Periartritis
Spoštovani!
Že en teden imam problem z bolečinami v desni rami. Po obisku ortopeda, ki mi je svetoval Voltaren rapid tablete in mazilo, ter obsevanje z ultrazvokom in TENS, se mi je stanje, vsaj kar se tiče bolečin, kar precej izboljšalo. Sedaj pa me skrbi predvsem gibljivost rame, saj lahko trenutno dvignem roko samo nekako do 90 stopinj, oziroma do vodoravnega položaja glede na tla. Diagnoza je periartritis. Ali je možno in skaterimi vajami izboljšati gibljivost. Ker grem sedaj tudi na dopust na morje, me zanima ali so kakšne vaje v vodi primerne. Drugače mi je omenil tudi blokado, pa sem se je kar nekako ustrašil. Verjetno bi bilo smiselno narediti tudi ultrazvok rame?
Hvala.
Aktivne vaje so pomemben element vodene fizikalne terapije rame. POdrobno opisovati te vaje je težko, najenostavneje je, če se jih pacient nauči pod vodstvom fizioterapevta in jih zatem izvaja tudi sam. Še lažje je izvajati te vaje v vodi, kar je priporočljivo zlasti v začetku rehabilitacije, ko je rama še precej boleča. Ultrazvok je smiseln, saj je potrebno izključiti morebitno degenerativno raztrganje rotatorne manšete.