Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija pekoče oči

pekoče oči

Spoštovani!

Ze kar nekaj časa(zadnje pol leta) imam probleme z očmi. Oči me pečejo in kot da mi je mrzlo v njih(ko zaprem oko se čuti da je oko hladnejše kot veka). Če oči zaprem in jih močno stisnem čutim olajšanje(oko se segreje, pekoč občutek poneha). Opažam da zaradi tega pogosteje mežikam, stiskam oči in si jih mencam. Zdi se mi tudi da čedalje slabše vidim-sem pa bila na pregledu pri optiku in imam L: 0,25 D:0, torej skoraj nič dioptrije, isto kot pred tremi leti. Sicer imam za to dioptrijo predpisana očala a jih skorada ne uporabljam. včasih si jih nadanem ko na faxu res več ne vidim prebrati kaj iz table.
Opazila sem tudi da dosti slabše vidim in močneje naprezam oči v kakih trgovinah in trgovskih centrih (morda zaradi čudne svetlobe?).
Je možno da pri tako mali dioptriji včasih komaj vidim profesorjev obraz v predavalnici, pa čeprav sedim maximalno v tretji klopi? Občutek imam da je dioptrija dosti višja kot so jo izmerili (so pa jo 3 zdravniki, na treh različnih pregledih, izmerili približno isto).

Kaj je lahko narobe in kako si lahko pomagam?

Menim, da pri tako majhni dioptriji, ki jo navajate ni potrebno nositi ocal. Seveda pa ce ne vidite jih uporabite. To, da vcasih ne vidite je lahko tudi zaradi veliko blizinskega dela za to vam svetujem, da vmes delate odmore tako da gledate dalec v daljavo. glede pekocih oci, ki jih navajate vam svetujem, da preiskusite tople obkladke ali pa eventuelno umetne solze brez konzervansov, ni pa nujno, da bo pomagalo, mogoce bo vsaj olajsalo tezave. Tako kot opisujete gre mogoce lahko za spremenjena izvodila solznih zlez, seveda pa je brez pregleda tezko oceniti.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

še eno vprašanje…..
ponavadi me oči zelo pečejo zjutraj, če se vstanem zgoda, oz prej kot ponavadi, pa ni da bi bila nenespana (spim 8ur ali več), kaj je lahko vzrok pekočih oči zjutraj??

glede na to da ste mi svetovali tople obhladke me zanima če so hladni tudi ok, namreč na tako pekoče oči mi zelo prija če si dam na njih hladno…

Pomemben podatek pri tem ko ste navedli, da imate tezave zjutraj je ali jemljete kontracepcijske tablete? Vcasih so lahko vzrok za to kar navajate. Glede hladnih obkladkov menim, da ni nic narobe.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

živjo!

da kt jemljem in sicer logest, približno leto in pol-ne vem pa točno povedati če so se težave začele sočasno z začetkom jemanja kt.
kakšen vpliv imajo?

Svetujem vam, da v primeru, ce so tezave res motece najprej prenehate z jemanjem tablet. Potem pa bomo lahko ocenili ce je kaksna razlika.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

prosila bi vas da mi poveste povezavo med kt in pekočimi očmi-da bom vedela zakaj jih moram nehati jemati.

da še dodam da me zaradi pekočih oči tudi čez dan (čudna svetloba v trgovinah, dim v gostilnah…) in posledično napenjanja oči velikokrat bolijo mišice obraza (lica, čelo)

bi bilo primerno poiskusiti s kakšnimi kapljicami za oči?

ŽE DALJ ČASA SE MI PONAVLJA,DA IMAM PEKOČE OČI IN PA PONAVADI ŠE RDEČE OČI.DAJEM SI KAPLJICE VISINE,KI PA MI KAJ DOSTI NE POMAGAJO.
BIL SEM PRI OKULISTU VENDAR Z VIDOM NI NOBENIH PROBLEMOV.

SILVO

Oči me pečejo . Videti ni nč. Imam različne kapljice in gele, ki mi stanje še poslabšajo. Ali so lahko vzrok za to endokrine žleze. Stanje niha. Imam mir tudi po tri tedne, potem pa se zopet začne. Hvala za odgovor.

Spoštovani,
nepravilnosti v delovanju endokrinih žlez so lahko vzrok za suhe, pekoče oči. Lp

Pozdravljeni!
Ponoči, me pečejo oči in imam občutek, kot, da imam pesek v očeh,čez dan se stanje umiri.Mi lahko poveste kaj je vzrok? Jemljem piramil h 25, concor in marevan.
Hvala

Spoštovani,
imate suhe oči, lahko da je produkcija solz zmanjšana ali pa so vaše solze slabše kakovosti. V obeh primerih bodo težave manjše ob redni uporabi umetnih solz, najbolje brez konzervansa, večkrat dnevno, vsaj 4-5x. V kolikor to ne bo dovolj, pojdite na pregled v okulistično ambulanto, da se natančno opredeli težava.
Lp

New Report

Close