi v kontaktu, ne pa drugi ljudje in njihovi psi. Ravno tako bo mlada mamica jao sama odlocala, s katerimi ljudmi in psi bo v stiku njen otrok, ne pa nakljucni mimoidoci, ki se jim ne zdi, da bi imeli svoje pse ob sebi, ali se jim zdi nujno potrebno zgrabiti za licka vsako bitje, manjse od metra dvajset.

Lp, Mojca

When God Created the World, he allowed the Shar-Pei to lick up all the pieces of blue sky that fell to the Earth when the stars were being set and that's how the Shar-Pei got his blue tongue. From an old Chinese tale

S tem se pa 100% strinjam!!

Odnosi so na žalost stvar vzajemnosti. Do vzajemnosti pa pride vsaj s POSKUSOM kontakta.

replika Yo
stiki med psi niso nikoli absolutno “pod kontrolo” ampak samo v večji ali manjši meri.

xxx, delno se strinjam s tvojim postom, nikakor pa ne v celoti. Tudi moji psi niso nikoli ziveli v izolaciji (kar sem ze obrazlozila v mojem prejsnjem postu), ce ne srecam drugih psov so si vecinoma med seboj cisto zadosti! Psice se med gonitvijo sprehajajo izkljucno dalec stran od ljudi, tja jih peljem z avtom. Se vedno pa me pred domom cakajo psi, ki jih lastniki spuscajo! Nas samec je kastriran!
Tudi s flexijem se da psa posteno zdivjati, pac teces z njim – to redno prakticiram kadar je katera od psic med gonitvijo!
Ce me umazejo psi med sprehodom se ponavadi ne sekiram, ker sem pac primerno oblecena, zal pa srecujem spuscene pse tudi kadar se mi mudi po razlicnih obveznih opravkih in nisem oblecena srecanju z blatnim psom primerno. Psi so me ze umazali, raztrgali, opraskali avto starsev, malo kasneje se fantovega, eden je celo skocil vanj in se veselo brisal v prevleke. Vse lepo in prav, saj imam rada pse, vendar pricakujem vsaj opravicilo! Ne pa, da ljudje s spuscenimi psi mislijo, da si lahko privoscijo vse! Pa to so samo tiste obrobne zadeve. Kaj pa napadi, ki se koncajo z ugrizem? Menda ne zahtevam prevec, ce hocem, da imajo ljudje svoje pse privezane? Moji psi so pac na prvem mestu in ko se bo naslednjic kateri od “prijaznih” psov, ki mi je ze zagrabil psico, zapodil proti meni se bo srecal s solzivcem. Ce bi imela moznost izbire, bi jih sicer fasal lastnik, tako pa… lp pa cim manj srecanj z neprijaznimi psi in njihovimi lastniki

Ja, Yo, saj vem, da lahko napade in kar naj napade (ampak to je zelo huda beseda), bo moj pes vsaj nehal tako silt v psice. Če ji stalno v “rit leze” in se mu ona umika, on pa še kar ne odneha, naj samica malo zarenči nazaj. Mene to nič ne moti. Kar naj se psa sama zmenita.

Kaj pa, če bi bila ti tako socializirana do drugih ljudi in sama “zatulila” na svojega psa “NE”? Verjetno boš to storila samo ene parkrat, pa bo mir :))

draga Tanja

Pri nas imamo Bernija, ki gre zjutraj ob 5h z mano za pol ure teč, ob 9 zjutraj z mamo zdaj ko je sezona po gobe v NAŠ gozd na dolenjsko za celo dopoldne; poleti pa v Iški vintgar
Popoldne gre z mojim fantom laufat na Šmarno goro
in zvečer na enega tahitrega za 20 min z mojim očetom

Pes ima ogromno energije in našega psa flexi ne zmatra, zato prosim ne meri “pasje kondicije” po svojih psih. Pa da ne omenim nemške doge moje kolegice, ki ga utrudi edino ob 20 km kolesa.

In socializacije ne pomeni zgolj interakcije znotraj vašega družinskega in pasjega krdela. V končni fazi ne živite nekje na visokogorski osamljeni kmetiji ampak v urbanem naselju, zato prosim nikar, da so vaši psi samozadostni. Ni stvar v njihovi samozadostnosti, ampak v tem da živijo v okolju koder živijo tudi drugi psi in jih zato pa če to hočejo ali ne srečujejo (srečujete) in se morate z njimi sprijazniti. Tudi z manj ugodnimi peripetijami.
Vendar me ne narobe razumeti, kakor se od vas terja obzirnost in strapnost, tako velja ISTO tudi za vse udeležence pasje-človeških-otroških odnosev.

