Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Perikardni izliv

Perikardni izliv

Spoštovani,
Februarja 2018 so mi diagnosticirali raka dojke (starost 48 let). Prejela sem 8 ciklov kemoterapije (Epirubicin, Ciklofosfamid, Taxol) ter bila tudi obsevana, lokacija tumorja leva dojka, notranji spodnji kvadrant.
Zdravljenje je bilo zaključeno septembra 2018, decembra 2018 je bil postavljen sum na metastaze na pljučih – difuzne zgostitve v obeh pljučnih krilih. Aprila 2019 CT pokaže retikularne spremembe v parenhimu pljuč, periferno v linguli, ki so avgusta 2019 brez sprememb, na novo se avgusta 2019 pojavijo zgostitve v anteriornem segmentu levega zgornjega režnja ter v zgornjem delu lingule.
Na ponovnem CT 31.01. 2020 ugotovijo, da so vse spremembe v linguli od aprila 2019 delno regradirale, noduli v obeh zgornjih pljučnih režnjih pa popolnoma regradirali in zaključijo, da je šlo pri spremembah na pljučih najverjetneje za stanje po obsevanju oz. postvnetne spremembe.
Naj povem, da sem opravila CT toraksa tudi pred začetkom zdravljenja (februarja 2018) Vseh navedenih sprememb ni bilo.

Na vas se obračam glede stanja mojega srca pri navedenih preiskavah, s katerim se ni nihče ukvarjal ves ta čas in tudi ni bilo nobenega komentarja, ker so se vsi ukvarjali samo s pljuči.

Pred začetkom zdravljenja februarja 2018 sem opravila UZ srca, kjer je navedeno, da je ob desnem ventriklu, predvsem ob konici desnega prekata vidna majhna perikardialna špranja do 0,7 cm v diastoli brez znakov otočnih motenj.

CT 10.4.2019 – srce je primerno veliko, perikardnega izliva ni videti.

CT 20.08.2019 – manjši perikardialni izliv, tekočina je vidna predvsem inferiorno, kjer je plast debeline cca 10 mm.

CT 31.01.2020 – Srce je normalne oblike in velikosti, manjši perikardni izliv, razporejen bazalno je enako velik kot avgusta 2019 (10 mm).

Glede na to, da sedaj niti samoplačniško ne morem na UZ srca, da bi mi kdo pojasnil, ali me mora ta perikardni izliv kaj skrbeti, vas prosim za vaše mnenje glede navedenega.
Ali je tudi to stanje lahko posledica kemoterapije oz. obsevanja? Ali moram kaj ukrepati oziroma ali imam zaradi tega lahko kakšne težave? Ali je navedena perikardialna špranja vidna na UZ pred začetkom terapije isto kot pri CT navedeni perikardni izliv?

Zahvaljujem se za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.

Spoštovana,

vidim, da ste dali že kar nekaj skozi in imeli kar agresivno zdravljenje raka dojke – želim Vam, da povsem uspešno.
Perikardni izliv ima številne vzroke, bistven pa je podatek, ali je pomemben ali ne, ter kakšna je dinamika. Oba podatka pri Vas sta izjemno ugodna, saj gre za minimalen izliv, največ 10 mm, ni razporejen povsem okrog srca, temveč le spodaj (bazalno/inferiorno v tujkah), torej – z gravitacijo razporejen izliv. Nima vpliva na del srca, ki je občutljivejši na zunanji pritisk – diastolo srca, ko se srce polni. Predvsem pa ni dinamike – ves čas je enako velik.
Vzrokov za perikardne izlive je veliko, vsekakor gre lahko pri Vas tako za posledice kemoterapije, predvsem s ciklofosfamidom in antraciklinom (Epirubicin), lahko zaradi obsevanjam, ko posledično nastane vnetje osrčnika (perikarda), lahko je posledica same rakave bolezni v bližini; prav z lahkoto je perikardni izliv tudi fiziološki.

Skrbi zaradi tega ne potrebujete, bi bilo pa dobro UZ srca ponoviti, tako za oceno perikardnega izliva, kakor za oceno morebitnih poznih posledic zdravljenja z antraciklini, pa tudi ciklofosfamidom.

Da bi se pa stanje glede perikardnega izliva poslabšalo sedaj, ko ni posebnega agresivnega zdravljenja, pa praktično ni verjetno.

Spoštovani,
Hvala za vaš odgovor in spodbudne besede, vse dobro vam želim.

New Report

Close