Najdi forum

Pes na verigi

Dragi forumci, ljubitelji psov (in ostalih živali). Moram priznati, da me je presenetil vaš odziv na moje povpraševanje. Da se ne bom ponavljala, si preberite spodaj napisan post (in njegove replike). Glede na dejstvo, da smo vsi bolj ali manj odrasli ljudje, sem pričakovala predloge, komentarje, izmenjavanje izkušenj ipd, dobila pa sem med drugim tudi obsodbe.
Dragi moji, imeti psa je odgovornost. Imeti katerokoli žival je odgovornost. Mi sami (in naši otroci) se moramo-jo naučiti vzpostaviti pravilen odnos do živali, do njihovega življenja. Mislim, da ni nobenemu ušel kakšen članek ipd, kako je pes napadel otroka, ga poškodoval itn. Zato sem spraševala, kakšna pasma je sploh primerna za otroke, spraševala sem po izkušnjah. Mislim, da bom zdaj tretjič napisala, da psa nimam namena imeta za igračo za otroka. Prosim, da to vzamete za resnico ali pa vsaj nehate trditi obratno. Tisti, ki že ima otroka doma, me bo razumel, kaj sem mislila povedati.
Kar se pa tiče verige (uh, na to sem jih šele slišala) pa se ozrite naokoli. Dobro se ozrite naokoli. In preštejte gospodinjstva, ki imajo psa pripetega. Ne, preštejte gospodinjstva, ki nimajo psa pripetega. Bistveno, bistveno manj štetja bo. So zato vsi ti ljudje slabi lastniki psov? Bi jim jih bilo potrebno odvzeti? In jih dati … komu? Mileni? Evtanizirati? (Ali kako drugače pobiti?), Mogoče bi jih pa morali dati vam? Biti dober lastnik psa ni odvisno samo od dejstva, ali je pripet ali ne, vsaj smelo ne bi biti. Veliko je dejavnikov, in eden sam ne bi smel toliko nagniti tehtnico na negativno stran. Toliko, da si po mnenju določenih, zaslužim da se še mene priklene na verigo. Ali pa da si sploh ne smem zamisliti psa, ki bi meni in mojim delal družbo. Ker si ga ne zaslužim. In ker si pes sploh ne zasluži tako slabih lastnikov.
Pa ne morem mimo vprašanja, ali je bolje, da je pes v stanovanju? Med štirimi stenami? Ali v pesjaku, zopet podobno štirim stenam? Dragi moji, nič od tega ni primerno. Pes ni človek, pa kolikor bi si to že želeli. In ne moremo ga primerjati s sabo. Edino, kar bi bilo za psa primerno (tako vsaj iskreno mislim) bi bilo, da bi bil vedno odpet, zunaj, da bi imel neomejeno svobodo gibanja, da bi si sam izbiral, kdaj imeti našo družbo (torej družbo človeka) in kdaj se umakniti strani, si poiskati miren kotiček, imeti svoje lastno, pasjo, življenje. Koliko pa je to štirinožcem sploh omogočeno. Hočeš ali nočeš so vedno znova prisiljeni imeti nas za družbo, ker če nas pa ni doma ali v bližini, smo pa neodgovorni, in vsekakor neprimerni.
In zato upam, da lahko rečemo, da se psu ne godi slabo, če ima svojega lastnika (in tukaj bom rekla tudi gospodarja) rad. Če ga je vesel. Če se vedno znova vrača k njemu, že s samo klicom njegovega imena. Če je človek ČLOVEK in pes njegov štirinožni prijatelj.
Tako, upam, da mi je uspelo to kar mislim povedati tako, da ste me razumeli.
Zdaj pa izvolite, raztrgajte me.

Glede na to kar si napisala niti ni potrebno,da bi te kdo”trgal”.Nekatere stvari pa le uredi v svojem razmišljanju.Recimo…psa na verigo?NIKOLI! Če ni druge možnosti je lahko v pesjaku.Samo to ne pomeni bivanje na 3m2 prostora.Mnogo več prostora mora imeti,da se lahko giblje.V njem pa svojo hiško ustrezne gradnje.Dovolj je na razpolago ustrezne literature,tudi načrtov za ureditev pasjega bivališča.
Nasvet za nakup ustrezne pasme glede na pogoje?Lahko dobiš samo pri strokovnjakih,kinologih.Forum ni primerno mesto.

VSI,ki imajo pse na verigi so slabi lastniki psov.V nasprotno me ni možno prepričati.

