Najdi forum

Tole sicer ne paše sem, ampak mogoče bo vseeno katera vedela. Na forumu prehrana namreč ni bilo odziva.

Ali kdo ve, kje bi lahko kupila čist pektin, brez konzervansov in drugih dodatkov. Rada bi naredila bio marmelado samo iz domačega sadja, čimmanj sladkorja in s pektinom.

Hvala, Aja

Aja,
pektin sem videla v trgovini Prema, v LJ. nisem pa čisto prepričana, če je “čisti”…
Pokliči na 01/426-73-18.

Naravni viri pektina so jabolka in notranji del mareličnih pešk (zmleti) in ribez, verjetno še kaj….. Toda pozor, pektin iz marelic se samo doda pri kuhanju, nato ga je treba odstraniti, ker je v veliki količini baje strupen. Sama namredim tako, da notranji del pečke zdrobim v možnarju, nato dam zdrobljence v gazico, dobro zavežem in dodam v lonec, kjer kuham marmelado. Ko je marmelada kuhana, vzamem culico ven in zavržem.

Pektin je gelatina,pri nas jo dobiš v prahu ,listih.Edino čisto želirno sredstvo,ki ga pri nas poznam je Želin,ki pa je namenjem prelivom za torte.Ker ne kuham marmelad,ne vem, če se lahko uporabi uspešno pri tem.Vem pa da se dobi čez mejo in je namenjen prav kuhanju marmelad.

Pektin ni isto kot želatina. Želatina je živalskega izvora in je sestavljena pretežno iz proteinov (do 90 %), pektin pa je rastlinskega izvora in je po strukturi polisaharid. Želin se dobi tudi pri nas, vendar to ni čist pektin, ampak vsebuje tudi konservanse.

New Report

Close