Najdi forum

David, hvala za slike in podroben opis. Sedaj imam približno predstavo o tem, kako velika je rastlina in o velikosti plodov. Spomladi pa v akcijo za sadike.

Lep pozdrav

Pepino gojim že drugo sezono (kupila iz Bakerjevega kataloga). Pred prvo slano ga posadim v lonec in postavim v neogrevano garažo (10 C), zalijem, ko je zemlja posušena. Spomladi gre na gredico pognojeno s hlevskim gnojem ali kompostom, takoj ko mine nevarnost slane – po 15. maju. Raste hitro in doseže višino cca 1/2 m in v premeru 3/4 m. Lepa zdrava rastlina, ki ne potrebuje posebne nege, le v času hude suše jo vsak dan zalijem. Letos ima 5 večjih, cel kup majhnih (do 3 cm) plodov in šopke modrovijoličnih cvetov, ki pa seveda, ne bodo obrodili sadov. Okus je res podoben meloni. Če ni popolnoma zrel, ima rahel priokus surovega krompirja.
Razmnožuje se-zelo uspešno, s potaknjenci. Vršiček odlomiš, potakneš v zemljo, lahko pa daš v vodo, da požene korenine.

Dobil sem še eno rastlino, malo bolj “pretegnjeno”, pa jo bom uporabil za potaknjence. Pepina, če jih boš potrebovala, me pa “pocukaj za rokav”. Razmnoževanje je res enostavno, saj se vsak odlomljen vršiček prime v zemlji oz. požene korenine v vodi.

Ja, lepo prosim za kakšen potaknjenec, če je možno. Prosim, če se mi oglasiš na mail:

[email protected].

Hvala

Velja, se oglasim, ko bodo korenine dovolj velike za sajenje v zemljo.

David, najlepša hvala. V zameno dobiš semena paprike, ki naredijo plodove v obliki zvončka (žal pečejo kot ogenj).

Super, Pepina, jih bomo ponudili gostom, da jim nakažemo, da je čas za it domov. Ha ha

Doma imam pet grmov pepina. So precej gosti, plodovi pa zelo lepi in okusni. Iz petih grmov sem dobila približno 20 kg. Prvotni podtaknjenec pa je prišel iz Kube.
Posajenega imamo kar na vrtu. Raste kot noro. Čez zimo ga damo na toplo.
Doma sem v Pomurju in prodajam podtaknjence za 5 EUR.

No, pa so korenine pognale iz pepinovih potaknjencev. Seveda so uspeli prav vsi. Razmnoževanje je res lahko. Če bi kdo rad poskusil naslednje leto pridelati kak eksotični sadež, lahko pri meni še dobi kak primerek.

Še eno izkušnja glede okusa pepina. Pred par dnevi sem imel priložnost poskusiti še plodova dveh drugačnih sort. Oba sta bila bolj koničaste oblike. Imela sta mnogo slabši okus od mojega sadeža, čeprav sta bila še bolj zrela. Kaže torej, da na okus, ki nekaterim ni “nič posebnega”, vpliva tudi izbira sorte.

David, hvala ti za sadike pepina in jagod. Super, da imaš sorto, ki ima dobre plodove, kakšni bodo na mojem pepinu, poročam naslednje leto.

Lep pozdrav!

Pepina, naj ti oboje bujno raste in obrodi.

Pepino je lepo prezimil, ena od rastlin že pripravlja cvetove, komaj čakam da jih presadim na vrt. Eno bom verjetno pustila v loncu pod streho.

Živjo, Pepina. Me veseli, da rastlinca tako lepo uspeva. Mojemu se še nič ne vidi, da bi imel namen cveteti in me razveseliti s plodovi, ampak je še čas…

Živjo, David. Očitno sem pepino prekmalu postavila ven, saj so ga nizke temperature in občasen močan veter kar malo zdelele, tako da je odpadel tudi cvetni nastavek. Važno je, da se je navadil na gorenjske razmere in preživel. Jagode pa že lepo cvetijo in delajo plodove.

Lep pozdrav.

Pepino je obilno obrodil in nekaj sadežev smo že poskusili. Okus mi je všeč, kaže pa, da imam dve različni sorti. Na eni rastlini so sadeži bolj okrogli in so tudi že zreli, na drugi rastlini pa so koničasti in se šele barvajo. Sem navdušena nad pepinom in ga bom gojila tudi naslednje leto.

Super, Pepina. Si naredila kaj novih potaknjencev? Če jih kdo potrebuje, jih menjam za npr. sadike sadnega drevja ali jagodičevja, ali pa za pokrovne rastline za skalnjak.

Pomembno se mi zdi omeniti še to, da plod ni zrel že takrat, ko se obarvajo vijolične črte, ampak šele, ko tudi koža plodu spremeni barvo iz zelene v rumenkasto oranžno barvo. Pri meni se to dogaja šele sedaj. Pred tem so imeli plodovi priokus po surovem krompirju, sedaj pa lepo dišijo in imajo sladek okus po meloni.

Mnogi viri namreč navajajo, da je plod zrel, ko postanejo vijolične proge izrazite. Marsikdo takrat utrga in poskusi sadež in razočaran ugotovi, da ni niti najmanj okusen. Res je treba počakati, da tudi koža porumeni in se tudi malo zmehča. Nekaj plodov bom pustil še na rstlini in jih poskusil še kasneje. Sporočim, če bodo za novo leto še okusnejši.

Sem naredila potaknjence in obdržala še dve letošnji rastlini v posodi. Pepino, ki je bil posajen na vrtu je naredil večje plodove, ki so pozneje dozoreli, tisti v loncu pa je imel več manjših. Tako kot si napisal, smo večino pojedli še ne popolnoma zrelih, samo eden, zadnji, je bil res sladek. Bomo naslednje leto bolj potrpežljivi in počakali, da dozorijo.
Če želiš sadiko joste (križanec med črnim ribezom in kosmuljo) in pokrovne rastline za skalnjek (avbrecija, homulice, pokrovni nagelj, materina dušica,….vse so zimzelene in meni prav zato še posebej pri srcu), jih lahko spomladi dobiš pri meni.

Lep pozdrav

No, zadnje lanske pepinčke smo utrgali ta teden. Bili so zelo okusni, sladki, dišeči po melonah. Pepina, bi še lahko dobil kaj sadik pri tebi?

JAZ BI TUD PEPINO
TKO, FAJN STA PISALA, DA STA ME ČIST ZMEŠALA
imam pa tudi jaz nekaj rastlin za skalnjak, pa lahko zamenjamo

New Report

Close