Draga n.b. 13.02. si pod temo o Mileni napisala citiram:

Tudi če nimaš psa rad, pa ga daj ljudem, ki bi ga imeli. Ali pa kako drugače poskrbi za njega. Bodi ODGOVOREN! Tudi mi smo imeli psa. Pa je bil že kar star, smo ga zavestno dali stran. In ker si ga je neka družina zaželela, smo ga podarili. Drugače bi ga dali usmrtiti. Mogoče to ni bila najboljša rešitev. Ampak vsaj nismo ga zapeljali h kakšni hiši in ga tam pustili.

Ves kaj lahko napises se ne vem kaj, pa me ne bos prepricala, da zelis psa, ker jih obozujes!! S psi na verigi je pa tako: na zalost je v Sloveniji se veliko zakonov nesprejetih, v ZDA pa oprosti, ne bos nasla enega psa na verigi (vsaj v drzavi PA, da ne govorim na pamet), pa ne samo to, v mestnih okrozjih jih ne bos videla niti spati zunaj!! Jaz ne vem, kako lahko ljubis svojega psa in ga pripnes hkrati??!!!

Adler, popolnima se strinjam.
Ponavadi so psi na verigi tudi bolj agresivni, takrat ko so priklenjeni seveda.

Preberem enkrat, pa še in še, pa vraga zakaj bi te rastrgali??????
Pes na verigi. To naj bi bil problem??? Kaj bi bilo potem naredit z ljudmi, ki se vsedejo na konja. Saj je bil on tudi prostoživeča žival. Sedaj pa mu en sto kilaš ukrivlja hrbtenico.
Kaj bodo z mano naredili, ker imam papagaja v kletki. Njegovi predniki so živeli v naravi. Psa imam v pesjaku, pa se nič ne sekiram, če noče pod streho, ko pada dež. Me bodo sedaj zaradi tega kaznovali ???? Ne ga cufat.
Mislim, pravzaprav vem, da je tvoje razmišljanje pravilno.

LP

Točno tako !
VSAK človek , ki psa priveže , NI primeren lastnik !!!
Imamo dva psa – nobenega na verigi.
Imamo dva otroka , ki smo ju naučili spoštovati žival , kar pomeni NE imeti psa za igračo in tu potem odpadejo t.i. trde roke.
Psa smo vodili v pasjo šolo , kjer se je naučil poslušnosti.
Imamo vrt, kjer se svobodno giblje , kljub temu ga vodimo tudi na sprehode. Sicer živi z nami v stanovanju ( hiši) in gre ven , ko si to zaželi.
Pes , ki ni nikoli na verigi in se z njim ravna kot z živim bitjem , ki si zasluži spoštovanje ( pa ČEPRAV NI človek , draga n. b. !) NE BO NIKOLI ugriznil gospodarja , še manj pa otroka , ki ga že nagonsko ščiti.
Za konec – ne bi škodilo , če bi si prebrali kaj več literature o psih , njihovi vzreji in psihi.
Mimogrede – naš pes je pasme nemški bokser , ki kao velja za popadljive , pa je bolj ljubezniv kot naša mačka 🙂
Drugi pa je mešanček iz pasjega azila.
lp A.

n.b., ko boš stara, te bodo tudi dali usmrtiti ali pa podarili kakšnemu,ki ima rad starke in ima velik vrt, da ne boš na verigi.
Tako ti bodo dokazali, da te imajo radi, kot ti psem dokažeš, da jih imaš rada.

LP
Mojca

Mater kako smo ????? Zakaj pes nebi smel bit na verigi. Res pa obstajajo različne pasme. Eni so lahko na verigi, eni pa ne. Tako, kot so eni primerni za v stanovanje, eni pa ne.Ljudje smo križali, da smo dobili pasme, ki so primerne za v stanovanje, za osebnega čuvaja, ……..

Jaz nisem vodil psa v nobeno šolo, pa je glih tako poslušen.
Naprimer doberman, ni nikoli pa naj sem na kopališču ali v mestu naredil koraka od moje noge. Ćetudi je mačka bila meter stran. Takrat, me edino pogleda, kod da bi želel slišat kako spodbudno besedo .

Kar pa se tiče popadljivosti psa, je pa vse važno od vzgoje ne od pasme. Od lasnika. Nevarni pa so lahko še tako dobro vzgojeni psi, ki so preveč ljubosumni. Pa ne za lastnika.

