pes in dojenček
Lepo pozdravljeni!
Zanima me, če ima kdo od vas iskušnje kako izgleda prihod dojenčka v dom kjer sedaj prebivava midva z možem in najin kuža,ki je kar precej razvajen.Kako ravnati s psom-vem,da ne sme biti prikrajšan za nobeno od stvari,ki jih prejema sedaj,to pa zna biti sigurno kdaj problem.Stanujemo v bloku tako,da večinoma dneva prebijemo v stanovanju.Kuža je pasme basset hound.
Pri nas nismo imeli nobenih tezav. Ko sva prisla z otrokom domov, se je moz sedel na tla in mu ga pokazal. Pes ga je malo povohal in ga malo cudno gledal, najbolj pa je bil vesel da sem po enem tednu spet doma. Dobival je tudi malo vec priboljskov in nekaj novih igrac. Kmalu pa je postal nas baby alarm – samo da se je malcek premaknil me je ze hodil klicat, naj grem pogledat kaj se dogaja. Pes je pasme shih tzu.
Tudi jst sem psu pokazala dojenčka še preden sm stopila v stanovanje. Prevohal ga je od nog do glave, vse povsod. Nismo imeli nobenega problema z njim. Je pa zdaj problem pri mijem nečaku. Kadar ga zasliši da joka (star je en mesec), začne renčat. Ko pa grejo ven, se pa pes raje umakne. Ne vem zakaj. Pes pa je mešanček med pudlom in koršpanjelom.
Lp Lela
Predvsem je potrebno vsakodnevno cesanje psa, ter enkrat tedensko kopanje – ceprav je pes v stanovanju. tako mu dlake ki mu sicer izpadejo scesemo in se potem ne valjajo po stanovanju. Priporocam tudi upoabo sampona, spreja … ki razelektrijo dlako, ki potem veliko manj leta po zraku. Nekaj dlak pa ostane, ampak to morate vzeti v zakup , ce imate psa z dolgo dlako. Sama sem si vedno zelela dolgoddlakega majhnega psa in me tistih nekaj dlak ne moti. Sicer pa je malo vec dlake samo spomladi .
Ja samo ce psa vsak teden kopaš to ni dobro zanj- kopali naj bi ga nekajkrat na leto, mi ga 2 krat mesečno in po potrebi. Me zelo moti to in ne vem kakko naj se tega znebim ( veliko prispeva k temu da me toliko moti to, da smo v majhnem stanovanju- 38 kvadratov).Skrbi me kako bo potem, toliko preveč dela,..Kaj svetujete?
Mi redno, odvisno od tega koliko je pes zunaj, kopamo na en teden do 14 dni. Star je pet let in mu nic ne manjka, ima krasno dlako. Tudi jaz sem bila v majhnem stanovanju, po mojem se morete najprej sprijazniti s tem da imate psa. Ker ce vas to do sedaj ni pretirano obremenjevalo ne vem zakaj bi vas sedaj. Pomaga pa cesanje – vsak dan, mogoce mu lahko tudi malo pristrizete dlako, toliko da se mu ne vlece po tleh. Sicer pa verjetno niste sama, in imate koga ki vam bo pomagal. Meni je na zacetku nekajkrat skopala psa mama. Sicer pa mislim da je kompliciranja, kaj bo ko pride se otrok cisto prevec. Sterilnega stanovanja itak nimate, in tudi kaksen vas las se verjetno najde kje, in ce bo poleg se ena cista pasja dlaka se ne bo konec sveta. Saj otrok hitro raste, kaj boste pa storila ko bo sel v pesek, skakati po luzi, ko bo prijel dezevnika, zabo…..
Ja saj imate prav, vendar imam kar eno kakor fobijo glede tega in ne vem kako naj se tega znebim. Ko sedaj perem obleke, so vedno po vseh oblekah tudi nekaj dlak. Pri meni me to deloma moti, pri otroku me bo zelo. Kako naj si pomagam, naj si ponavljam da me to ne obremenjuje? …Z možem sva razmišljala(on mi veliko ne pomaga ker je zelo poklicno obremenjen) da bi ga načetku za nekaj mesecev dala mogoče k njegovi mami, … vendar se bojim, da pes otroka nato nebi sprejel, saj je že itak ful ljubosumen, če ga bova pa dala stran in s tem odrinila, pa vemo kaj bo. Kaj menite? Pes je vsak dan zunaj, spi pa tudi na kavču, ker itak nimamo prostora, da bi mu kako blazino kam v drugo sobo postavili.
Jaz osebno ga ne bi dala stran, ker pes pac ni predmet, ki se ga navelicas in vrzes v kot, ampak je zivo bitje. Je pa tudi res da moj pes ni vsak dan zunaj, in potem tudi ni umazan in ne smrdi. Z malo vec cistoce in potrpljenja pa bo slo. Sicer pa boste imela na zacetku toliko dela sama s sabo in otrockom, da dlak niti opazili ne boste.
jaz tudi mislim, da psa ni dobro dati začasno stran. Še slabše bo vse skupaj. Pes mora otroka spoznati kot enakovrednega družinskega člana, nikakor kot nekoga, zaradi katerega je zgubil del pozornosti. Potrebno ga je vključiti v družino in mu dopustiti, da se zaveda, da je otrok deloma tudi njegov.
vem, da je težko in da se človek spremeni ko ima enkrat na prvem mestu otročka, vendar se je treba potruditi, če hočemo psa obdržati in ne narediti dologoročne škode!
psa ne smete odganjati od otroka, pač malo pazite, da ga ne bo ravno par dni starega lizal po glavi….
mi imamo velikega kosmatega kužata, in dojenčka na poti, tako da vem kako se počutite, ker mene pestijo iste težave, se pa zavedam kaj je prav. Čeprav kako bo to v praksi se mi niti ne sanja. vsak dan sproti.