Tudi mi smo nekoč imeli psičko in vse križe in težave povezane s časom gonitve. Toda to je bila naša odločitev in to smo MORALI vzeti v zakup, ko smo se odločili
– za nakup psičke
– za to, da je nismo dali kastrirati

Kakršnokoli pričakovanje, da se samci-psi ob gonitvi ne bodo obnašali kot PSI bi bila čista utopija in popolno nepoznavanje pasje psihe in pasje narave in popolno pomanjkanje obzirnosti in strpnosti do lastnikov in njihovih “hormonsko zmešanih pesjanov”

xxx, se v nekaterih stvareh popolnoma strinjam s tabo. Seveda psi potrebujejo druženje, pa vendar pod t.i. kontrolo. Moji psi so (ena še) obiskovali tečaje, igralne urice ipd. Rada se udeležim raznoraznih srečanj s pesjanarji, rada vidim, da se imajo s kom igrati na sprehodih. Vendar pod kontrolo. To pomeni, da je tudi drug lastnik sposoben in pripravljen svojega psa obvladati oz. ustaviti, če zadeve “niso OK”.
Ne bom rekla, da se meni ni zgodil kakšen “incident”. Npr. zvečer imam psa spuščenega, če je tako pozno, da predvidevam, da ne bova nikogar srečala. Ampak kljub temu se zgodi, da se pojavi “nočna ptica”, ki se mojega psa (lahko) prestraši. V tem primeru pa MORAM odreagirati in se tudi opravičiti, če se človek prestraši npr.
Ravno na tem forumu sem bila “napadena”, da so moji psi bili v Iškem Vintgarju spuščeni. No, zraven je bila opazka, da so sicer lepo vzgojeni in da pravzaprav ni bilo nobenega incidenta. So pa bili opaženi in že to je bilo dovolj za mojo diskreditacijo v določeni meri. (čeprav še vedno ne vem, če so res videli mene in moje pse, ker ne vem, kako me lahko neznana oseba identificira – pa pustimo to).
Kar pa se tiče tega, da se psi “med sabo zmenijo”; kako bi potem morala odreagirati na tole: v naši soseski se potikata 2 NO-ja, lastniki so (vsaj meni) neznani. Oba sta znana po “napadih” na štirinožce (tudi takih s hudimi posledicami), tudi do ljudi nista prijazna. Verjemi mi, da ni prijeten občutek, ko se pojaviš zunaj npr. po 22. uri zvečer, nikjer nikogar, pred vhodom pa stražita 2 NO-ja in ti kažeta zobe. Oba sta se že spopadla z mojim škotom, na srečo posledic ni bilo. Naj jih pustim? Dva proti enemu? Veš, da 2 delujeta kot krdelo? Naj stojim ob strani in čakam? Do kdaj? In če psa nista toliko socializirana, da prepoznata miritvene signale in podrejanje mojega psa? Kaj potem? In če me sledita tudi ko sem sama – kaj potem?
Mislim, da o takšnih primerih govori jao in nekateri na forumu.
In tudi jaz ne dovolim, da se moji psi “menijo po svoje”. Vsaj za Huarmi ne morem garantirati, da bi se vsa srečanja dobro iztekla. Če vidim, da ji pes ni “simpatičen” in da bo zelo verjetno napadla, ja valjda, da je ne bom spustila “naj se zmenita po svoje”. In to pričakujem tudi od drugih skrbnikov psov.

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Draga xxx, ocitno ti branje ne gre!

Moji psi imajo stalne (beri: dnevne) stike z drugimi psi. Sploh s poznanimi kuzki ni nobenih tezav. Vedno se lepo povohajo, vcasih tudi malo poigrajo, sploh starejsa psicka ima nekatere kosmatincke zelo rada! Ponavadi gremo tudi na sprehod z drugimi lastniki in psi.
Tudi moji psi niso nikoli ziveli v izolaciji (kar sem ze obrazlozila v mojem prejsnjem postu), ce ne srecam drugih psov so si vecinoma med seboj cisto zadosti!

In ne, ne zivimo nikjer v visokogorju kot pametno sklepas in nasi psici spremljata mene in sestro povsod, dobrodosli sta v knjiznici, na trznici, v banki in v marsikateri trgovini, prav tako vsako leto kampirata! Kar pomeni, da se obnasata kot lepo vzgojeni, hrupa vajeni damici! In se enkrat, nic nimam proti srecanjem z podobno vzgojenimi psi, ce pa sklepam, da ogrozajo moje pse, pa imam pravico zahtevati, da se ne priblizajo! In moj prvi odziv je vedno prijazen v stilu “bi lahko prosim psa privezali”! Torej sem strpna in obzirna in prav imas tudi drugi bi morali biti strpni in obzirni do mene!