LP

Kar pa se tiče nemškega bokserja, ne vem kje si pobrala, da je to popadljiv pes. Čeprav je bila njegova prvotna uporaba, kot obrambni pes.
Nemški bokser je idealen družinski pes. Živahen, zvest, odločen, igriv….
LP

Evo lisička ti je predlagala psa, ki je primeren za družino z otroki. Nemški bokser. Vendar, ti zaradi dolgega obdobja mladostnega vedenja, živahnosti in in precejšne velikosti naredi v stanovanju nepričakovano upostošenje. Zaradi mišičaste pojave, je odličen čuvaj, obenem pa kot jagenček nežen z otroki.
Je pa res primeren za v stanovanje, ne za ketno zunaj.

LP

Točno to !
Ampak vem , kaj slišim od ljudi , ki se pogovarjajo z nami , ko se srečujemo na sprehodih ali na raznih pasjih razstavah. Tam pridejo potem k nam ljudje in sprašujejo vse mogoče ; je pa tudi pasji videz tisti element , ki marsikomu narekuje sum , da je to napadalen pes.
Veš , sem že doživela , da je ženska z otrokom , ko nas je zagledala (pes je bil na vrvici!) zakričala , pograbila otroka v naročje in se zadrla na nas , da tak pes ne sodi na pločnik , še posebej brez nagobčnika !!!
Ja , vse je odvisno od gospodarja. Mi pa smo našega psa vozili v pasjo šolo malo zaradi izpitov , malo pa zato , ker sem jaz bolj švoh postave , pa ga ne morem udržati , če bi se on odločil kaj narediti posvoje . Šolan pes je pa discipliniran.

lp A.

In ko bo prvič podrl otroka (bokserji zelo zelo radi skačejo in so sploh zelo naviti!), ga polizal in poslinil (nekateri se tudi zelo slinijo), adijo kuža…Če bo srečen bo končal pri kakšni drugi družini (dobri), če pa ne pa na ketni. Odlično.

M.

Tvoja iskušnja je še dobra. Meni se je zgodilo, da sem sedel pred gostilno , dobermana, pa sem imel poleg sebe (ne na povodcu). Mimo, sta šla očka z fantkom starim cca.5 let in je fantek prijel kamenje na poti in ga vrgel v mojega psa(moje reakcije ne bom opisova). Sreča je bila ta, da je bil moj pes bolj pameten, kot pa očka od tistega fantka.
Če pa bi se to psu večkrat zgodilo, veš, kaj bi se potem lahko enemu otroku, ki nebi bil nič kriv. Krivi bi bili lastniki psov in slabo vzgojeni psi….

LP

Nemški bokser je idealen družinski pes. Živahen, zvest, odločen, igriv….

Vse to sem že napisal. Le, da ima dolgo obdobje mladostnega vedenja nisem.
Vsak pes pa lahko podere otroka, ki že sam težko stoji. Le, da bo to naredil nemški bokser je veliko manj verjetno, kot pri veliko drugih pasmah. To je zelo nežen in pazljiv pes do otrok (ne pri letu starosti-psa).

Kdor pa misli, da psi uporabljajo paloma robčke, ali wc, ali da bodo pri majhnem kužku vsi copati varni je pa res bolje, da ga nimajo.

LP

Mislim, da ljudje radi pretiravamo in pa vsaka medalja ima dve plati. Naša psička je bila 4 leta v hiši. Zaradi zdravstvenih problemov smo se odločili, da je to zimo preživela na hladnem-zunaj in v garaži. Bilo nam je hudo, vendar problemi so izginili. V bistvu je bilo to v tem pogledu dobro zanjo. Sedaj del dneva preživi v bolj ali manj temni garaži. To ni definitivno ni dobro zanjo. Kljub temu pa je bolje, kot da prosto skače okoli hiše, ki je v bistvu še gradbišče. Prostora za velik pesjak še ni, v majhnega jo ne dam. Ne dam roko v ogenj, da ona ne bi bila raje zunaj, pa čeprav na verigi, samo da bi lahko del dneva ko je sama skakala po snegu, spomladi ležala na soncu, poleti v senci, noči in hud mraz pa vseeno preživela v garaži. Mislim, da tukaj ni tako vse črno ali pa belo.

Vsekakor sem proti temu, da je pes cele dneve na kratki verigi, na kateri se zaganja vsako leto bolj in laja, da se davi in hrope. Jesti dobi ostanke od kosila ali pa hrano Ž kvalitete. Saj res še ena kost za tiste forumce, ki mislijo da dajo svojemu psu največ kar morejo, ko kupijo poceni hrano v samopostrežnih trgovinah. A je za psa res vse dobro?