Jaz tudi ne priporočam, da ga date stran, ker bo to lahko povezal z novim prišlekom. Kako pa naj bi ga potem sprejel pes? Najprej pride nov “vsiljivec” v dom potem pa ga še odstranite iz doma za par mesecev. To je že s samo logiko skregano in se potem čuditi, če pes ne bo sprejel noega člana. Za psa naj bo v čim večji meri isto kot je bilo (vsekakor bodo spremembe kar je ločično ampak v osnovi naj ostane kolikor se da isto). Tistih par dlak boste pa že preživel,i pa saj ne rabi dojenček preveč sterilno okolje. Tudi pri nas so se še vedno našle dlake pa kaj to smo vzeli v zakup, saj imamo psa neizmerno radi in ga zaradi dlak že ne bi dajali proč ali karkoli spreminjali. Po mojem mnejnu že sedaj preveč kompliciraš. Sprosti se in uživaj trenutke s svojo družinico in ne obremenjuje se zaradi takšnih malenkosti (kar dlake tudi so).Lep pozdravček.
mene pa zanima, če ima kdo psa, dojenčka v garsonjeri. Sicer mi vsi, z fantom, živimo v 28 m2 velikem stanovanju. pes velik dlake pušča, mami mi pravi, da to ni dobro, ker je dojenček omejen, plazi se po svoji blazini, pes pa ves zmeden… sicer pes je lepo sprejel dojenčka, nevem pa a je res, da pes in dojenček v garsonjeri ne morta biti.
Naj ti jaz povem. Tudi mi2 s fantom imava 6-mesečnega otroka in živiva v garsonjeri 33 m2..
Naj ti povem da imava dva psa:) cane corso staro 9 mesecev in čivavo staro 2 leti, ki jim tudi odpada dlaka in da nič ne preveč skrbi, saj tudi jaz skoraj usak dan poslušam taščo zaradi dlak in tega pa se ne preveč oziram. Malo sicer pazi da ne bo dlak na flaški ali dudi to je pa tudi use. Sicer pa sta se psa zelo navadla nanj. Sedaj ko pridemo domov pozdravita in poližeta tudi njega 🙂
tvoj pes pa bo ziher se navadil na novega člana slej ko prej . Mogoče mu odvzamita kakšno navado kot je biti na kavču ipd. Naj bo skos na svoji blazini in ga večkrat na dan opozorita naj gre na svoj prostor in tako dlak res ne bo usepovsod. Drugač pa redno čiščenje, ki se ga boš hitr navadla. Jaz usak dan dlake pobiran celo dvakrat na dan, posebej sedaj ko menjajo za zimske dni. Poleti pa seveda nebo teh problemov:)
Za dlakofobicno mamo:
– ne boste prvi, ki bodo imeli psa in dojencka skupaj
– Kaj pa mislis da mu bo, ce bo slucajno kaksno dlako pojedel? Konec ga verjetno zaradi tega ne bo, prvi pa tudi ne bo.
– obstajajo tudi susilci za perilo, ki iz cunj dlake povlecejo
– obstajajo tudi samolepilni valjcki za odstranitev dlak in prahu iz oblacil
– skuliraj se in ne bodi se ena paranoicna mama, ki bo zdaj ko je otrok h hisi prisel, zavrgla svojega psa. Saj imas lahko oba rada kajne?
Pri nas ni bilo nobenih težav, najprej sem šla jaz gor pozdravit psa, nato smo prinesli tamalo, jo je vohala kot nora in naju in spet njo,…do psa smo se oz se obnašamo kot običajno. Otrok je pač naš, mi smo vodja pasjega kardela (v pasjem jeziku) in pač mora pes sprejeti. Tako smo vnaprej mislili in tako tudi uje, brez težav. Nekja dni je pes vsakič cvilil, ko je tamala jokala, ponoči uje čakal pred vrati spalnice, sedaj po dveh treh tednih, pa je vse kot da ne bi ilo nič novega.
Smo pa imeli težave pri prvem otroku s prejšnjim psom, ki pa je bil zelo ljubosumen.
je treba samo povedati, da je v hiši en človek več.
Lepo mu pokazati, umirjeno in za vsak primer držati na določeni razdalji.
Prostor, posteljo..sploh vse ,dokler je bil dojenček majhen, sem strogo ločila.
Pozneje ne več toliko.
Psa sem okopala po potrebi, nič nisem pretiravala..saj tudi za psa ni v redu.
Oba otroka sta zrastla brez kakršnihkoli problemov…..
Samo o pretirani čistoči ne nakladajte….