Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija nadraženo oko, bolečina okoli očesa

nadraženo oko, bolečina okoli očesa

Pozdravljeni.

 

Pišem vam, ker bi želel še dodatno mnenje. Morda da dobim še širšo sliko pri bodočih pogovorih z zdravnikom specialistom rinokirurgom, kamor sem naročen v tem tednu.

 

Starost 43. Redna rekreacija.

 

Lani me je začelo dražiti levo oko, večkrat pekoč občutek, ter občutek srbenja. Tekom poletja sem imel 2-3 dni hudo zatečene oči (ravno v času ko sem bil na morju), zagnojeno. Ne vem ali je to karkoli povezano ali ne, parkrat se mi je še zgodilo da sem imel (v manjšem obsegu) še v levem očesu izcedek. Na desni strani bolj redko težave.

Preteklo jesen me je “kuhala” vročina in sem imel zelo gnojne izcedke iz oči z velikimi bolečinami na levi strani okrog oči. Predpisan mi je bil antibiotik. Napoten na ORL nujno, od tam pa na CT slikanje:  Zadebeljena sluznica in in nekaj penaste vsebine  – znaki akutacije levo. Na desni strani je prehodnost ohranjena.

Februraja bi moral na kontrolo v rinokirurško ambulanto na ORL, vendar zaradi določene kadrovske stiske sem bil prenaročen na ta teden.

Vmes sem bil tudi pri zobozdravniku (zaradi drugega namena). Na podlagi ortopana zobozdravnik pravi, da ni težav s koreninami zobov.

Žena mi pravi naj ne čakam, ampak naj se odpravim spet pod nujno na ORL pregled …

 

Bi prosil, še za vaše mnenje.

Pozdravljeni,

 

recidivantni gnojni izcedki iz oči in ponavljajoča se akutna vnetja sluznice nosu ter sinusov ali še drugih sluznic (kar se tudi vidi iz vašega opisa CT) so lahko bolezen sluznični pemfigus, bolezen se dokaže histopatološko (z mikroskopskim pregledom tkiva). Gre za avtoimunsko bolezen, vnetje, povzročeno z lastnimi protitelesi.

Pri vas so v ospredju vnetja oči, morda je na pemfigus posumil vaš specialist oftalmolog. Pri endoskopiji nosu se bo videlo, ali so kakšna vnetna žarišča, iz katerih vam bo rinokirurg odvzel biopsijo. Za izvid histopatologa bo potrebno počakati 7-10 dni.

 

O zdravljenju pemfigusa, če bo dokazan, pa se bo odločil vaš oftalmolog glede na histopatološki izvid (lokalni ali sistemski glukokortikoidi, za težje oblike biološka zdravila).

 

Lp,

 

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***
Objava čaka odobritev

New Report

Close