Pelargonije
V koritih na balkonu imam posajene stoječe pelargonije. Več ali manj imajo listi rumene robove. Izgleda ne zadenem zalivanja. Pa kaj delam narobe. Zalivam preveč, premalo. Kakšno je merilo. Ko je zemlja že čisto suha ali da porineš prst v zemljo pa da je popolnoma suha ali kaj. Ne vem več pa tako si želim lepih zelenih cvetočih rožic in rada bi jih obdržala tudi za drugo leto. Kaj bodo sedaj ti porumeneli listi odpadli ali jih potrgam. Bodo zrasli novi ali bo steblo od spodaj kar golo. In cvetove ko odcvetijo jih porežete ali odtrgate in kje čisto spodaj ali na sredini. Joj kako sem nevedna. Pa tako lepo je kazalo ko sem jih pred tremi tedni posadila in dala na poličke in ograjo. Kako vi zalivate. Ali tudi dodajate kakšno tekoče gnojilo, katero in na kakšen čas zalivati z njim. Pa zakaj so vendar listi tako rumeni. Kaj delam narobe. Joj kako sem si želela lepega zelenja s cvetovi na balkonu, še posebej ker sem doma sredi betonske džungle. Aja na balkonski ograji imam posajene pelargonije v plastična korita. Na policah pa vsako pelargonijo posebej v glinastih lončkih. Tako bi naj bolj razvile liste. Na tleh pa imam v glinaste lonce večje posajene oleandre. Kakšno nego pa naj njim nudim. Še malo pa bodo cveteli. Že odpirajo cvetove.
Imate kakšno lepo besedo ali nasvet.
No, punca, da ti pomagam
Pelargonije ne marajo preveč vode. Zato se tudi dobro obnesejo na sončnih legah. Listi ponavadi začnejo rumeneti zaradi preveč zalivanja ali pa zaradi preveč gnojila.
Torej, v zelo suhem vremenu jih lahko zalivaš 1x na dan, zvečer ali zjutraj. V malo manj suhem jih zalivaš na dva dni. Če jih imaš na balkonu in jih zaliva dež pa je to najbolje. Gnojilo dodaš vodi na 2-3 tedne.
Bikica
Hvala za nasvete dekleta, kaj pa sedaj naj te rumene liste potrgam, jih bo roža nadomestila z novimi? Kaj za gnojilo lahko dam cvetal? Zdaj ko je kak dan dež in sonca manj mi je lahko merilo da je recimo zemlja suha, pa takrat zalijem. Ali če prst potisneš v zemljo in še čutiš da je spodaj vlažna, pa zaliješ ali ne?
Hoj!
Kot sem že povedala, pelargonije ne smemo pretirano zalivati. To velja tako za bršjljanke, angleške pelargonije, dišeče pelargonije oz. vse rastline iz rodu pelargonium.
Enako velja za oleandre, ker je to mediteranska rastlina. To pomeni, ne pretiravat z vodo. Pri oleandru naj povem še, da je zelo strupen.
To, da mora biti prst vlažna ves čas za pelargonije ne velja.
In ko smo že pri tem, naj omenim kako se zaliva orhideje iz rodu Phalenopsis (tiste, ki jih imajo v trgovinah največ, z velikiki barvnimi cvetovi). Vedno so posajene v prozorne lončke, ker imajo zračne korenine, ki radijo svetlobo. Važno je, da jih ne dajemo v okrasne lonce pa naj zgleda še tako grdo. Orhidej ne zalivamo do nezavesti, ker niso lokvanji. Rabijo pa dosti vlage. Orhideje Phalenopsis vsak 3-4 teden namočimo v vodo za 15-30 min in jih nato odcedimo. Priporočljivo pa jih je vsak dan rositi.
Bikica
Jaz bi ti pa takole svetovala. Najprej bi odstranila vse poškodovane liste. Če listi iz rumenega postajajo rjavi ob robu, potem si preveč gnojila. V nasprotnem primeru pa preveč zalivaš. Če imaš težjo zemljo, če voda ne steče skozi, potem moraš zalivati manj. Prst se lahko tudi presuši. Če si ugotovila, da si zdaj preveč zalivala, počakaj, da se prst osuši, nato pa vse rožice zalij s Previcur-jem, zato, da boš preprečila gnitje korenin in tudi vse druge bolezni. Nato pa prični zalivati bolj zmerno, večkrat in manj. Jaz za gnojenje uporabljam Humkov granulat. Zdaj uporabljam še zelenega, julija pa že rdečega za cvetenje.
Rožice se bodo popravile. Želim ti veliko veselja ob njih. Tudi sama ga imam.