perioralni dermatitis
Spoštovani!
Prosila bi vas za mnenje oz. nasvet v zvezi s perioralnim dermatitisom.
Večino svojega življenja (26 let) imam težave z občutljivo in nečisto kožo. Začelo se je z aknami (že kmalu po desetem letu). Obiskovala sem dermatologe, se mazala s kremami in enkrat celo jemala antibiotike (Clinofug) – večinoma neuspešno. Okrog 18 leta se je stanje umirilo, z jemanjem Diane35 (sicer primarno kot kontracepcijsko sredstvo) pa tudi precej izboljšalo. Sčasoma so Diane35 po besedah ginekologa postale premočne. Nekaj časa sem jemala Lyndinette, sedaj pa že nekaj let Yasminelle.
Kakih 7 let nazaj se mi je stanje poslabšalo. Okrog ust sem imela ogromno izpuščajev in dermatologinja mi je postavila diagnozo: perioralni dermatitis. Predpisala mi je kremo Rozamet in kremo, ki so mi jo zmešali v lekarni in ki naj bi jo uporabljala samo občasno, kadar je res nujno. Šele kasneje sem izvedela, da gre za mazilo, ki vsebuje kortikosteroide, zato je nisem veliko uporabljala. Kakorkoli, s kremo Rozamet sem imela svoj PD kolikor toliko pod kontrolo in z njim nisem imela večjih težav. Do lanskega aprila, ko je ponovno izbruhnil. Tokrat so bili mehurčki izredno srbeči (večkrat sem se zaradi srbečice ponoči zbujala), trajalo je tudi 2 meseca, da so se zacelili. Rozamet ni pomagal. Stanje je bilo neznosno, zato sem se ponovno pri dermatologinji (samoplačniško, ker bi z napotnico čakala tudi pol leta, jaz pa sem bila obupana). Dermatologinja mi je predpisala olivno olje v belobazi in tablete Doxy, ki sem jih jemala strogo v skladu z njenimi navodili. Zelo kmalu so bili vidni rezultati in ko sem končala z jemanjem (ko sem porabila vse tablete), je bila moja koža čista. Žal samo za nekaj dni. 1 teden po zaužitju zadnjega tableta je bil PD nazaj.
Ponovno sem se naročila k dermatologu (tokrat preko napotnice) in med čakanjem na pregled sem poskusila upoštevati nasvete, ki sem jih prebrala (tudi na tem forumu). Iz prehrane sem izločila mleko in mlečne izdelke, kruh, sladkarije in mastno hrano, čeprav sem se že prej prehranjevala zdravo (veliko sadja in zelenjave, samo belo meso, čimanj sladkorja). Imela sem precej strogo dieto, izogibala sem se ličenju, uporabljala sem zobno pasto brez fluora, obraz sem pustila čisto pri miru, vendar rezultatov po mesecu dni ni bilo. V prehrano sem vključila še konopljino olje, včasih pa sem z njim pomazala tudi prizadeta mesta. Izpuščajev sicer ni bilo kaj bistveno manj, niso pa več tako srbeli. Ko sem končno prišla na vrsto k dermatologinji, mi je predpisala tablete Efloran (kljub mojemu nasprotovanju in želji, bi se zdravila brez tablet in raje poiskala vzrok za moj PD). Prepričala me je, da vseeno poskusim. Tablete sem jemala 3 dni, vendar sem jih zaradi stranskih učinkov prenehala – v ustih sem imela močan kovinski okus, v prsih me je tiščalo, težko sem dihala. Učinka seveda ni bilo. Šla sem še na testiranje za bakterijo H. pylori (čeprav nisem imela nikoli težav z želodcem) in na testiranje za alergije na hrano. Oba testa sta bila negativna.
Na žalost se mi zdi, da sem preizkusila že vse, kar se da, vendar brez učinka. Trenutno se mažem z olivnim oljem v belobazi, pazim pri prehrani, živim zdravo (ukvarjam se s športom, ne pijem, ne kadim, dovolj spim). Sprijaznila sem se že, da moja koža nikoli ne bo lepa in čista, vendar bi vseeno rada našla način, da se znebim zelo nadležnih in na pogled neprijetnih izpuščajev in mehurčkov. Zanima me, kaj sploh še lahko naredim, da se rešim oz. vsaj omilim PD (vem, da je kronična bolezen in da ga bom nikoli v celoti odpravila)? Je sploh še kakšna terapija, ki bi mi lahko pomagala? Kaj mi svetujete in priporočate?
Se opravičujem za dolg post, želela sem biti čimbolj temeljita.
Za vaš odgovor sem vam iskreno zahvaljujem!
Lep dan, Ana
Pozdravljena ga. Ana,
tokrat vam lahko napišem kar iz prakse. Imeli smo gospo, ki je hodila na terapije zaradi Išiasa, saj oksiginacija zaradi svojih učinkov zelo pomaga pri raznih vnetjih in v večino primerih je že po tretji terapiji dobro in težav ni več. Postranski rezultat te iste gospe je, da je njena zgodba zelo podobna vaši in da s to težavo živi že več kot 20 let. Svetovali so ji razne hormonske terapije in celo, da se bo po porodu samo uredilo, vendar se ni. Le kratek čas je bilo bolje.
Po hiperbarični kisikovi terapiji koža na obrazu ni bila več vneta, ni bilo srbečice in stanje se je bistveno izboljšalo. Ko smo opazili ta napredek, je gospa prišla še trikrat na terapijo in koža na obrazu je bila voljna, lepa in brez kakšnegakoli vnetja ali gnojnih izpuščajev, saj so bakterije dobile svoj udarec.
Seveda moram dodati, da rešitev ni trajna, da marsikaj lahko sproži ponovne težave, vendar pa v kolikor opazite male znake, naredite terapijo in obdržite lepo kožo. Kako pogosto vzdrževati “hiperbarično kondicijo”, pa je seveda odvisno od organizma posameznika, gospa hodi namreč enkrat mesečno, seveda pa hiperbarični kisik vpliva tudi na druga področja, kot preventiva, boljše počutje, več energije in dvig imunskega sistema.
Forum je zaprt za komentiranje.