Z n.b. se ne strinjam v celoti, vendar pa -kdo od vas vodi psa za vsaj 2 uri na dan na sprehod, se z njim igra na prostem… Večina lastnikov, ki se sprehajajo mimo naše hiše naredijo en krog in grejo v blok. Pes je seveda na vrvici kar se spodobi za urbano okolje. Tak pes se redkokdaj znori. Če je pes nekaj ur na dovolj dolgi verigi, z možnostjo bivanja v senci, z vodo…, potem pa nori po vrtu, gre na sprehod v gozd…in tako vsak dan- je to res tako zelo grdo? Grdo je takrat, ko na psa pozabiš in obleži na verigi ali pa sam cele dneve v stanovanju. Tu pa ni razlike.

Mislim, da ljudje radi pretiravamo in pa vsaka medalja ima dve plati. Naša psička je bila 4 leta v hiši. Zaradi zdravstvenih problemov smo se odločili, da je to zimo preživela na hladnem-zunaj in v garaži. Bilo nam je hudo, vendar problemi so izginili. V bistvu je bilo to v tem pogledu dobro zanjo. Sedaj del dneva preživi v bolj ali manj temni garaži. To ni definitivno ni dobro zanjo. Kljub temu pa je bolje, kot da prosto skače okoli hiše, ki je v bistvu še gradbišče. Prostora za velik pesjak še ni, v majhnega jo ne dam. Ne dam roko v ogenj, da ona ne bi bila raje zunaj, pa čeprav na verigi, samo da bi lahko del dneva ko je sama skakala po snegu, spomladi ležala na soncu, poleti v senci, noči in hud mraz pa vseeno preživela v garaži. Mislim, da tukaj ni tako vse črno ali pa belo.

Vsekakor sem proti temu, da je pes cele dneve na kratki verigi, na kateri se zaganja vsako leto bolj in laja, da se davi in hrope. Jesti dobi ostanke od kosila ali pa hrano Ž kvalitete. Saj res še ena kost za tiste forumce, ki mislijo da dajo svojemu psu največ kar morejo, ko kupijo poceni hrano v samopostrežnih trgovinah. A je za psa res vse dobro?

Z n.b. se ne strinjam v celoti, vendar pa -kdo od vas vodi psa za vsaj 2 uri na dan na sprehod, se z njim igra na prostem… Večina lastnikov, ki se sprehajajo mimo naše hiše naredijo en krog in grejo v blok. Pes je seveda na vrvici kar se spodobi za urbano okolje. Tak pes se redkokdaj znori. Če je pes nekaj ur na dovolj dolgi verigi, z možnostjo bivanja v senci, z vodo…, potem pa nori po vrtu, gre na sprehod v gozd…in tako vsak dan- je to res tako zelo grdo? Grdo je takrat, ko na psa pozabiš in obleži na verigi ali pa sam cele dneve v stanovanju. Tu pa ni razlike.

No bom pa podal še eno pasmo, ki se ne slini. Zlati prinašalec. Izredno potrpežljiv pes z otroki.

LP

No , evo , to je vzgoja otrok , o kateri sem govorila. Pes , ki doživlja , da ga otroci ali odrasli dražijo , tepejo ipd. bo seveda ustrezno reagiral na kateregakoli otroka. Potem bo pa uzbuna , češ , to je divja , napadalna pasma , mora imet nagobčnik , grize otroke , v najhujših primerih – ga je treba evtanazirat !
Iste izkušnje opisujejo znanci , ki imajo rotweilerja , ki se pusti celo jahat , tako je pohleven.
Sem pa še vedno mnenja , da se psa ne bi smelo privezovati. Dovolj velik pesjak , če živi zunaj , nikakor pa veriga ! In seveda ograjeno dvorišče , kjer se lahko gre čuvaja po mili volji !
lp A.

BRAVO !
In seveda močni živci , ko se ti zgodi to opustošenje :)))
In topel prostor za spanje , ker ga pozimi praktično stalno zebe !
No , seveda te tudi ne sme motiti , da skače ljudem na rame , čeprav se to sčasoma unese – vzgoja pa tu docela odpove !
lp A.

Evo vidiš, da se lahko zastopimo. Le pogoj je da imamo radi živali.
Čist, se še ne::))) A ko bi se več pogovarjala, mislim, da bi se počasi ujela tudi v primeru “pes na ketni”.
Res pa ne vsaka pasma in ob določenih pogojih. Jaz sem imel primer šarplaninca na ketni. Ponoče se je lisica ulegla kak meter od njega, pa si lahko misliš, kakšen je bil njegov vrat zjutraj od ketne.
Zaradi tega sem dodal še “določene pogoje”. Mirne vesti trdim, da se ima lahko takega psa na ketni. A v takih pogojih ne.

LP

New Report

Close