Najdi forum

Živjo! Zanima me, kakšno je trenutno stanje glede dostopnosti peptidov v Sloveniji, predvsem TB500 in BPC-157.

Ali je možno te peptide dobiti na recept pri zdravniku? Če to ni opcija, ali kdo ve, kje jih je možno naročiti oziroma kupiti (legalno, seveda)?

Hvaležen bom za vse informacije ali izkušnje!

Spoštovani!

Odgovor na Vaše vprašanje malce traja, ker ste me dobili nepripravljenega na to vprašanje. Omenjenih peptidov nisem poznal in sem si moral vzeti nekaj časa, da spoznam tematiko.

Naj odgovor strnem v nekaj točkah:

1. Kolikor lahko ugotovim, predpis omenjenih učinkovin v Sloveniji ni možen. Ne najdem jih niti v nacionalnem registru zdravil, niti na strani evropske agencije za zdravila (https://www.ema.europa.eu/en/homepage)

2. Prišel sem do nekaj znanstvene literature na temo omenjenih peptidov, na podlagi katere bi umestil delovanje obeh peptidov nekam ob bok ostalim (pretežno aminokislinskim) signalnim molekulam, kot so številni rastni faktorji, citokini in inflamakini. Njihovo delovanje pa tudi ni tako daleč od sicer znanih anabolnih hormonov, le da so učinki omenjenih peptidov nekoliko drugačni. Od poljudne literature mi deluje slednja na povezavi relativno kvalitetna in ji zaupam (https://moabtexas.com/bpc-157-vs-tb-500/).

3. Ob substanci sta na seznamu prepovedanih učinkovin v tekmovalnem športu (https://www.wada-ama.org/sites/default/files/2023-09/2024list_en_final_22_september_2023.pdf) in uvrščeni med rastnim dejavnikom sorodni učinkovini (kar tudi meni osebno deluje ustrezna umestitev).

4. Moje osebno mnenje glede uporabe. Občutek imam, da omenjeni učinkovini spremlja nekakšen bum. Sam se do uporabe tovrstnih učinkovin nekoliko zadržan, kar tudi poklicno moram biti, saj naj bi zdravniki uporabljali predvsem na dokazih temelječo medicino, le-ti pa se v primeru omenjenih peptidov še zbirajo. V medicini, kot povsod drugod, obstaja fenomen mode oz. popularnosti in to bi nedvomno lahko rekel v primeru peptidov. To ne pomeni, da so brez vrednosti. Ampak da bo moralo preteči še nekaj časa, da bomo lahko z večjo gotovostjo trdili, kaj so njihovi učinki in v katerih situacijah je njihova uporaba smiselna. Saj veste, body building, fitness in podobna področja telesnega udejstvovanja na nek način tudi gradijo naše znanje o našem telesu ter bioaktivnih učinkovinah, vendar to pogosto tudi na škodo zdravja tistih, ti se poslužujejo teh še-ne povsem raziskanih metod. Prepričan sem, da je učinkovini mogoče, podobno kot “običajne” anabolne hormone, kupiti v fitneserskih krogih, kjer je tudi vedenje o njihovih učinkih verjetno že nekoliko bolj dodelano. Uradna medicina v Sloveniji pa omenjenih učinkovin, tako mislim, še ni dobila na radar.

V kolikor se boste za uporabo odločili, prosim vedite, da je odgovornost za ta dejanja povsem Vaša. Vseeno pa me, v kolikor boste učinkovini uporabljali, kot profesionalca zanima Vaša izkušnja. Tako mi lahko Vaše ugotovitve sporočite preko [email protected], kamor lahko tudi sicer naslovite kakšna dodatna vprašanja.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close