permethrin
Pozdravljeni,…
smo mlada družina z dvema otrokoma (2 leti in 5,5 let) in 15. decembra potujemo v Ugando. Opravili smo že vsa potrebna (in priporočena) cepljenja ter kupili Malarone. Sedaj pa iščemo permethrin v katerem bi oprali oblačila, ki bi jih vzeli s sabi ter jih tako impregnirali in se zaščitili proti insektom. Problem je, da že kar nekaj časa iščemo to snov in bojda se je v Sloveniji ne da več dobit. Ali bi nam lahko svetovali, kje bi mi lahko dobili to snov.
Hvala za pomoč.
Aljaž, Petra, Julian in Nikki
Permetrinske preparate uvažajo preko Unikema, morda tudi praške za posip. Morda še tam povprašate
UNICHEM d.o.o.
Sinja Gorica 2
1360 Vrhnika, Slovenia
tel.: +386 1 7558 150
fax: +386 1 7558 155
e-mail: [email protected]
http://www.unichem.si
Unichem sem že kontaktiral in so me napotili na Semenarno Ljubljana, češ da bi ga morali tam imeti in da naj ga naročijo pri njih (Unichem), če ga nimajo na zalogi. Tam pa so me obvestili, da permetrina ne prodajajo fizičnim osebam (nekaj v zvezi z novim zakonom, ne vem).
Tako da meni je zmanjkalo idej. Ne vem če si sploh upam potovati z otroci v takšen predel, ne da bi bili zaščiteni kolikor se da.
Imate mogoče še kakšen nasvet za nas.
Hvala za vašo pomoč
Aljaž, Petra, Julian in Nikki
Morda vprašate na popotniškem forumu, kje v tujini nabavljajo permetrin ostali (preparat je tudi Piretrin). Včasih so ponj hodili v Trst ali Celovec.
Posredujem tel. številki lekarn v Borovljah in Celovcu.Morda vprašate še tam.
Celovec – 0043 46 32 2225 (mag. Romana Hassler)
Borovlje – 0043 42 27 2225
Pozdravljeni,…
jaz sem danes našel eno firmo v Angliji, ki prodaja permethrin, vendar sem po dolgem pogovoru le izvedel, da tudi oni fizičnim osebam tega ne smejo prodajat. Sedaj me je preletel slab občutek, da se permetrina niti v celi Evropi ne bo dalo dobit. Katastrofa! Kakšen zakon so to sprejeli?
Jutri bom poklical še enkrat, ker mi je povedala gospodična na drugi strani telefona, da oni prodajajo permethrin neki frimi v Afriki. Tako da v skrajni sili bomo permethrin kupili takoj ko pristanemo v Kampali (Uganda) in potem oblačila oprali na roke.
Vam bom jutri sporočil, kako se imenuje to podjetje v Afriki.
Lep pozdrav
Aljaž
Hmmm… glede na to da sem o Lariamu slišal in izvedel marsikaj. Stranski učinki…. in glede na to da potujemo z dvema majhnima otrokoma, smo se rajši odločili za Malarone, kjer še nihče ni poročal o tako hudih stranskih učinkih kot pri Lariamu. Toliko o tem…
Kar se pa tiče permethrina, sem pa govoril s stricem ki dela na Ministrstvu za obrambo in pozna ljudi, ki se s temi stvarmi ukvarjajo in mi je povedal, da čeprav je bil permethrin za impregnacijo oblačil razvit za vojaške namene, oni tega ne uporabljajo že dve leti. Oziroma že kupijo vse stvari (obleke, mreže,…) impregnirane s permethrinom. Permethrin je tako močan pesticid, da ga je Evropska unija prepovedala za uporabo nam navadnim ljudem. Z drugimi besedami, v EU permethrina kot fizična oseba ne moreš več kupit.
Sploh pa smo se odločili, da ne bomo tako komplicirali. Ko pade mrak, oblečemo dolga oblačila, se namažemo z repelenti in uživamo v kulturi. 🙂
Lep pozdrav
Aljaž
Spoštovani
Permethrin, ki ga lahko uporabljamo za impregnacijo oblačil, je koncentrat in je v EU prepovedan. Izsletki pri ameriških vojakih so pokazali, da predvsem kape ki so bile impregnirane z to suptanco ščasoma pronicajo v kožo vse do možganov. Permethrin ki so ga uporabljali pri impregnaciji ameriški vojaki in je bila skoraj doživljenska, kar pomeni da impregnirano oblačilo kljub večkratnem pranju ni izgubilo uporabnosti,……
V današnjem času imamo več zelo 100% zaščit več na http://www.info4d.com
Lep pozdrav
Zmago URISK
Joj, komplikacij!
Večina Ugande leži zelo visoko in komarji sploh niso problem. Sama sem po nekaj tednih v državi, ko sem videla, da ni nobenih problemov (bila sem točno v tem času, ko je suha doba) nehala jemati antimalarike. Čeprav me komarji naravnost obožujejo, nisem imela nobenih težav. Skratka, mreža in sprej za izpostavljene dele zvečer sta čez glavo zadosti (pa še prve praktično ne potrebujete).
Sicer pa upam, da vam je bila Uganda všeč, zame ostaja ena najlepših dežel.