Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Percentile in GH

Percentile in GH

Pozdravljena, Tanč!
Uporabila sem iskalnik (kot sem že enkrat predlagala ostalim), a se nisem znašla v kopici tem. Moje vprašanje ni tipa ( En obrok je imel ob xy, pojedel je xy. A lahko dam naslednji obrok ob xy, je to prehitro ali prepozno? ; ))
Torej, enkrat sem vas že spraševala glede hčerkine teže. Sicer konstantno, a zelo malo pridobiva na teži. Je moj drugi otrok in sploh ne upam več pogledati in primerjati pridobivanja teže s prvim.
Ko sem takole brskala po raznih forumih, sem ugotovila, da so njeni vrstniki v povprečju težji za 2 kg! Nato sem naredila izračun percentil in ugotovila, da sva zelo nizko, tako po teži kot obsegu glavice.
Torej: rojstvo 3480 g, 51 cm
1 mesec 4190 g, 56 cm
2 meseca 4720 g, 58,5 cm
4.5 mesecev 5610 g, 63 cm, obseg glavice 45 cm.
Vem, da je pomembno, da enakomerno pridobiva na teži, a ne morem si pomagati, da me ne bi skrbelo.
Je izključno dojena. Prvega otroka sem dojila 18 mesecev. Sem ena tistih mamic, ki goreče zagovarjajo mnenje pediatrov, da do 6. meseca otrok ne potrebuje ničesar razen materinega mleka. Kolikokrat se moram branit pred taščo, partnerjem, celo prodajalke (a tako velika, pa ji je dovolj mleček? – grrrr…). Deklica je začela cmokati, kadar jemo, močno se steguje proti hrani in oglaša – kot bi bila psihično že pripravljena na uvajanje GH. Prišlo je tako daleč, da se mi že smili, ko jemo.
Joj, kaj si druge mamice zdajle mislijo…
Po drugi strani pa je nekje na 3 ure, včasih pogosteje, mirno spi (8 – 9 ur ponoči) in se mi ne zdi lačna. Na splošno je tako zelo vesel in zadovoljen dojenček. Imela pa je nizek Hgb 95 pri treh mesecih, zadnjega izvida še nimam. Je normalno donošena (38 5/7).
Predvidevam, da boste rekli, naj kar počakamo – še dober mesec. Ali so dovoljena odstopanja, če otrok ni ravno v povprečju? Bo hudo narobe, če poskusimo kaj pojesti? Pri prvem otroku smo začeli s korenčkom, bi lahko zdaj z riževimi kosmiči?
Hvala za vaš odgovor. Še enkrat se opravičujem, ker sem postavila vprašanje s teme, ki je bila že tolikokrat predelana.

Draga Kenga*,
do 2. meseca ste pridobivali čisto normalno, med 50.in 75.percentilo je bila po teži in dolžini. Potem pa je pri 4,5 mesecih nenadoma na sredini med 10. in 25.percentilo, po dolžini pa malo nad 50.percentilo. Skratka, še vedno ni nobene panike, je pa slabše pridobivala. Ali je vzrok pomanjkanje mleka ali morda (nezdravljena?) slabokrvnost, ne morem zatrdno reči. Nikako r ne zaostaja 2 kg, za popolno simetričnost ji manjka 0,5 kg, čisto v redu pa bi bilo, če bi imela npr. 300 g več. Obseg glavice pri 4,5 mesecih 45 cm pa je prevelik! Po moje je narobe izmerjeno, srednja vrednost za 4,5 mesečno deklico je 41,5 cm.
Saj veste, da je otroku dovolj mleko do 6. meseca in naj vas taki pametni komentarji ne skrbijo.

Če ne morete povečati količine mleka (da bi pridobila tistih 300 g), in ne bi želeli dodajati adaptiranega mleka, ji potem zvečer naredite mlečno ćitni (rižev) obrok na adaptirane mleku po žlički, pa boste počasi šli skozi to obdobje. Še kakšena dva tedna, pa bi morda izjemoma dali poskusiti kakšno sadje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close