pepino
Pepino gojim že drugo sezono (kupila iz Bakerjevega kataloga). Pred prvo slano ga posadim v lonec in postavim v neogrevano garažo (10 C), zalijem, ko je zemlja posušena. Spomladi gre na gredico pognojeno s hlevskim gnojem ali kompostom, takoj ko mine nevarnost slane – po 15. maju. Raste hitro in doseže višino cca 1/2 m in v premeru 3/4 m. Lepa zdrava rastlina, ki ne potrebuje posebne nege, le v času hude suše jo vsak dan zalijem. Letos ima 5 večjih, cel kup majhnih (do 3 cm) plodov in šopke modrovijoličnih cvetov, ki pa seveda, ne bodo obrodili sadov. Okus je res podoben meloni. Če ni popolnoma zrel, ima rahel priokus surovega krompirja.
Razmnožuje se-zelo uspešno, s potaknjenci. Vršiček odlomiš, potakneš v zemljo, lahko pa daš v vodo, da požene korenine.
Ja, lepo prosim za kakšen potaknjenec, če je možno. Prosim, če se mi oglasiš na mail:
Hvala
Še eno izkušnja glede okusa pepina. Pred par dnevi sem imel priložnost poskusiti še plodova dveh drugačnih sort. Oba sta bila bolj koničaste oblike. Imela sta mnogo slabši okus od mojega sadeža, čeprav sta bila še bolj zrela. Kaže torej, da na okus, ki nekaterim ni “nič posebnega”, vpliva tudi izbira sorte.
Super, Pepina. Si naredila kaj novih potaknjencev? Če jih kdo potrebuje, jih menjam za npr. sadike sadnega drevja ali jagodičevja, ali pa za pokrovne rastline za skalnjak.
Pomembno se mi zdi omeniti še to, da plod ni zrel že takrat, ko se obarvajo vijolične črte, ampak šele, ko tudi koža plodu spremeni barvo iz zelene v rumenkasto oranžno barvo. Pri meni se to dogaja šele sedaj. Pred tem so imeli plodovi priokus po surovem krompirju, sedaj pa lepo dišijo in imajo sladek okus po meloni.
Mnogi viri namreč navajajo, da je plod zrel, ko postanejo vijolične proge izrazite. Marsikdo takrat utrga in poskusi sadež in razočaran ugotovi, da ni niti najmanj okusen. Res je treba počakati, da tudi koža porumeni in se tudi malo zmehča. Nekaj plodov bom pustil še na rstlini in jih poskusil še kasneje. Sporočim, če bodo za novo leto še okusnejši.
Sem naredila potaknjence in obdržala še dve letošnji rastlini v posodi. Pepino, ki je bil posajen na vrtu je naredil večje plodove, ki so pozneje dozoreli, tisti v loncu pa je imel več manjših. Tako kot si napisal, smo večino pojedli še ne popolnoma zrelih, samo eden, zadnji, je bil res sladek. Bomo naslednje leto bolj potrpežljivi in počakali, da dozorijo.
Če želiš sadiko joste (križanec med črnim ribezom in kosmuljo) in pokrovne rastline za skalnjek (avbrecija, homulice, pokrovni nagelj, materina dušica,….vse so zimzelene in meni prav zato še posebej pri srcu), jih lahko spomladi dobiš pri meni.
Lep pozdrav