O pasji kondiciji bi pa lahko razpredali se dolgo. Meni je pac flexi super zadeva kadar svojih psov ne morem varno spuscati! In ker jih ne poznas ne mores sklepati o njihovi kondiciji!

In ne vem kam meris z zgodbo o svoji psicki in o tem, da ste vzeli v zakup njene “tezave”. Tudi jaz sem jih! Sem odgovorna lastnica in zato vedno poskrbim, da psici med gonitvijo nista v blizini psov. In kuza, ki pobegne svojemu lastniku in se naseli pred hiso me nic ne moti. Vecinoma jih poznam in jih sama vozim domov in dajem oglase na radio. Motijo pa me psi, ki jih lastniki zanalasc spuscajo, ker se jim jih ne da peljati na sprehod. Vendar je to ze druga zgodba!

Zdaj pa nazaj na pasje napade! lp

Jaz zelim imeti miren sprehod, brez incidentov, ker se “psa ne da zlaufat s fleksijem in mora bit zato spuscen (in napasti mojega)”. Tu sploh ni pardona, kajti svoboda enega se konca, kjer se zacne svoboda drugega. Svoboda spuscenega psa se konca tam, kjer se zacne moja svoboda-to pa je miren sprehod! Tu ni debate, ce lastnik tega ne uposteva, dobi pes po buci.
In ja, ce psa nimas pod kontrolo, mora biti obvezno na vrvici. Posledice so sicer lahko katastrofalne. Je pa popolnoma logicno, da temu ni tako, kajti ob odnosu, ki ga prebiram na raznih forumih, drugace tudi ne more biti. Potem se pa cudijo, ko kaksnega zbije avto,…
Tvojega psa je obgrizel nemski spic, pa je bil tvoj privezan ali spuscen? Mene in mojega psa je recimo redno napadal en tervueren, vse dokler nisem jaz napadla njega. Verjetno je odvec pripomba, da je bil lastnik v blizini in da je bil moj pes privezan.

Kaj je naraven-normalen nacin obnasanja? Namrec, vedno sem brala, da normalen pes pac ne sme napasti kastriranega psa, pa vendar lahko take osebke prestejem na prste ene roke (po domace-pet), se pravi je vse ostalo nenormalno, se ne obnasa “naravno”, bla bla bla.

Govoriti o kakrsnikoli naravnosti v urbanem okolju je popoln absurd. Govoriti o normalnih, naravnih socialnih interakcijah psov v urbanem okolju spada pod prejsnji absurd. Ste ze kdaj videli kako reagirajo primitivni psi v naravnem okolju ko na njihov teritorij pride tuj pes? Ne? Jaz sem in nasa srecanja se s tem ne morejo primerjati. Kot prvo nasi psi niso primitivni, prvobitni, pa naj bodo take ali drugacne pasme. Nature + nurture pravijo…

Psi naj se med sabo zmenijo je tudi pogosta opazka, vendar se vsaj v mojem primeru menimo trije-moj pes, tuj pes in jaz. Vsa sredstva abrambe dovoljena.

Hmmm, mogoče imaš prav, ampak če je psica spuščena, moja samec pa ne in pride psica do njega, mu jaz ne bom vpila NE. Ko jo hoče povohat, psica malo zarenči nazaj. Kar naj, ampak jaz ne bom lastniku razlagala, kako je nekultiviran, ker njegova psica renči na mojega psa. Nekatere psice so navajene tako, da se ne pustijo vohat (sploh ne velikim psom) in potem renčijo nazaj.

Čakaj, da se spomnim kako je bilo pri mojem psu…. V bistvu me je moral ubogati :))
Če je prišel pes (ali psica) in sem videla, da se bo kaj začelo kuhat…. sem samo rekla “poleg” in sva šla. Če je šel pes za nama, sem se obrnila in ga spodila – ne spomnim se, da ne bi delovalo :))
In je šel vsak na svojo stran.

res pa je, da je bil moj redkokdaj privezan – je pač ubogal :)) Če sem videla, da se približuje kdo, ki se ga boji, sem samo rekla “počakaj” (ponavadi je hodil nekaj metrov pred mano) in se je ustavil in me počakal.

Zato pa iščem psa, ki bi mu bil po karakterju in pameti vsaj malo podoben… zaenkrat je še najbližji mejni škot, pa sem prebrala precej negativne stvari, tako da…. še malo iščem :))

New Report

Close